Terroristens väsen o status


Kanske är det så att Världens bäst kända terrorist heter Robin Hood. Han och en liten grupp anhängare krigade för sin sak mot en övermakt under 1200 talet i det som idag är Storbritannien. I folkmun under denna tid, definierades troligtvis Robin Hood och dennes anhängare som en terrorister. Hela detta tänk för ner terroristens gärning till de basala drivkrafterna. Robin Hoods eventuella ideologiska motiv är något oklara. Vid en första anblick handlar Robin Hoods kamp om att ta från de rika och ge till dem fattiga. Uttalat handlade kampen om försörjning och mat fördagen samt rättvisa för den stora breda befolkningen.

Men vid en något djupare analys av Robin Hoods gärning uppstår en rad spännande frågor. Vad var det som saknades i landet som gjorde att Rickard Lejonhjärta bestämde sig för att åka ut på korståg. Hur kunde Rickard Lejonhjärta missa att upptäcka sin brors svagheter? Var det inte så att Rickard Lejonhjärta lämnade över till sin lite mera hårdföre/känslokalla bror att genomföra obehagliga beslut i form av skatthöjningar, svåra krig och konflikter med adeln etc. Kan det varit så att Rickard Lejonhjärta förutsåg det som skulle hända? Säga vad man vill om den stora vinnaren i sagan om Robin Hood så är det inte huvudpersonen, utan står han att finna som Rickard Lejonhjärta. Folket får sin hjälte i form av Robin Hood. Allt ont som drabbat befolkningen går i graven genom att den onde Prins John avsätts. Den store Kungen blir stor utan att göra något mer än att återkomma från ett krig som ingen ens vet att han deltagit vid.

Ur detta perspektiv bör kanske dagens ledare funderar så som kanske Rickard Lejonhjärta gjorde under sin tid. Men dagens kamp är mycket mera mångfasetterad. Ur Rickard Lejonhjärtas perspektiv tänkte han sig själv att komma tillbaka som en Gud. Han deltog i ett krig för en Kristen Värld. Dagens terrorister säger sig utföra sina terrorhandlingar i Guds namn. Vi har alltså idag terrorister som vill spela rollen av Prins John, Rickard Lejonhjärta och Robin Hood i en och samma gestalt.

Frågorna idag är dock de samma. Vad är det som saknas i det fria, öppna, demokratiska samhället? Vem är beredd att göra ”skitgörat” ”Prins John jobbet” med alla samhällsutmaningar och hur skall jobbet utföras? Vem/vilka klarar av/är beredda att utföra det stora ledarskap som Rickard Lejonhjärta utförde?

 

 

3 svar

 1. Hej å hå. Dina inlägg blir bara obegripligare och obegripligare.

  Att upphöja en icke folkvald kung till något gudalikt vittnar ju enbart om din märkliga inställning till vad demokrati och rättvisa är. Har man dessutom läst på lite om Richard Lejonhjärta visar det sig att han var en mördare och våldtäktsman. Nu vet jag inte vem du anser ska utföra mord och våldtäkter i stil med Lejonhjärta men jag tror du är rätt ensam. Du och Haga-mannen möjligtvis…

  De två senaste inläggen är märkliga. Du ser inget fel i att krama kommunister och diktatorer och upphöjer en mördare och våldtäktsman.

  Ska bli spännande att läsa nästa inlägg.

  • Hej Peter
   Om du nu inte är nöjd med hur jag utformar inläggen, får jag väl anlita dig att både bestämma innehåll, skriva och kommentar mina inlägg. 🙂
   Jag har medevetet valt att bortsett från vissa fakta för att kunna använda karaktärerna att påvisa dilemman i det moderna samhället. Jag ber dig använda din fantasi. 🙂 Men det kanske är där problemet ligger, beroende på att det är där du befinner dig 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Jag har medevetet valt att bortse från vissa fakta…”

    Fniss. Ja varför hålla sig till fakta? Då skulle ju sanningen kunna komma fram…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: