Samhällets goda krafter


Det fria öppna samhället kommer alltid att utmanas. I grunden kommer alla utmaningar från händelser som det fria öppna samhället inte kunnat hantera. Det fungerar bra i teorin att prata vackra värdegrunder och förfasas över obehagliga händelser i samhället. Men sanningen är att det moderna välfärdsamhället är tvådelat. En aktiv del där det pratas om arbetslöshet, reallöner och pensionssparande. Sen finns där en passiv del som inte tänker i termer av arbetslöshet, reallöner är en utopi och pensionssparande är likt en outforskad kontinent på Mars.

Denna skapelse är som gjord för att skapa utmaningar. En skapelse som dessutom bygger på en paradox. I takt med att utmaningarna växer måste samhällets s.k. goda krafter växa i samma takt. Dvs större utmaningar desto dyrare välfärd. På ett sätt kan det sägas att samhällets goda krafter livnär sig på samhällets mindre lyckosamma individer. Ur ett helikopterperspektiv känns detta mycket kontraproduktivt. Förhållandet borde vara det motsatta. Samhällets mindre lyckosamma individer ska kunna livnära sig tack vare samhällets goda krafter. Det är lätt att få känslan att praktisk filosofi och djupare vetande har inte varit aktivt när modeller om välfärdssamhället skapades. Sannolikt är det så att politisk ideologi omsatts direkt till verklighet i detta fall. Socialismens inhumana syn på människans förmåga har varit rådande. Ambitionen att göra samhället större än människan har vunnit över kampen för alla individers rätt till frihet. Men det finns djupare dilemman att beakta. Dilemman som har rötter längre bakåt i tiden. Kungadömet Sverige är skapat ur en lång tradition, där staten i egenskap av överhet, skall försvara och beskydda sin befolkning. I utbyte mot detta betalar folket skatt och ställer upp med sin arbetskraft. För att fullt ut förstå detta måste klockan vridas bakåt ända till tiden där Gustav Vasa var landets konung. Tiden mellan Gustav Vasa och nutid har många mörka avsnitt, där staten tog ut så mycket skatt från folket att det utbröt hungersnöd.

Ett bättre anpassat land där det skulle fungera bra med socialism än just Sverige får man faktiskt leta efter. Här uppenbarar sig ytterligare en paradox. När socialismen och marxismen gjorde sitt intåg i Sverige under 1900 talets början, såg säkert många anhängare möjligheten att befria landet från överheten. Men det blev precis exakt som att hoppa ut ur askan rakt in i elden. Gustav Vasa må ha varit en tyrann. Men så mycket som hälften av befolkningens totala inkomster vågade inte ens han sig på att beslagta.

Åter till det där med samhällets groda krafter.  Börjar man gräva i allt detta uppstår ständigt nya paradoxer. I Sverige anno 1700 sågs inte stat och överhet som en god kraft. På den tiden utdelade landets s.k. fogdar spöstraff och andra hemskheter till den som inte ville/kunde betala skatt. Under denna tid fanns knappast någon som såg staten och överheten som en god kraft. Men idag kallas samma samhälle för välfärdssamhälle som under 1700 talet utdelade spöstraff till den/dem som föll i onåd. Spöstraff förkommer visserligen inte fortfarande, men i övrigt ingen större skillnad. Lite syniskt är det kanske så att spöstraffet är utbytt mot att försättas i utanförskap. Skulle varit spännande att göra en djupstudie i ämnet. Kanske är det samma procentuella fördelning mellan andelen utanförsatta idag och den andel av befolkningen som fick spöstraff under 1600-1700 talet.

Det får vara hur det vill med den saken. Men socialismen lärde, hur som helst, ut att staten är en god kraft.

Det är ur detta perspektiv dagens främlingsfientlighet bör beskådas. Allt hade varit mycket enklare om Irak och Syrien hade angripit Sverige militärt. Då hade det varit till att börja mobilisera. Ett folk som är invant vid tanken att Staten och överheten(Den goda kraften) sköter säkerhet och beskydd känner idag oro. Ett folk drivet av oro till den grad att det tillsynes inte finns några hinder att vandra över till den onda sidan. Det är nu de verkligt goda krafterna skall träda fram. På måndag går 94% av Sveriges arbetsföra befolkning till sina jobb. Arbetslösa får sin arbetslöshetsersättning. Skolor och skolverksamhet kommer att drivas som vanligt (Trots höstlov). Sverige kommer att kunna behandla alla nya asylansökningar. Asylsökande kommer att bli Svenska samhällsbyggare. Vården fungerar precis som vanligt. Vägar kommer att underhållas. Tågen kommer att avgå(Förr eller senare). Flyg kommer att landa och lyfta. Det kommer att födas nya Svenskar. Svenskar kommer att dö. I stora drag är allt precis som vanligt, ytterligare en dag kommer att upplysas av solen etc…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: