Möjligheterna och drömmarnas förlovade land


Ett bättre liv. Det är ett bättre liv som är drivkraften att vilja bli samhällsbyggare i Sverige. Det är Sveriges förmåga att leverera fred, frihet, utbildning och jobb som lyfter landets attraktionskraft. Just precis nu strömmar ovanligt många drömmar och möjligheter in i Sverige.

Ur detta föds många olika angreppsvinklar. Men det öppna sinnet som kan se bortom rädslor och fördomar bör kunna förstå att skapa en politik som klarar av att underlätta så nya drömmar kan slå rot i Sverige, på ett sätt som skapar nya möjligheter, utifrån där Sverige kan växa sig starkare in i framtiden.

Ett land som skapar möjligheter att förverkliga drömmar, är ett land som inte bara står starkt inför utmaningar, utan även växer sig starkare efter utmaningen.

Det är drömmar och möjligheter som skapar välfärd. Just sådana drömmar som i tusental anländer till Sverige varje vecka.

Dagens stora samhällsutmaning är att skapa politik som kan släppa loss alla dessa nya drömmar i det Svenska samhällsbygget.

10 svar

 1. Nu vill ju rasisterna i De Nya Moderaterna Som Återgått till De Gamla Moderaterna samt rasisterna i KD trasa sönder tillvaron för de som drömmer om ett bättre liv i Sverige och som vill hjälpa till med samhällsbygget.

  Tillfälliga uppehålls­tillstånd, gränskontroller, den nya hårda retoriken om flyktingar samt beslutet att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri är inget annat än högerpopulism. AKB ska nu föra SD-politik. Äckligt.

 2. Roligt att de som är för frihet i kraft av sin makt vill förbjuda fattiga att försörja sig på kanske det enda sätt dom kan, tiggeri.
  Nä, det är viktigt att inte förstöra stadsbilden för de bemedlade med sådant slikt patrask.

  Ha det
  Christer

  • Hej Christer och Peter!
   En behjärtansvärd utmaning. Det är sant att fattigdom inte bekämpas via förbud och restriktioner. Men paradoxalt (Kan tyckas) bekämpas inte fattigdom med tiggeri. Fattigdom bekämpas inte heller av att det växer upp tältläger i stadsnära parker och grönområden. Ingen människa mår bra av att i ur och skur sitta utanför en ICA-butik och tigga. Grundidén bygger på att alla som vistas i Sverige skall kunna leva ett drägligt liv. Då krävs att samhället åtminstone vet vilka människor som befinner sig i landet. Sverige är ett land som mycket väl kan erbjuda EU-migranter en dräglig tillvaro. Men då behövs en rimlig minsta möjliga nivå av administration som kan hantera utmaningen. Det är vad vi moderater vill med det nya ställningstagandet..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”… då behövs en rimlig minsta möjliga nivå av administration som kan hantera utmaningen.”

    I klartext vill du skicka ut de som ”anstränger” situationen. Exakt det som SD vill göra. Så du är rasist nu Roger?

    Och du som påstår dig vara liberal, varför vill du begränsa människors frihet? Du säger ju hela tiden att människor har ett val. Enligt dig så har människor som tigger gjort det av eget val. Och den vill du nu begränsa.

   • Hej Peter
    Frihet kan alltid diskuteras. Men jag tror vi kan enas om att en människa som ser tiggeri som bästa tänkbara försörjning, knappast kan anses stå speciellt högt på ”frihetsskalan”. Vi moderater har högre ambitioner för de EU-migranter som väljer Sverige. Vi vill aktivt verka för att stödja våra EU-migranters frihetskamp. Vad vill du göra??

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Så, du är egentligen emot fri rörlighet inom EU av alla EUmedborgare. För enda sättet att ha kontroll på vilka som kommer in i landet är passkontroll. Vi i Sverige kan inte och skall inte ta ansvar för levnadsförhållanden i andra länder.
    Men de som sitter utanför butikerna är extremt fattig människor som är här för att det inte finns så många alternativ för dom. Att sitta 12 timmar utanför en butik är kanske det mest psykiskt påfrestande man kan göra. Men nöden har ingen lag och det är faktiskt en skyldighet för en förälder att efter förmåga hjälpa sina barn och andra närstående.
    Det med att de medför störning är bara skitprat, det är de som ger sig på de fattigaste i EU som stör ordningen.
    Så länge vi är anslutna till Schengensamarbetet finns inget att göra för att stoppa EUmedborgare från att att resa inom europa och det gäller även Romer. Jag vill även göra dig uppmärksam på att dom inte ligger Sverige till last utan dom försörjer sig själva.

   • Hej Christer
    Som du kanske missat, nämner jag minsta möjliga administration. Dvs minsta möjliga kontakt med Svenska myndigheter, så att tak överhuvudet, utbildning och skolgång för eventuella barn, samt sjukvård kan ordnas. När väl detta är ordnat är EU-medbogaren ett steg närmare jobb och självförsörjning utan att behöva tigga på gatan. Detta kombinerat med stöd och hjälp i Rumänien ser jag som den enda hållbara lösningen, både i närtid och på sikt.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Vad vi nu ser är utslagningskonkurrens. Du gillar konkurrens, det har du sagt. Alltså gillar du nuvarande samhällsmodell där människor står emot varandra.

  De på samhällets botten blir allt fler. Det sitter snart en EU-migrant utanför varje konsumtionstempel och butik i landet och som måste tigga för brödfödan och sin överlevnad. Lägg till en stigande flyktingström, kollapsad migrationspolitik, 400 000 arbetslösa och konkurrensen lär hårdna.

  Hungriga vargar jagar bäst sägs det från politiskt håll och från nyliberaler. Undrar om de tycker likadant den dagen det är dom själva som blir jagade…?

  Vad gäller EU-migranter skulle man ju exempelvis kunna sätta press på länderna varifrån EU-migranterna kommer. Släng ut dessa länder ur ”Freds- och Frihetsprojektet” om de inte ser till att ge alla sina medborgare samma rättigheter. Eller gå ett steg till: Alla EU-medborgare skall ges samma rättigheter, och skyldigheter. Så är det inte idag. Långt ifrån. Gäller fattig som rik, företag, som arbetare.

  • Hej Peter
   Jag har berättat om mina lösningar. Vilka är dina lösningar? Hur vill du hantera utmaningen?

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: