Integrationens många utmaningar


Kanske är det en fördom att en Moderat inte kan reagerar när girighet smyger sig in i en verksamhet. Att det idag finns de företag och företagare som skär guld med smörkniv, på bekostnad av att det finns människor som flyr från krig och elände, är kanske ingen direkt nyhet.

Att det skall behöva kosta mellan 3000-5000 kr per natt att skapa husrum åt en person som flyr för sitt liv är ett levande hån mot alla som betalar skatt. Att det skapar misstro och ilska som riktas direkt mot Sveriges etablerade politiker är kanske inte något konstigt eller ens anmärkningsvärt.

När vänstern vände sig mot valfrihet inom vård, skola och omsorg, sprutade det aska och svavel i debatten. Idag finns endast ett missnöje som är riktat mot landets etablerade politiker.

Tiden är kanske kommen att ställa krav för att pengar skall betalas ut till den aktör som fakturerar 5000 kr per natt för att ordna tak över huvudet åt en asylsökande.

Det skulle absolut inte vara ett stort krav i förhållande till ersättningens storlek, att anordnare av asylboenden upprättar integrationsplaner åt sina hyresgäster, så snart den asylsökande får klart med sina uppehållstillstånd.

Är det inte så att anordare av boenden klarar av att integrera sina hyresgäster inom en rimlig tid skall avdrag från beställaren kunna göras vad gäller ersättningsnivåer.

Att beröva den asylsökande sin ersättning gynnar verkligen inte en effektiv integration. Det är snarare så att integrationen försvåras, att det finns risk för att det skapas ännu fler parallella samhällen och ett växande utanförskap bland Svenskar som är födda i ett annat land.

En annan sida av detta mynt är att det kan spåras kopplingar mellan ett växande missnöje och att ett visst parti med tydliga populistiska drag vinner mark i opinionen. I stället bör en tydlig borgerlig politik visa framfötterna som ser till att hantera utmaningarna med asylboenden, att hitta balans mellan intäkter och utgifter. Det är ett mycket mera effektivt sätt att hantera främlingsfientlighet och ett framväxande missnöje, det handlar om att skapa en integrationspolitik som klarar av att hantera hela processen. Sätta hela verksamheten under lupp och skapa en helhetsbild som är lätt för en bredare allmänhet att acceptera. Låta hela Sverige förstå att hela den Svenska modellen bygger på att det hela tiden finns människor som ser Sverige om det land där de har för avsikt att söka sig till. Att landet inte bara mår bra av invandring, utan att det handlar om en nödvändighet.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: