Handling idag – Konsekvens imorgon


Balansen mellan pragmatism och ideologi är ett svårt spel att utvärdera. Men dagens politik tenderar att lösa problem i vardagen på ett sätt som skymmer ideologiernas verkan. Det händer idag att politiska beslut vilar på ett ”ur hand i mun” perspektiv.

För att ta fram ett sådant beslut, så är det när Riksdagen slog fast att människor som passerar Sveriges gränser skall ID-kontrolleras. I efterhand finns säker de som försvarar beslutet med att Sverige befann sig i en svår situation. Men var fanns det ideologiska perspektivet. Det fanns i stort sett bara ett enda ideologiskt perspektiv och den bär nationalsocialismens prägel och framförs av Sverigedemokraterna.

Ur Sveriges Riksdags talarstol utmärker sig en talare som framför det Liberala perspektivet och det är Johanna Jönsson (Centern) som står upp för frihet.

Det sägs att politiker skall lyssna på folket. Demokratin bygger på att folket väljer sina företrädare. Är folket missnöjda med sina företrädare finns risken att det inte blir tal om fortsatt stöd. Men politik är som bekant mera avancerat än så. Med politik finns även möjligheten att visa sitt missnöje. Dagens politik präglas av att många idag känner missnöje. Det finns ett missnöje med hur invandring och integration hanteras. Det finns en oro som har att göra med samhällets gemensamma resurser. Kommer det att finnas en välfärd i framtiden? Räcker pengarna till framtidens pensionärer? etc.

Sammanfattningsvis handlar allt detta om rädslor inför framtiden. Rädslor som fångats upp och besvaras av politiker med ord som ”kris” och ”nu är gränsen snart nådd” etc. Betänk vad som hänt om Sveriges Riksdag unisont visat upp samma mod som Johanna Jönson. Vad som skulle blivit effekten får vi aldrig veta. Men nog är det så att alla innerst inne har en liten Johanna. Att våga stå upp för det som är rätt i en situation när alla andra vacklar. Mod och rädslor är varandras motpoler. Men på samma sätt har dessa båda ytterligheter förmågan att smitta av sig. Antingen väljer man att drunkna i tvivel och rädslor eller så står man upp och tar kampen för sånt som kanske på kort sikt blir mycket jobbigt, obekvämt och svårt. Men på lång sikt är bäst för Sverige. I stort sett alla hjältesagor som skrivits bygger på exakt detta tema.

Idag handlar den politiska utmaningen om att väga vara idealist. Våga vara den som låter blicken vila i horisonten. Det behöver absolut inte handla om att tappa fotfästet. Det gäller att plocka fram sin inneboende Johanna Jönsson eller varför inte Winston Churchill. Våga vara den som slåss för en högre sak i syfte att skapa något bättre i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: