Frihet, öppenhet och demokrati


Världen befinner sig i sorg. Det är med djup empati som denna blogg sänder stöd och värme till alla medborgare i Frankrike.

Nu pågår spekulationer om Parisdådens upphovsmän. Men dådens motiv är väl värd att belysa i denna stund. Hela utmaningen bygger på förmågan att hantera rädslor och kunna känna trygghet även i stunder av svåra prövningar. Det är alltid enkelt att vilja utkräva hämnd och vedergällning. I grund och botten ramlar alltid dessa utmaningar ner i en enda fråga, och det handlar om förmågan att upprätthålla människovärdet i alla situationer.

Att det idag byggs nya murar i det för bara några månader sedan öppna Europa, är ett svaghetstecken som tyder på att rädslor, fördomar och främlingsfientlighet är på väg att vinna över medmänsklighet och humanism. En svaghet som terrorismens förespråkare mycket väl känner och förstår.

Dåden i Paris är ett test. Hur mycket är öppenhet och frihet värd för dagens Européer?

Här kan Sverige visa sina muskler. Det har alltid varit Moderaternas stora sak att slåss för frihet och öppenhet samtidigt som ett samhälle med god ordning och reda kan upprätthållas.

Partiet vilar på en stolt tradition där stora ledare visat stor ledarskap när det verkligen behövts. Tagit strid mot allt från den djupaste röda vänstern till den brunaste högern, samtidigt som socialismens ofrihet och inhumana människosyn bekämpats.

Vi frihetälskande Moderater behövs alltid i alla situationer. Men idag mer än någonsin. Idag är en dag då kampen för frihet, ordning och reda och demokrati måste upprätthållas på ett sätt som visar att alla är beredda att kämpa. Men kampen för frihet är inte alltid en kamp som utförs bäst med kanoner och krut. Kampen för frihet är en kamp som alla kan utföra precis var, när och i stort sett hur som helst.

2 svar

 1. Du skriver: ”Vi frihetälskande Moderater behövs alltid i alla situationer.” Jag återkommer till min käpphäst, därför att stora ord måste alltid vara grundade i sanna ord.

  Regeringsformen 1974 förändrade Sverige och det märkliga är att den borgerliga delen av Sverige försvarade då och försvarar nu den gällande ordningen.

  Ytterligare citat från ditt inlägg: ” Tagit strid mot allt från den djupaste röda vänstern till den brunaste högern” . Men det är just den strid som borgerligheten inte tagit under de 40 år RF74 gällt.

  Bland mycket annat:

  1) Statschefs befogenheter har i praktiken flyttats till statsministern. Sådan författning är typisk för totalitära stater.

  2) RF kap 1 §2 är ett socialistiskt partiprogram. Sådant skall inte få förkomma.

  Statsminister Löfvén höll just presskonferens med anledning av terrordåden i Paris. Han säger avslutningsvis att ”Liberté, Egalité och Fraternité” gäller. Detta är liberalismens och Franska Revolutionens programförklaring, numera antagen av socialisterna med ändringen att Fraternité bytts ut mot Solidarité.

  Principer är idéer som inte kan brytas. Kompromisser är beteckningen på överenskommelser i vilka principer brutits, annars ingen kompromiss. De frihetsälskande Moderaterna som värderar sina principer behövs.

  I dag, när vi vaknat till ett terrordåd, som i p r i n c i p inte skiljer sig från tidigare. Då är det bra att förklara och tydliggöra Moderaternas principer och att Moderaterna inte bryter mot dessa i en prövningens tid.

 2. Dådet är ett test? Ett test för vad?
  Inte ett test för demokrati i alla fall.
  Vi hade ju en självmordsbombare 2010 på Bryggargatan, Stockholm också.
  Sådana här dåd kan ju hända i Sverige också i framtiden, ingen som vet vad Islamiska staten eller Al Qaida har i görningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: