Radikala ideologiers uppgång och fall


Idag är det kanske inte många som minns Baader-Meinhof-ligans härjningar under 1900 talet. Lite slarvigt kallades denna terrorgrupp Baader-Meinhof-ligan. Men i verkligheten hette denna grupp, som hade en radikal tolkning av Marxism som drivkraft, Röda Armén-fraktionen.

Att denna terrorgrupp inte ofta kallades vid sitt rätta namn och anknöts till sin verkliga ideologi, var att många ur 1900 talets kultur/maktelit var anhängare till Marxismen som samhällsideologi.

Då som nu radikalserades ungdomar i hopp om att kunna skapa ett bättre samhälle med hjälp av våld och terror. Men det är inte krig, våld och terror som skapar ett bättre samhälle. Faktum är att i stort sett allt annat går att skapa fungerande samhällen utifrån. Varför är det då så att nästan alla generationer bär på ungdomar som radikaliseras?

Kan det vara så enkelt att det handlar om en mognadsfas som ibland får katastrofala konsekvenser. Att ideologiskt laddade texter framförda av kompetenta retoriker drabbar den unga människans sinnen. När det sker utan motsägelser målar det unga sinnet upp en bild av en framtid som väcker hopp om den samma. Lite på samma sätt som en tonårskärlek. Den förälskade tonåringen blir drabbad av hormoner på ett sätt som inte sällan kraftigt förvränger verklighetsuppfattningen.

Vi moderater har alltid kämpat för alla människors frihet. Nu är det tid för att återigen utföra en tydlig kamp för frihet. För skivande är vår högt uppburne, tidigare partiledare Gösta Bohman en av moderaternas största frihetskämpe. Han fick aldrig uppskatting i förhållande till gärning. Kanske var det så att 1970 talets vänsterindoktrinerade samhälle inte förstod Göstas gärning när han t ex högg ved med kniv i bältet. Märk väl att kniven i bältet förvarades i hölstret. Men den fanns där som en varning åt dem som hotade Göstas frihet. Gösta beskrev att han vill hugga ved vid sitt torp. Han vill själv sköta sitt liv. Men den som hotar hans frihet att hugga ved precis när och hur han så önskar skall göra sig beredd på strid.

Innerst inne visste Gösta att ideologier kommer och går med friheten består. Det är så att friheten alltid vinner i längden. Men ibland måste vi alla frihetsälskare resa oss och säga att nu får det vara nog med stollerier. Kanske är det så att det fria öppna samhället idag bör visa en tydligare profil. En bild där en frihetsälskare visar hur viktigt det är att alla är med och bidrar till sin egen och samhällets frihet…

 

 

13 svar

 1. Fniss. Det är så roligt att läsa dina galna inlägg! 🙂

  ”Vi moderater har alltid kämpat för alla människors frihet.”

  Så det var av ren och skär frihetslängtan och värnandet om rumäniens folk som regeringen Fälldin (C) med utrikesminister Ola Ullsten (FP) och ekonomiminister Gösta Bohman (M) 1980 delade ut det finaste en svensk regering kan dela ut – Serafimerorden – till Nicolae Ceauşescu. Rumäniens diktator. En av de mer vedervärdiga kommunistiska diktatorer som funnits.

  Fniss igen din gamle kommunistkramare 😀

  • Hej Peter
   Jag noterar att du troget läser alla dessa galna inlägg 🙂 Kanske säger det något om dig 🙂
   Inlägget handlar om ideologi ur ett kanske lite mera dagsaktuellt perspektiv. Jag överlämnar till dig att fundera över inläggets ideologiska andemening 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Jag nämnde Bohmans gärningar då du i detta inlägg hissade honom så innerligt.

    Du menar alltså att tilldelningen av Serafimer-orden från den då borgerliga regimen till en av de värsta kommunistiska diktatorerna världen skådat var rakt igenom en dålig, usel och vedervärdig handling? Om du säger det från hjärtat kan jag tro dig.

   • Hej Peter
    Vet inte hur du läser.. Men jag kan inte hitta något om detta i enlägget.. 🙂
    Men jag lovar lyfta detta i ett kommande inlägg.. Här finns några spännande aspekter som är användbarar i detta ämne..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. ”Vi moderater har alltid kämpat för alla människors frihet.”

  ”För skivande är vår högt uppburne, tidigare partiledare Gösta Bohman en av moderaternas största frihetskämpe. Han fick aldrig uppskatting i förhållande till gärning.”

  Förklara för mig nu på vilket sett den borgerliga regeringen 1980, där Gösta Bohman ingick som ekonomiminister, kämpade för frihet och på vilket sätt det var en god gärning att dela ut Serafimer-orden till Nicolae Ceaușescu, en av tidernas värsta kommunister och diktatorer världen skådat.

  • Hej Peter
   Först när jag läste din kommentar blev jag sugen att skriva ett inlägg om Nicolae Ceausescu och dennes relation till samtidens övermakt som då var Sovjet. Men det känns allt för överspelat. Så du får hålla tillgodo med en lektion i historia. Faktum är att dagens problem i Rumänien är kopplade till den mycket kritiska hållning som Nicolae Ceausescu hade till Sovjet. Under 1960-70 talet fick Rumänien stöd från bl a USA. Detta faktum förringar definitivt inte alla brott mot mänskligheten. Men det hjälper kanske till med att förstå tidsandan.
   Vi moderater älskar frihet oavsett var initiativet kommer ifrån. Om en diktator i öst helt plötsligt bestämmer sig för att kämpa mot förtryckarstaten Sovjet och accepterar stöd från väst i frihetskampen, då är det värt att uppmärksammas. Men Rumänerna fick betala ett mycket högt pris beroende på Nicolae Ceausescus flört med Väst. Effekten blev att Sovjet tog mer från landet än landet behövde för att klara befolkningens välfärd. Man lockade framgångsrika företagare och företag att flytta till Ryssland. Man berövade universitet i landet dess standard och legitimitet etc. Samtidigt som man gjorde landet beroende av stöd från Moskva. När sen Järnridån föll 1989, var helt plötsligt Rumänien ett land nästan helt utan en egen industri och utbildningsväsen. Det enda landet då hade var en genomkorrupt statsapparat med en enda uppgift att fördela Rubel till en svältande befolkning.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Två fel gör inte ett rätt.

    Noterar att du försvarar den då sittande borgarregimen fullt ut som delade ut den finaste utmärkelsen en svensk regering kan göra och pussade och kramades med en av de värsta kommunisterna och diktatorerna världen skådat. Äckligt.

   • Hej Peter
    Som vanligt väljer du att vända fakta ryggen. Som vanligt gör du dina egna historier.. 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Så du menar på fullaste allvar att Nicolae Ceaușescu inte var någon kommunist eller diktator?

  Nu är det iof inget nytt att moderater gör historieförfalskningar. Vi minns väl alla Moderaternas idéprogram som lades fram på på stämman i Örebro 2011. Särskilt texten: ”kampen för jämställdhet och mot apartheid” är ju särskilt festlig. Moderaterna har aldrig stått på några barrikader mot apartheid.

  Och för att återknyta till din idol Gösta Bohman sa denne vid ett tal om människor i sydligare länder, citat: ”De kan ju bo i plåtskjul och äta bananer.”

  Så var det med Bohmans människosyn. Liksom din 🙂

  • Hej Peter
   Det är sant att moderater aldrig står på några barrikader. Moderat betyder måttlig. Det stämmer på alla fronter utom på en punkt och det är när kampen för frihet kommer på tal. Då blir vi frustande stridshingstar 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • 5 kommentarer och du kan INTE säga att Nicolae Ceaușescu var kommunist eller diktator och att det var väldigt dumt av den borgerliga regimen att tilldela Serafimer-orden till en av vår tids största skurkar.

    Exakt vad är problemet?

   • Hej Peter
    Om jag inte missminner mig är det du som kommenterar mitt inlägg. Då borde det rimligen var du som skall besvara frågan?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Ehh…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: