Upplevelser under skolgången


Alla har sin unika bild av skolgången. Det finns alla typer av undersökningar som beskriver hur lärare, elever och skolan som en helhet fungerar. Vi vet att det dagligen förekommer mobbing och negativ särbehandling vid Sveriges alla skolor. Trots detta pekar allt på att Svenska skolungdomar som en helhet mår ganska bra.

Men som i alla system kommer människor i kläm, så även i det Svenska skolsystemet. När det förkommer s.k. skolskjutningar i USA vänds blickarna mot landets liberala vapenlagar. Men vapen är alltid 100% ofarliga så länge de inte kombineras med en människa. Det är kombinationen trasiga känslor och vapen som borde hamna i focus.

Alla människor som någon gång upplevt ett skolåterträff kan nog vittna om överraskningar. Den där populära killen med bra betyg som egentligen innerst inne kände sig utanför. Den lilla tysta tjejen som aldrig kände sig hörd och sedd. Med 10 talet års distans till skolgången kryper de sanna upplevelserna fram. Men det handlar då om individer som haft kraften/turen att hantera sina upplevelser.

Men så inträffar det obegripliga. Alla olyckliga omständigheter inträffar samtidigt. Den där killen som blev mobbad, kände att han aldrig blev sedd och hörd, kanske i kombination med en trasslig uppväxt, känner att känslorna blir honom övermäktig. Normalt är kanske inte första steget att beväpna sig och söka upp första bästa skola i syfte att lätta på känslorna. Hela detta fenomen är antagligen uppbyggt enligt ”lager på lager principen” med en tydlig utlösande faktor. Det är sannolikt därför dessa händelser är mycket sällsynta. Speciellt i kombination med Sveriges relativt restriktiva vapenlagar.

Att aktivt söka efter en person som är kandidat att utföra en skolskjutning är en omöjlighet. Men en person som förmår att dela med sig av sina upplevesler under skolgången är en högst osannolik kandidat. Att aktivt våga dela med sig av sina upplevesler under skolgången, känns som en än mer effektiv metod att hantera känslor av alla dess slag. Att dela med sig av känslor kan kanske vara den mest effektiva metoden att genomgå personlighetsutveckling. Att våga dela med sig av sina känslor och upplevser, positiva som negativa är ett effektivt sätt att skapa miljöer där trivsel växer fram. Det sägs att ärliga känslor är omöjliga att övertrumfa. Sant eller inte, men känslor är som en fallskärm, fungera bäst när de är utvecklade. Invecklade känslor leder alltid till någon form av problem..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: