Rödgrön NATO-skräck


Återigen är Margot Wallström ute på hal is tillföljd av sin ideologiska övertygelse. Vid en första anblick kan det tyckas att Sveriges utrikesminister ger huvudlösheten ett ansikte. Hur konstigt det än kan låta finns det tankeverksamhet i bakgrunden. Det handlar såklart om sossarnas ideologiska beröringsskräck när det kommer till NATO frågan.

Det handlar om att med alla medel få bort focus från denna fråga. Det får helt enkelt kosta några huvudlösa uttalanden från en utrikesminister. Detta faktum förtar inte allvarlighetensgraden från agerandet. Men det skänker en något mera förståelig bild över agerandet.

Det är även intressant ur ett annat perspektiv. Det handlar om den bild som Sveriges utrikesminister vill delge omvärlden rörande Sveriges försvarspolitik. Det bör även vägas in en bild av Rikets säkerhet i detta sammanhang. Det kan mycket väl vara så att Margot Wallström som person tycker att en återinförd värnplikt löser alla utmaningar på detta område. Men hur ser egentligen den rödgröna regeringen på denna utmaning? Eller är det så att hela denna fråga vilar till stora delar vilar på ideologiska grunder?

Den som kan det minsta lilla om diplomati, förstår mycket väl varför våra grannländer är intresserade av hur den rödgröna regeringen ser på säkerhetspolitiken. Dagens säkerhetspolitik är en mycket större fråga än att säkra gränser och att kunna förvara landet mot främmande makt. Dagen säkerhetspolitik handlar om att kunna försvara det fria öppna samhället. Det är inte enbart ett lands uppgift. Denna utmaning handlar om att kunna samverka och att fullt ut förstå vilka krafter som är i rörelse.

Omvärldens blickar riktas mot Sverige med frågan; är Sverige ett land som är redo att möta framtidens utmaningar. Styrs landet på ett sätt som klarar av att både kunna ge och ta mot stöd och hjälp om olyckan skulle inträffa?

Efter Margot Wallströms senaste utspel finns säkert politiker i Sveriges grannländer som lägger pannan i djupa veck. Frågor som berör Utrikesministerns kompetens väcker säkert både oro och en känsla av att Sverige kanske inte längre är ett land att förlita sig till.

Frågan om NATO måste upp på agendan. Sverige skall inte trasslas in i dyra och komplicerade projekt som värnplikt etc. Säkerhetspolitiska avväganden måste vägas mot en verklig hotbild. Det får inte finnas ideologiska dimridåer som mörklägger den hotbild som Sverige har att hantera. Det handlar inte enbart om Rikets säkerhet, det handlar även om våra grannländer och deras tro att Sverige är ett land att lita på när det verkligen gäller..

 

 

2 svar

  1. Allt detta beror på Borgarnas minskning av Försvarsanslagen och ogenomtänkta försvarspolitik. Nu måste återigen Sossarna reda upp efter springnotan ni lämnade efter er.

  2. Precis som ovanstående kommentar av signaturen Christer så demonterade den förra regimen försvaret för att bl.a finansiera skattesänkningar och jobbskatteavdrag. Roger Södervall brukar orera om att socialister vill ge ”allt till alla” men Södervalls svammel låter likadant.

    För övrigt, ett Nato-medlemskap skulle kosta skattebetalarna runt 50 miljarder kronor(!). De pengarna finns inte och det vet alla ansvarstagande politiker med hjärna. I ett land där budgetförhandlingar handlar om några hundratals miljoner hit eller dit så är 50 miljarder en ofantlig summa. Vart ska de pengarna tas Roger Södervall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: