”Big Bang” ur ett nytt perspektiv


Det finns i stort inget som inte kan speglas ur ett nytt perspektiv. Hade det inte funnits människor som ser tillvaron ur ett nytt perspektiv kunde Jorden fortfarande uppfattats vara platt. Nu är det tänkt att detta inlägg skall spegla Big Bang ur ett nytt perspektiv. Men först skall det där med innovationer och upptäckter belysas ur en filosofisk vinkel.

Det sägs att banbrytande uppfinningar skapar nya förutsättningar åt den mänskliga existensen. Men kanske är tiden mogen att döda denna myt. Det som idag är på god väg att bli vetenskap inom partikelfysiken, är att det finns mörk materia och mörk energi. Med andra ett förstadie till materia och de typer av energier som idag är kända. För att vrida denna tes ytterligare så har allt som vi tror oss ha skapat, är redan skapat minst en gång tidigare.

Här kommer ett exempel; Den 12,e oktober firas årligen Columbus Day i många delar av Världen. Upptäcksresanden Christoffer Columbus ansåg sig ha upptäckt Amerika. Men kontinenten har funnits långt innan 1492. En storartad upptäckt av något som redan fanns och troligtvis, långt tidigare besökte även Vikingarna Amerika. På samma sätt skulle kanske alla storartade upptäckter kunna definieras. Något befintligt görs först begripligt för att sen bli användbart.

Enligt en idag vedertagen teori skall universum ha skapats ur en gigantisk explosion (Big Bang). Men här behövs en definition av vad som är universum. Vad som utgör det tillsysnes stora tomma universum finns idag inga teorier. Men det som skapades av the Big Bang, var att det stora tomma universum fylldes med materia. Ingenting kan skapas ur ingenting är utgångpunkten för denna fundering. Hade Amerika inte legat där det faktiskt idag ligger, då kunde Santa Maria fortfarande ha seglat västerut utan att se något land.

Den stora smällen som påstås ha skapat universum, var kanske i själva verket en reaktion där mörk materia och mörk energi övergick att bli materia och energi så som vi idag förstår dessa företeelser. Men det som verkligen är det stora, tillsynes oändliga universum är något helt annat.

Det nya perspektivet är alltså att the Big Bang inte var en destruktiv explosion utan en skapande reaktion. Kanske är det så att de former som idag är kända som sten, berg etc. alltid finns ute i det stora universum, men endast på partikelnivå. När mixen med mörk energi är rätt då börjar materia att skapas.

Så kallade ”Svarta hål” är återvinningsstationer där materia återgår att bli mörk materia för att senare kunna återskapas som ny materia. På så sätt är materian i universum en oändligt pågående växling mellan olika former av energi. Ur detta perspektiv stämmer Einsteins relativitetsteori alldeles perfekt även ute i universum. Nu återstår bara det tuffa jobbet med att bevisa att denna teori även fungerar ute i universum enligt dessa funderingar..

2 svar

 1. Med Liberalismen kan du säkert även bevisa detta.

  • Hej Christer
   Intressant att någon läst detta inlägg. Men mycket talar för att mörk materia och energi, under vissa/ännu okända omständigheter/ övergår till att bli marteria.. Lite som att det ur s.a.s. tomma intet finns strukturer av former som är osynliga. Det kan vara svaret på varför tex löv och träd faktiskt ser ut som de gör. I tomma intet finns sannolikt en förutbestämd mall som formar all marteria och alla levande ting.. En kittlande tanke som kanske en gång i tiden kan svara på frågan varför tid, rum, liv och materia finns..

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: