Invandring och människosyn


Det är i prövningens tid som ideologiernas vackra ord borde vara till stor hjälp. Men paradoxalt förfaller debatten till att handla om vadagens utmaningar i dessa tider. Det finns inte ett enda politiskt parti i Sverige som inte med vackra och högtravande formuleringar vill framställas som humanismens urkälla.

Det får vara hur det vill med den saken. Men värst är att debatten inte klarar av att hålla i sär vissa grundläggande begrepp. För det första, människovärdet. När det handlar om ekonomi och välfärd är det enkelt att hålla upp människovärdet. Men när människor flyr från krig och elände devalveras människovärdet. Då bli hjärterummet mindre. Då handlar det om att sängplatserna är slut och att gränserna borde stängas.

Det skall såklart inte falla en naiv mantel över Sveriges utmaningar kring invandring och migration. Personer som flyr till Sverige måste snabbt registreras, så att asylprocessen snabbt kan påbörjas. Men under tiden måste en andständigt debatt kunna hanteras på ett sätt som upprätthåller alla nyanländs människovärde.

Här har alla ett stort ansvar att bära. Sverige behöver inte att alla löpsedlar och nyhetsinslag förmedlar budskap om kris. Idag behövs positiva tankar som skänker energi till hela samhällsapparatens alla aktörer. Sanningen är den att Sverige idag aldrig haft fler hjältar. Alla Sveriges samlade OS och VM-medaljer genom alla tider kan inte jämföras med de som under stress, dygnet runt ordnar sängplatser åt asylsökande. Vårdpersonal som jobbar dubbla skift för att se till att asylsökande mår bra. Socialtjänster som sliter med att ordna boende åt ensamkommande flyktingbarn. etc.

För det andra; Om det finns en kris så är det de negativa reaktioner som följer i spåren av en samhällsförändring. Sverige växer. Just nu står samhället inför förändring. Har hänt förr och sannolikt kommer det att ske många gånger i framtiden.

Så plocka nu fram alla stora tankar och tänkare. Om det är någon gång de förtjänar att citeras så bör det vara idag…

3 svar

 1. Jag skall försöka bidraga med en liten tanke.

  I deklarationen om de mänskliga rättigheterna står det i den engelska testen ”dignity” och detta översätts med värde, pris alltså ‘value’.

  Om vi alla med början i kristendomen och sedan i samhället i stort, i skolan, i media fått klart för oss att alla människor i sin blotta egenskap av människa har en värdighet som är absolut.

  Är Zlatan mer värd i landslaget än flera av lagdeltagarna. Givetvis. Men är hans värdighet som människa större än andras. Inte alls.

  Är Kamprad mer värd som skattebetalare och löneutbetalare än de flesta av oss andra. Givetvis. Men är hans värdighet som människa större än andras. Inte alls.

  Terrordåd och rasistbrott kan jag förstå om förövaren inte uppfattar att offren har samma mänskliga värdighet som förövaren själv. Kan det betyda något att få leva i en miljö där raser och sexuella läggningar betraktas som mindre värda?

  På skämt säger många djur är ju också människor och har sitt värde. Så är det inte. Vi har utnämnt människan som den ende bäraren av den mänskliga värdigheten. Den är absolut och kan inte delas med andra varelser.

 2. Noterar att Moderaterna i sin desperata jakt på väljare och makt nu blivit De Nya SverigeModeraterna som vill stänga ner Sveriges gränser och bryta mot lagar och regler (Dublinförordningen och Schengenavtalet)

  Från Reinfeldts Öppna era hjärtan till stäng gränserna och bryt lagar och regler.

  Är du också rasist nu Roger?

 3. Detta rasist begrepp är jag så trött på som det pratas så mycket om i Sverige, det nämns ganska ofta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: