Demografisk näringslivspolitik


Det måste löna sig att starta och driva företag i små och medelstora städer. Det måste mobiliseras krafter som förmår att hindra dagens urbaniseringstakt. Skattevapnet är ett effektivt redskap, när det ändvänds på ett sätt som svarar på frågan som om hur drivkrafter och initiativ kan skapas, då uppstår nya förutsättningar som ingen trodde var möjliga.

Räknar man bort Sveriges tre storstadsregioner finns ingen risk för en bostadsbubbla. I glesbygd, små och medelstora städer finns ingen bostadsbrist eller övervärderade bostader.

Sveriges förutsättningar kan ändras i grunden om skattesatser anpassas till rådande omständigheter ur ett regionalt perspektiv. Att det skall löna sig att driva företag och att jobba oavsett vart i landet man befinner sig borde vara en självklarhet. Det sägs att det måste byggas fler bostäder för att kunna lösa bostadsbristen. Men det borde i samma mening även sägas att bostadsbristen går att lösa genom att fler flyttar in i alla tomma bostader som finns på landsbygden. Men då behövs nya vinklar att angripa utmaningen utifrån .Då behövs en näringspolitik son gynnar ”livet på landet”.

Ett konkret förslag är en regional skattetabell med lägre skatt för de företag som är belägna i glesbygd. Även de som väljer att söka jobb vid dessa företag skall uppbära lägre skattesatser. Det kan mycket väl vara så att här vilar ett förslag som kan balansera den överhettade bostadsmarknaden.

Men med dagens rödgröna förslag om drivmedelsskatter och ökade kostnader för att jobba är risken uppenbar att bostadsbubblan utökas än mer.

Det är hög tid att låta moderat politik anta utmaningen med en demografisk näringspolitik som utjämnar klyftan mellan stad och landsbygd. Det behövs moderata initiativ som kan sätta fart på landets alla vilande gröna näringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: