Barn som bär kniv


Det är alltid enkelt att resonera om i stort sett allt ur ett samhällsperspektiv. Men att hantera samhällsutmaningar ur ett individperspektiv är en större utmaning. Dagens debatt är ofta generell och vilar inte allt för sällan på breda folklager. Detta sätt att hantera samhällsutmaningar är såklart inte fel. Men här finns stora brister.

Idag är det Fetisdagen. Alla bagerier med själrespekt förstår att baka många vetebullar, vispa mycket grädde samt se till att kylen är proppfull med mandelmassa. Hela detta tänk vilar på erfareneten att Svenskarna äter mycket Semlor under Fetisdagen. Så långt inga konstigheter.

Att vi idag ser våldsamma ungdomar på gator och torg är kanske en samhällsutmaning som väcker oro. Men likt bagaren som gör extra många Semlor under Fetisdagen finns det en individ bakom alla våldsamma ungdomar. Bagaren bakar extra många Semlor av en bestämd orsak. Barn som bär vapen och bli våldsamma på gator och torg blir det av en orsak. Det handlar mycket lite om hur samhället ser individen utan hur individen förhåller sig till samhället. Det finns orsaker till att ungdomar blir våldsamma och beväpnar sig. Inte ens detta är ett speciellt häpnadsväckande påstående.

Filosofers syn på människans grundläggande personlighet som god alternativ ond är en oändlig debatt. Den som känner sig hotad är en person som upplever att det är mödan värt att förvara sig. Skall detta resonemang vinna trovärdighet är det högst rimligt att det finns ett hot eller hotbild.

Det finns säker människor som kan se ett hot bakom varje gathörn. Men antalen hot i Sverige är begränsade. Sannolikt är det så att hela den nya s.k. mediabilden av samhället är ett hot i sig. Det är säkert så att livet i det nya snabbfotade media-samhället gör att trygghet och tillförlit är något som inte kommer högt upp bland dagens barn och ungdomar. Det handlar alltså om barn som växer upp i det samhälle som vi i vuxenvärlden skapat. Har det skapats trygghet? Eller är det så att på individnivå tillåts barn känna hot och utsatthet på ett sätt som väcker deras behov att försvara sig?

Sannolikt ligger något eller kanske ganska mycket i dessa påståenden. Sverige är ett bra land. Sverige är ett rikt land. Sverige borde vara ett land där det är lätt att känna trygghet och tillförlit. Sverige är långt i från ett land i kris. Sverige är ett land där invånarna kan kosta på sig att känna sig trygga. Något som kanske vuxenvärlden är i behov av att förmedla till barn och ungdomar.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: