Sveriges alla Kungar och Drottningar


Monarkin är ständigt utsatt för diskussion. Alla kungar och Drottningar som burit Sveriges krona har varit utsatta för allmänhetens frågor. Kanske mer korrekt är det först på senare tid det handlar om frågor. Ytterligare några hundra år bakåt i tiden handlade det om betydligt mer handgripliga åtgärder, som avsevärt kunde påverka kroppslängd och olika kroppsdalas vara eller inte vara.

Trots allt detta finns ett folkligt stod för Monarkin. Faktum är att Monarkin i Sverige överlevde, mot alla odds, 1900 talets kalla vänster vindar. Vilket i sig hade varit intressant underlag för ett enskilt inlägg.

Nu är det tänkt att använda Monarkin ur ett dagsaktuellt perspektiv i detta inlägg. Paradoxer är som det tidigare påpekats är ett stort intresse som skrivande gärna hänger sig åt. Perspektivet Kungar och Religion är huvudtemat för dagen. Det kan nog mycket väl vara så att historiens Kungar inte rönt samma framgångar om det inte var för tidiga allianser med Religionen och vise versa. Alltså två mycket starka krafter som byggt i stort sett allt som idag gör anspråk på att kallas civilisationer.

Att det idag finns personer som påstår sig företräda Religionen, och i Guds namn har för avsikt att rasera samhället, kan mycket väl vara en av mänsklighetens mest anmärkningsvärda paradox.

Alla tiders Kungar och Drottningars huvudsakliga arbetsuppgift har varit att skapa de grundförutsättningar, den trygghet och säkerhet som krävs för att mänskligheten succesivt kunnat expandera här på Jorden. Religionen har skapat förutsättningar för själar att trivas, växa och må bra. En process som i runda tal tog ungefär 1000 år att genomföra.

Tidigare har dessa två krafter krigat lite var och en för sig, på skilda håll och i skilda tidskorridorer.  Men idag finns krafter med Religionen som drivkraft med ambitioner att beslagta landområden och driva dem med enbart ideologiska utgångspunkter . Ur ett historiskt perspektiv är detta mycket ovanligt. Det är också mycket olyckligt ur flera olika orsaker. Det är så att människan behöver både det andliga och det jordnära perspektivet för att kunna fungera på ett bra sätt. Det har visat sig att ett land som drivs enbart ur ideologiska utgångspunkter, slutar att fungera då människans stora behov av frihet blir begränsat. Hur konstigt det än kan låta så är arbetsfördelningen mellan Kungamakten och Religionen den, att det är kungamakten som står hopp och framtidstro, medans Religionen står för sånt som vi människor måste eller bör göra.

När Religionen tar på sig att sköta båda delar uppstår det vi idag ser i Syrien. Det som sker är en logisk följd. Ungefär samma sak som utspelade sig i Sverige under 1500 – 1600 talen. Då gjordes många försök med detta tema som rubrik. Kungamakten och Kyrkan kämpade med att få balans i samhället. När Kyrkan fick för mycket makt resulterade det i Häxprocesser och när Kungen fick för mycket makt blev det 30 åriga krig osv. Men låter man ont och gott väga mot varandra kan man kanske säga att Sveriges senaste 500 år gjort en försiktigt positiv vandring. Men snedsprången och krumbukterna har varit många.

I Syrien ser vi en Kung som tappat greppet. Hade detta utspelat sig under 1600 talet i Sverige, hade denna Kung tappat både den ena och andra kroppsdelen(Inte sällan den där som håret växer). När Kungen försvagas växer själens tjänare. Då kan precis vad som helst inträffa. Att det inträffar låter mycket sällan vänta på sig. – Och nu har det inträffat.. Men sannolikt är det mer att vänta..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: