Delaktighet


Vad som menas med att vara delaktig kan han många olika betydelser. Men att agerar på ett sätt som skapar delaktighet har ett enda syfte, nämligen att skapa samverkan människor emellan, men kan uttryckas på oändligt många sätt.

Delaktighet är ett ord i tiden. Det skapas idag företag som helt väljer att lämna de traditionella chefsordningarna för att skapa organisationer där människor samverkar med sina respektive färdigheter och kvalifikationer.

Men begreppet delaktighet har mer att uträtta i framtidens samhälle än ätt skapa chefslösa organisationer. Det kanske största enskilda samhällsproblemet idag och i framtiden är att kunna hantera utanförskap i alla dess olika former. Det talas om invandring i termer av samhällsutmaning. Men invandringen är en droppe i ”problemens hav” i förhållande till det enorma utanförskap som funnits och vuxit i Sverige sedan mitten av 1980 talet.

Idén till detta inlägg kommer efter att skrivande bevittnat ett seminarium som handlar om kvinnliga ledare som skapar organisationer utan chefer. Dessa organisationer drivs utifrån ett enda ledord och det är delaktighet. Samma sak borde rimligtvis gälla hela samhället.

Vi Moderater introducerade jobblinjen med slagorden ”Det måste löna sig att jobba”. Nästa steg känns än mer självklart och öppnar upp nya perspektiv; ”Det måste löna sig att vara delaktig”. Försiktiga beräkningar pekar på att utanförskapet årligen kostar det Svenska samhället ca 100 miljarder kronor.

Det känns verkligen som att tiden är mogen för en stor utanförskapsutredning. Det är extra oroande idag när man hör Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson från Riksdagens talarstol uttala sig om att arbetslösheten sjunker, samtidigt som alarmerande signaler påtalar att utanförskapet återigen växer. Efter att tittat lite närmare på siffrorna, ser det ut som om arbetslösheten sjunker i ungefär samma takt som utanförskapet växer. Vi ser alltså idag samma utveckling som under slutet av 1990 talet ledde fram till det massiva utanförskap, som Göran Persson såg till att upprätthålla genom att systematisk sjukpensionera människor med god arbetsförmåga.

Det Svenska samhället har mycket att lära av de kvinnor(Det framstår som om det är övervägande kvinnor som står för utvecklingen av dagens företag) som idag utformar företag med delaktiget som ledstjärna.

Det är stor skillnad på att delta och att känns sig delaktig. Det är en fråga om att våga tänka nytt, att våga vara den som förändrar.

Den som verkligen tror sig kunna förändra världen, får andra att förstå att det är möjligt, gläds med dem som slutligen lyckas förändra.

..Delaktighetens gyllene grundregel..

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: