Missarna i drogpolitiken


Det mördas 70-80 personer i Sverige varje år. Antalet människor som dör tillföljd av missbruk handlar om helt andra siffror. En bit över 500 människor dör årligen i Sverige som en direkt följd av sina respektive drogmissbruk. Sen får man även anta att det finns stora mörkertal, när människor dör som följd av att droger funnits med tidigare livet eller att ha samlevt med människor som missbrukat droger.

Idag finns viss kunskap om droger och drogmissbruk. Men missbrukaren är fortfarande relativt okänd mark. Kanske är tiden nu mogen att börja belysa drogpolitiken ur brukarens sociala aspekt. En drogpolitik som aktivt stödjer brukarens situation. Det måste bli slut på att kalla den som brukar droger för missbrukare.

Låt säga att de som årlig dör av droger bara är några procent att dem som står på tur att succesivt dras ner i drogspiralen på ett sätt som till sist leder till döden. Ur detta perspektiv bör det rimligtvis finnas 10 000 tals människor i denna gråzon, kanske 100 000 tals.

Ska det vara möjligt att påverka detta skeende behöver kunskapen ökas om de 10 000 tals människor som lever i drogernas gråzoner. Idag finns antagligen helt nya mönster som flätar in dessa människor i drogernas Värld.

En person som brukar droger idag kan vara precis vem som helst. Bilden av brukaren av droger idag har i stort sett inget gemensamt med 1900 tals missbrukaren som förväntas sitta och halsa billigt vin på gator och torg. Dagens bruk av droger som leder till svåra konsekvenser för individen, är i många fall en parallell verklighet. En verklighet som dagens vetande i många faser inte förmår att belysa ur ett socialt perspektivet. Däremot är det allmän vetskap att alkoholism och beroende är en kemiskt påkallad sjukdom.

Den juridiska kraften handlar idag om att stoppa bruk och innehav av droger. Men glappet mellan bruk och innehav och de 500 människor som årligen dör är okänd mark. Skulle detta tänk överförts till bilismen, blir detta tänk vansinnigt. Det är uppenbart för alla att dödsolyckorna i trafiken skulle minska om bilar förbjöds. Nu valde man inte denna linje när lagar och förordningar skapades i syfte att få en säkrare trafik. I stället utfördes forskning om vad som är ett riskbeteende i samband med att framföra fordon i en miljö där det finns andra fordon. Man kom då t ex fram till att farten i samband med att fordon framförs är en stor risk. Då infördes hastighetsbegränsningar etc.

En framtida drogpolitik bör bära samma signum. Allt pekar på att dagens lagstiftning inte klara av att hantera drogernas förekomst och hantering i samhället. De juridiska krafterna saknar träffsäkerhet. De sociala resurserna står tomhänta när de kommer till relevanta verktyg. Endast de medicinska resurserna har förmåga att hantera drogerna, men har saknas en harmoniering med relevanta juridiska och sociala resurser som idag saknar förmåga och insikter.

Det behövs bred social forskning som klarar av att belysa dagens drogbruk i samhället. Hitta svaret som beskriver hur dagens brukare av droger ser ut.  Hitta de sociala aspekter som frammanar miljöer där bruk av droger är en naturlig del av vardagen.

Vad som blir resultatet är såklart ingen mening att spekulera om. Men sannolikt kommer det att visa sig att förbud och restriktioner vad gället bruk och innehav, är ett ineffektivt sätt att hantera drogproblematik utifrån. Det kommer att visa sig vara mycket mera effektivt att använda resurser som riktas mot ett större personlig ansvar. Det i sin tur bör leda till att en utveckling där individens drogbruk på något skall kunna kontrolleras. Lite typ som en hastighetskontroll. Polisen skall t ex kunna ha rätt att med några dagars/kanske timmars varsel upprätta flygande drogtester på gator och torg.

Sverige behöver en ny modern drogpolitik. Något som svarar mot dagens bruk av droger utifrån ett positivt aktivt perspektiv. Bilden av en brukare av droger som en nedsolkad missbrukare är i behov att uppgraderas till en nivå som motsvarar 2000 talet.

 

 

 

 

 

3 svar

 1. Jo, jo. Detta skall man höra från en moderat. Dina partikamrater berömmer sig av att Sverige har en framgångsrik drogpolitik.

  Missbruket leder ibland till dödsfall, men är mycket större, endast ett fåtal dör. Detta beror delvis på en försummad vårdpolitik. Vårdpolitiken skyms av att drogbruk är kriminellt. Det i sin tur påverkar brukarna att hålla sig undan och det mönstret följer missbrukarna.

  Lösningen. Avkriminalisera narkotikan. Finn formen för att hantera droger på samma sätt som alkohol och tobak.

  En legal drogmarknad har den fördelen, att den kriminella marknaden försvinner. Drogmarknaden kontrolleras i distributionsledet till stor del av kriminella organisationer närstående terroristorganisationer. ISIS är förmodligen till stor del finansierad av drogmarknaden.

  Dessutom kan staten på samma sätt som tobaken få in stora skattebelopp på droger som säljs legalt.

  • FN har ändrat sin drogpolicy om jag kommer ihåg rätt, till att låta drogerna bli legala. Vet inte själv vad jag tycker om det, då en till drog knappast kommer göra att folk missbrukar mindre. Däremot kommer det att ge staten mer i inkomst och det blir kanske mindre brottslighet av legaliserad narkotika. Har dock själv ingen erfarenhet av narkotika men av vad jag har förstått är det lätt att fastna i missbruk.

  • Hej Kjell
   Om jag förstår dig rätt drar samma slutsats. Avkriminalisera innehav och handel. Men gör det olagliga att vara påverkad av droger. Utöka polisens befogenhet att utföra drogtester. Kräver vissa ändringar av den personliga integriteten. Lättare att kontrollera och att utdöma straff..

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: