Politikens gränsdragning mellan samhällsutmaning och kris.


Ord som kris och kollaps används allt oftare i politiken. På många sätt känns det som om dagens regering inte förstår vikten av att välja rätt ord. Det ett lands ledening som sänder signaler. Signaler som skapar dominoeffekter. Därmed inte sagt att en politiker skall skönmåla och förfina. Men däremot kan ord som kris och kollaps används med mycket större försiktighet och omvårdnad.

Sverige är långt i från ett lands som saknar utmaningar. Men att påstå att landet befinner sig i kris är att tänja begreppet till sin yttersta gräns. Ett land som Sverige som under 30 år haft ett växande utanförskap, där det nästan konstant befunnits 15% av befolkningen skulle helt plötsligt ha problem med att ta emot några 100 000 flyktiningar. Om det är en kris att ta emot 200 000 flykingar, vad är då 1 500 000 utanförsatta i en jämförelse?

Kanske är det så att ordet kris faktiskt går att använda i en helt annan ände av denna historia. Finns det något som oroar så är det rekryteringen av nya lärare, läkare, sjuköterskor, poliser, vårdbiträden etc. Här är det kanske högst berättigat att använda ordet kris. Här står den Svenska välfärden inför en gigantisk utmaning. Mycket perkar på att den senaste tidens ökade invandring till Sverige är ett plåster på detta sår. Men långt i från ett läkande förband. Det är bara en tillfärlig lindring, av en kommande samällskris som handlar om att det helt enklet saknas 100 000 tals välfärdsarbetre i Sverige.

Kanske är det även så att alla nya Svenskar med deras driv och initiativförmåga, kan komma med kreativa lösningar på Sveriges enorma utmaningen med ett ohälsomat växande utanförskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: