Äga samtidsbilden


Vem kan måla bilden som beskriver samtiden? Många känner sig kallade med få äro utvalda. Befinner sig Sverige i en flyktingkris? Hur står det till med välfärden, är den hotad? Har landets elever rätt mängd kunskap, är det beroende på att utanförskapet växer som arbetslösheten sjunker, skapas det några nya jobb? etc.

Det finns dem som påstår att politik är att vilja. Men skivande är av en annan åsikt. Politik är att kunna spegla samtiden, alt skapa en spegelbild av samtiden som accepteras. Här finns en naturlig kamp mellan ideologi och pragmatism. Dvs, allt för ideologiskt drivna politiker/partier tenderar att förlora verklighetsuppfattningen. När det sen kommer till motsatsen, de politiker/partier som blir allt för pragmatiska tenderar att uppfattas som trötta och att de saknar visioner.

Att alliansen vann valet 2006 berodde till stor del på den ohälsosamma klyftan i samhället mellan passivitet och aktivitet. Då var Sverige inne i en mycket allvarlig utveckling. Då befann sig Sverige i samma tredjedelssamhälle som dagens Grekland. En tredjedel i passivitet, en tredjedel i aktivitet och en tredjedel som bestod av åldrande människor. Nu säger kanske vän av ordning att utanförskapet under denna tid endast uppgick till ca 20%. Det är förvisso sant. Men resterade 10% befann sig i en gråzon. Fanns i en åtgärder, befann sig mellan två jobb, eller i föräldraledighet(Faktum är att den tiden mycket ojämlika föräldraledighet var en form av utanförskapsgenerator där kvinnors konkurrenskraft beskars) etc.

Alliansen lyckades pedagogiskt förmedla denna verklighet till väljarna inför valet 2006. Den idag välbekanta Jobblinjen fångade väljarnas intresse.

Idag är behovet precis på samma nivå som 2006 när det kommer till en Jobblinje. Men alliansen äger inte samtidsbilden. Istället har vi Moderater mer alla mindre lämnat över kommandot i frågan. I stället hamnar bruna argument högt upp på agendan, framförda av våra ideologiska motståndare som benämner denna samhällsutmaning som en Flyktingkris.

En samhällsutmaning som är som gjord för frihetsälskande Moderater. Vi skall inte lyssna på bruna argument när det kommer till det område där vi har den starkaste ideologiska kraften. Nya jobb och frihet. Det är här vi skall visa musklerna. Det är här vi skall glänsa. Det ligger inte naturligt för en moderat att sticka ut. Men kanske är det så att tiden är inne. När friheten på något sätt utsätts för prövningar. Det är då vi moderater skall hålla fanan högt.

Det är nu vi Moderater skall visa väljarna vad frihet, delaktighet och nya jobb gör med ett samhälle. Med frihet, delaktighet och nya jobb finns en tydlig väg framåt. Moderaternas stora uppgift är att skapa en samtidsbild och samtidigt visar vågen framåt med slagorden frihet, delaktighet och nya jobb.. 🙂

 

 

 

 

3 svar

 1. ”En samhällsutmaning som är som gjord för frihetsälskande Moderater. Vi skall inte lyssna på bruna argument när det kommer till det område där vi har den starkaste ideologiska kraften”.

  Jaha, så varför tävlar AKB och Moderaterna med rassenassepartiet SD i vem som kan föra brunast möjliga politik??

  Med vem ska Moderaterna tänkas regera? Det lär knappast bli med Centern som tvärtom Moderaterna vill ta emot fler flyktingar. Hur många flyktingar tar dina moderatstyrda kommuner emot Roger?? Vellinge, Danderyd etc.

  KD klär inte ens klara sig in i riksdagen vid nästa val.

  Politik är att kunna spegla samtiden skriver du.
  Personligen anser jag att politiken av idag styrs av en samling populister. Från vänster till höger.

  • Hej Peter
   Inlägget bär ett försiktigt budskap med intern kritik. Vi Moderater skall inte beblanda oss med bruna argument, när vi har ideologisk kraft som lätta övertrumfar det bruna..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Vi Moderater skall inte beblanda oss med bruna argument.”

    Nähä, och varför gör ni det då? Varför vill Moderaterna ha hårdare tag mot flyktingar? På vilket sätt övertrumfar moderaterna SD ideologiskt när det är samma vämjeliga bruna skit som väller fram?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: