Klimat-Anpassning-Tillväxt


Mänskligheten lever av det Jorden har att erbjuda. Hela detta tänk måste kanske ändras. Det är inte så att Jorden finns som en gåva till mänskligheten att leva utav. Människan är en av Jordens många arter. En art som verkligen lärt sig att föröka sig och därför också är i behov av allt som Jorden erbjuder i form av mat, energi och  allahanda råvaror.

Det är också så att förhållandet mellan mänsklighetens utbredning och de system som bär upp handel och konsumtion i grunden handlar om tillgång till mat, energi och råvaror. Alla system som idag finns är uppbyggda under en tid då det inte ansågs finnas en gräns för Jordens genrösitet.

Idag är det ett faktum att det finns en gräns. Men hur denna gräns skall tolkas är ett hett ämne. Det finns en rödgrön rörelse som anser att man skall backa ut ur denna utmaning. Välja att sänka konsumtion och tillväxt till en gräns där mänsklig aktivitet inte längre påverkar Jordens ekosystem.

Sen finns de som helt förnekar att mänskligheten påverkar Jordens ekosystem. Med avsikt att det bara är att göra som vanligt och hoppas att allt ordnar sig.

Fick skrivande välja är det nog så att det sista alternativet är det som ligger närmast hjärtat. Tillväxt är den anda väg som idag på allvar kan möta utmaningarna med Jordens långsiktiga hållbarhet. En tillväxt som bygger på succesiv anpassning. Det finns mycket idag som bygger på idéerna där det skapades tillväxt under 1900 talet, som lätt kan ändras med relativt små medel. Här är det viktigt att inte sila mygg och äta Elefanter. Skrivande är en trogen anhängare av Liberalismen. Tron på den fria människans kraft att utföra goda saker, är den kraft som denna blogg är uppbyggd utifrån. Fria marknader med fria fritänkande människor är alltid utgångpunkten. Vill man att något skall gå fel, då skall man låta en stor stat begränsa människors frihet.

Att det idag finns stora skillnader mellan hur välfärdens människor lever och Jordens förmåga att producera mat, energi och råvaror beror på att människors frihet har begränsats. Att jordbruk, fiske, råvaror och handel subventioneras av stater. En fri fritänkande människa som har goda insikter om hur mat framställs, skulle aldrig välja mat som löper risk att äventyra Jordens långsiktiga hållbarhet.

Idag är det extra viktigt att visa en framtidsbild där samhället är oförändrat. Att vi bygger vidare på det stolta utvecklade samhälle som alla vill leva sina liv i. Det måste finnas motbilder till alla rödgröna och bruna domedags profetior.

Det är det Liberala budskapet som är i behov av att vinna samhällelig kraft. Ungefär på samma sätt som när vänstervindarna blåste i Sverige under 1900 talet. Men idag vet vi vad som händer när vänstervindarna tillåts blåsa. Det är dåligt för miljön, det bygger djupt orättvisa samhällen, det skapar underskott, människor passiviseras, människors frihet blir beskuren.

Låt 2000 talet få visa vad Liberalismen kan åstadkomma när den brukas fullt ut. Det finns absolut ingen orsak att återupprepa alla misstag som Socialism och Marxism åstadkom under det föregående århundradet.

Tiden som kommer måste handla om frihet. En tid där samhällets inblandning i människor liv måste minska. En tid där fria människor gör kloka livs och miljöval. Människor som har tillräcklig handlingskraft att välja ekologisk mat, ha råd att köra elbilar, kunna bygga sina egna sol och vindkraftverk. Då behövs inga klimatmöten i Paris. Då kan Världens ledare sitt och förhandla. Då kan människor fritt välja att lyssna på ledarnas misslyckande eller gå ut i trädgården och bygga solceller…

 

7 svar

 1. ”Vill man att något skall gå fel, då skall man låta en stor stat begränsa människors frihet.”

  Statsapparaten under åren med regimen Reinfeldt växte och blev större jämfört med tidigare regimer så där har du absolut rätt. Det gick fel.

 2. Jag vet inte vilken historiebok du har läst, men inte är det den samma som jag hade. Det är vänstern som har byggt det välfärdssamhälle vi har nu och vad gäller miljön så kan jag inte se att något land är bättre än något annat med hänvisning till de kunskaper om klimatet som saknades då. Det är inget orättvist i öka jämlikheten däremot om man fortsätter som tidigare där ett fåtal äger mer än flera miljarder människor det är orättvist. Vad gäller underskott så fixade Borgarna det med sin ofinansierade skattesänkning. Vad menar du att friheten blir beskuren, är det kanske lagar som skyddar människor som Arbetarskydd, Miljölagar, Konsumentskydd för att ta några ex.

  • Hej Christer
   50% marginalskatt och 1 400 000 i utanförskap. Det är inte vad jag kallar frihet..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Så, du menar att mängden arbetslösa och storleken på skatten är avgörande för din frihet. Isåfall vid vilken marginalskatt börjar friheten för dig och hur många kan vara arbetslösa för att inte påverka din frihet?

   • Hej Christer
    Du frågade mig tidigare hur jag får mina uppgifter? Nu är det min tur att fråga dig?
    Menar du att det inte finns en koppling mellan tillgång av nya jobb, hur mycket du har kvar i plånboken efter skatt och den frihet du upplever? Har väntat länge att få ställe denna fråga till en socialist? 🙂 Check..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Du skriver ”den frihet du upplever?”. Det finns en skillnad mellan vad som är verklig frihet och upplevd frihet. Verklig frihet är ofta att bli befriad från ex. svält, sjukdom och ett liv i armod. För att så många som möjligt skall kunna ha en verklig frihet så måste man gemensamt lösa dessa frågor. Enklast och mest rättvist gör man det med skatten. Det kostar att ha fri sjukvård, subventionerade läkemedel, arbetslöshetsförsäkring, fri skola som några ex. Det finns forskning som visar stora fördelar med att ha hög skatt för samhället i motsats till låg skatt. Det innebär inte att som jag, tycker det är kul att betala skatt. Men det är nödvändigt och då accepterar man det.
  Vad gäller arbetslöshet så visst är det nödvändigt för en människa att kunna försörja sig själv, det är viktigt för att vara fri att så lite som möjligt vara oberoende från andras välvilja.
  Men nu är det så, att den var över 9% som mest när vi hade en borgerlig regering och nu är den under 8% och svagt sjunkande.
  Nu undrar jag, känner du dig inte lite mer fri idag än för några år sedan när arbetslösheten var högre?

  • Hej Christer
   Vi talar inte samma språk. Min frihet handlar inte om jobb, pengar och mat för dagen. Min frihet är mycket större än så. Jag talar om ideologisk frihet. Jag talar om en samhällsbild där individens frihet och handlingskraft växer. Om varje människas förmåga att påverka sin frihet. Det handlar om den lilla människans förmåga att växa i förhållande till stat och överhet.
   Vill du debattera, så är jag alltid redo att bemöta argument.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: