Samhällets ansvar


Alla människor blir sjuka under någon period i livet. Då är det samhällets ansvar att kunna stödja under sjukdomen samt att kunna underlätta en återgång till jobb och delaktighet.

Då bör det rimligen vara samhällets ansvar att definierar var gränsen går mellan delaktighet och sjukdom. Även hur, när och var stödet för sjukdom kan verkställas. Det faller då inom rimlighetens gräns att samhällets uppgift bör vara att stimulera delaktighet, förebygga sjukdom och stödja/vårda sjuka.

Då krävs att samhället har verktyg som kan hantera dessa begrepp, som både tillvaratar individens rättigheter, samt bygger på humanismens alla värden och kan försvaras utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv.

I ett samhälle där individen är större än samhället, där individens behov sätts i focus är ett samhälle som kräver tydliga gränser mellan aktivitet och passivitet. Det gynnar individen ur alla perspektiv att regelbundet få möjlighet att få känna sig aktiv och delaktig. Precis på samma sätt skall passivitet kunna stödjas av samhället. Men om ett samhälle inte kan visa tydliga gränslinjer däremellan, ökar sannolikheten att människor försätts i oönskad passivitet.

Det är ett typiskt socialistiskt symptom att människor klagar på samhället. Men samhället är skapat av människor. Det är inte något magiskt som ligger bakom. Det är djupt inhumant att skapa ett samhälle som berövar människor deras delaktighet. I grunden är detta även en fråga om frihet. Det bör vara självklart att även den som är långtidssjukskriven skall ha möjlighet att själv vara med och påverka både delaktighet och sin egen frihet.

Men då krävs ett samhälle som klarar av att visa vägen till aktivitet ur alla perspektiv. Även tydligt berätta var gränsen mellan aktivitet och passivitet går. Det är ett samhälles ansvar…

2 svar

 1. i ert samhälle skapade man reservat ( socialdemokraterna har inte ändrat på det ) där man föste in människor som var sjuka, unga med bristfällig utbildning, arbetslösa som av samhället anses för gamla och detta kan inträffa redan i 40-års åldern om man bor fel och invandrare Gemensamt för dessa är bidrag och att de inte har något värde på arbetsmarknaden, utan endast gagnar till att få en bättre statistik i AFs och FKs redovisningar Förvisso anordnas det kurser i saker som skriva CV ( man kan gå den kursen hur många ggr som helst och hur länge som helst) Dessutom finns inga datorer som gör att folk kan söka jobb utan alla förväntas ha egen dator Om man gör som man blir tillsagd ( demokrati?) får man pengar inte annars De enda grupper som i någon mån får kallelser till kontaktpersoner på nämnda myndigheter är Ungdomarna o invandrarna Även inhoppsjobb som tex städ på en skola för en dag eller personlig assistans mot bibehållen ersättning och inte lön kan dyka upp och då främst till de som är unga eller kvinnliga invandrare om de har bil ( påfallande ofta har de inte det ) För att jobba på soptippen krävdes förr att man hade en utbildning som även innefattade hantering av miljöfarliga saker idag behövs bara att folk har varit arbetslösa en viss tid Cheferna är det inte heller så noga med det brukar vara någon från ”elefantkyrkogården” dvs någon som snart går i pension När politiker eller andra celebra besök sker i kommunen innefattas möjligen AF o FK som får visa sina fina siffror och något trevligt äldreboende där man putsat o fejjats i veckor innan, men inte dessa människor, så snacka om att folk inte känner sig delaktiga i samhället. Det är skrämmande att fler och fler hamnar här, samtidigt som samhället skriker att alla måste arbeta mer Moderaternas svältmetod fungerade lika dåligt som Rödgrönas ”stoppa huvudet i sanden metod” o därmed röstar folk på det enda återstående icke prövade alternativet som de upplever, liksom de som inte pallar och se fattigdomen o misären som frodas där Vad hjälper det att du ger människor några kronor till som de snällt får betala tillbaka i avgifter och skatt, när du inte kan ge dem hoppet att kunna lämna denna plats?

  • Hej Bigritta
   Din inställning till dagens samhällsmodell är tyvärr ganska vanlig idag. Det är säkert därför SD finns. Jag skall såklart inte kliva in i ditt liv. Men finns där någon avgörande tidpunkt där du började odla din samhällssyn. Varför denna mörka bild. Hur ser dina framtids drömmar ut?

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: