SD – Ideologi som realpolitik


Så har då Sverigedemokraterna genomfört landsdagar. Uppseendeväckande scener har utspelat sig. Kritiska röster har tystats och händer har sträckts ut. Partiet växer, men varför partiet växer är något som avskärmar den ledande skaran i partiet från verkligheten.

Jimmie Åkesson rosas internt av anhängare som en stor ledare. Men hur ser då verkligheten ut?

Lite syniskt skulle man kunna kalla Jimmie Åkesson för missnöjets och utanförskapets språkrör. Alla som av någon orsak känner sig leva ett liv, under någon omständighet vid sidan av samhället, kan känna igen sig i Jimmie Åkessons retorik.

Att det är förknippat med stora problem att ha en väljarkår som känner igen sig i retoriken, men som inte fullt ut kan känna gemenskap när det kommer till paritet verkliga ideologi är såklart svårt. Det är faktiskt samma svårighet på andra sidan om vänster-höger skalan. Jonas Sjöstedt har samma problem. 99% av alla som röstar på vänsterpartiet har sympatier med Marxismen. Sverigedemokraterna har samma utmaning, då många av partiets anhängare har ideologiska kopplingar till Nazism och även i vissa fall Rasism.

Sannolikt kommer det som en chock för dem som utesluts ur Sverigedemokraterna, för att ha fällt kommentarer med tydliga Nazist eller Rasist budskap. Många som fäller dylika kommentarer tror sig gjort partiet en välgärning och hoppas på en snabb karriär inom partiet. Men i stället bli dessa människor uteslutna.

Det finns alltså ett för Jimmie Åkesson okänt avstånd mellan partiets ambitioner och den ideologi där partiet hämtar sin kraft och sina väljare.

Sen finns det andra märkliga aspekter som kommer utifrån detta faktum. Det handlar om partiets ambitioner att kalla sig värdekonservativ. Det är precis här som märkligheterna uppstår. Det finns visserligen en gren av denna ideologi som kallas värdekonservativ nationalist.

Moderater är en måttlig mix där samhällets värdeskapade struktur och människans frihet vårdas. Humanismens fana hålls högt.

Att väljare idag söker sig till SD är att där finns ett retoriskt svar på sånt som kan upplevas vara samhällsproblem. Det handlar om att inte våga visa mod i svåra tider. Det handlar om välfärdströtta Svenskar som inte längre ser ett värde i att stå upp för frihet. Det finns alltid en fara i att lyssna på den som tror sig sitta inne med alla lösningar. När det egentligen är så att Demokratin en gång skapades för ett denna situation inte skulle uppstå.

Vi Moderater är inte de stora ordens mästare. Men vi är som partinamnet antyder måttliga. Vi tror att ett samhälle fungerar bäst när principen ”lite av allt, över tid” praktiseras. Vi tror inte på storslagna lösningar. Vi tror på verklighets anknuten människovänlig pragmatism.

När man som Moderat hör Jimmie Åkesson prata politik slås man av det naiva och grunda resonemang som förs fram. Det är enkelt, det är självklart och det finns siffror som beskriver allt. Men säg den människa som levt en enda dag där allt är enkelt, självklart och att allt går att förklara med siffror? Den typ av ledare som vill framställa sig i detta ljus beskriver sin människosyn. Sitt förhållande till Humanismen. Väljer sen samma person med ledarambitioner att beskriva olika människor utifrån olika människovärden, då sjunker ledarpotentialen markant.

Det är därför det är viktig att partier med konservativa drag att nu verkligen tar avstånd från Sverigedemokraterna. Deras politik är inte konservativ i något avseende. Partiets ideologi är Nationalsocialism med Rasistiska inslag. Det finns kanske delar av partiprogram och retorik som kan tolkas in som konservativ. Men utifrån helheten handlar det om Nationalsocialism.

Ett svar

  1. Jag skulle kalla Sverigedemokraterna, ett nationalistiskt och socialkonservativt parti.
    Förövrigt har både både Moderaterna och Kristdemokraterna, börjat kopierat SD s politik även regeringen nu med gränskontroller.
    Det här öppna era hjärtan är ju borta nu hos moderaterna nu i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: