Welcome to Sweden


Det är glädjande att Sverige är ett attraktivt land, att många faktiskt väljer Sverige som land att invandra till. Men en fråga som helt försvunnit i debatten är Sveriges befolkningsunderskott. Hälften av Sveriges kommuner sliter med negativa befolkningstal. Paradoxalt finns ett stort antal Svenska kommuner som ställer sig tveksamma till att ta emot asylsökare, som samtidigt brottas med ett sviktande befolkningsunderlag.

Det är sant att det kostar pengar att ta emot människor som flyr. Men en fråga som måste upp på agendan är vad som händer med ett Sverige som inte klarar av att befolka hela landet. Välfärden befolkas inte automatiskt. Medarbetarna i välfärden är inte självklara. Försiktiga bedömare, ser stora utmaningar både på kort och lång sikt.

Det saknas allt i från yrken där det krävs högkompetens som läkare, sjuksköterskor och lärare, även en växande sektor där det finns enklare jobb.

Det är nu det behövs nya jobb. Det är farligt att focusera på sysselsättning. Det behövs en jobbpolitik med aktiva reformer som skapar nya jobb. Omständigheterna har levererat ett guldläge för Sverige. Med en aktiv jobbskaparpolitik finns nu goda möjligheter att fylla luckorna i befolkningsstatistiken.

Men då behövs kraftfulla ideologiska motvikter den bruna retorik som framförts att rädslornas anhängare. De politiska krafter som slår mynt av främlingsfientlighet, nazism och rasism.

Det är viktigt att se bortom dessa verklighetsbilder och att våga stå upp för frihet och medmänsklighet. Det måste bli allmän kunskap att alla behövs. För det är verkligen så att idag behövs alla mer än vanligt. Faktum är att Sverige saknar fortfarande människor. Här finns plats och här finns resurser. Återigen till att alla som idag söker ett land att söka asyl i; Welcome to Sweden…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: