Att möta det nya..


Nyanländ är ett ord som kräver eftertanke. Som nyanländ är alla sinnen inriktade på att förstå och att kunna hantera en ny och oväntad situation. Som ordet antyder handlar det om att anlända som nykomling. Ungefär samma sak som första dagen i skolan. Känslan av föräldrar som övervakar och en lärare som gör sitt bästa att försöka lära namnen på alla elever. Säg den människa som i denna situation känner sig trygg och avspänd.

2015 ser ut att bli året då kanske så många som 190 000 människor skall genomgå denna process. Men då sker inte detta i en situation där mamma o pappa väntar där hemma med tårta och saft. Idag handlar det om traumatiserade flyktingar som söker skydd för sina liv. Idag handlar det om att i denna situation även möta krafter som absolut inte väntar med tårta och saft.

Men jämförelsen haltar på mer ett område. För det första. Som flykting är mötet med det nya underordnat det gamla, där flykten sker ifrån. Hur många asylboenden som än sätts i brand, kan det aldrig sudda ut den verklighet som den nyanlände lämnar bakom sig. I sammanhanget en patetisk händelse. Flyr man från, krig, svält, våldtäkter och död är ett nedbrunnet asylboende mer eller mindre i det närmaste oväsentligt.

Bilden går att vända ytterligare ett varv. Säg att Sveriges befolkning ökar med 190 000 mäniskor utöver den vanliga ökningen under ett år. 190 000 människor fördelat på Sveriges 290 kommuner, vilket skapar en befolkningsökning i snitt på ca 655 nya personer per kommun. Hade skrivande idag varit kommunstyrelsens ordförande i en glesbygdskommun, skulle champagnekorkarna exploderat. Mer än hälften av alla Sveriges kommuner är glesbygd med en negativ befolkningstakt. Som på beställning kommer nu ett efterlängtat befolkningstillskott. Många säger kanske att invandring och integration är dyrt och belastar välfärden. Men då beaktas inte alternativet. Ingen tänker då på vad som blir följden av att folk flyr landsbygds-kommunerna. Vad händer med välfärden i glesbygdskommunerna om ingen aktivt upprätthåller den samma? När folk försvinner står bostäder och lokaler och förfaller till ett enormt värde. Nu finns verkligen chansen att ge Sveriges landsbygd ett ordentligt ansiktes – och befolkningslyft.

Det finns alltså mer än en orsak att idag inta en ödmjuk inställning inför alla nyanlända, som har goda möjligheter att bli framtidens Svenska samhällsbyggare.

Det sägs att så som du bemöter din nya granne är det samma som din förmåga att hantera framtiden. Antingen man gillar eller ogillar sin nya granne så är grannen en del av det liv man kommer att leva. Något att tänka på nu när nya ögon beskådar moder Svea. Under vilka omständigheter skall moder Svea få lära känna sina nya medborgare..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: