(S)jukstocken


När Alliansen införde en bortre gräns i sjukförsäkringen talade rödgröna företrädare om en stupstock. Ett hemskt scenario målades upp om sjuka som tvinagdes ut på arbetsmarknaden. Men vad som verkligen utspelade sig var att samhället målade upp en tydlig gräns mellan arbetsförmåga och arbetsoförmåga.

Nu när de rödgröna plockat bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen suddas återigen denna gräns mellan sjukdom och arbetsförmåga ut. Symtomatiskt ser vi nu att ohälsa och sjukfrånvaro skenar i höjden. De rödgröna har nu skapat en sjukstock. En stor ansamling människor som hamnar i ett ingen mans land. Samhället klarar idag sämre att urskilja sjukdom från arbetsförmåga. Det är inte rimligt att tro att Svenska folket helt plötsligt drabbats av en unison sjukdomsbild bara för att de rödgröna tagit bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

Det handlar inte om att åtgärder i sjukförsäkringen kan påverka hälsa alt ohälsa. Det handlar om hur samhället klarar av att fånga upp människors olika behov. Då behövs en sjukförsäkring som är utrustad med Check Points. Det handlar om att skapa ett sjukförsäkringssystem där det lönar sig att aktivt vilja påverka sin vardag.

Det är inget aktivt val att bli sjuk. Men det kan mycket väl vara så att det handlar om ett eller flera aktiva val att börja leva ett liv som leder till att bli frisk från sjukdom. Då krävs ett samhälle som har förmågan att ställa frågor till den person som är sjuk. Frågor om hälsotillstånd, ambitioner och drömmar. Ingen blir frisk av att fastna i sjukstocken..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: