Bortom den bortre gränsen


Det fanns en tid då sjömän var rädda för att segla så långt att man kom fram till den platta Jordens ände. Sen kom kunskapen som bevisade att Jorden faktiskt är rund.

Debatten som handlar om sjukförsäkringen är på förhistorisk nivå. Kloka huvuden lägger pannorna i djupa veck, men sanningen är att det finns orsak att ifrågasätta det kloka i alla dessa kloka huvuden.

Det är inte så att livet slutar bortom den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Det är tyvärr så att gruppen som seglat utanför samhällets gräns är i växande och det sker snabbt. Det är faktiskt så att samhällets utgifter/utmaningar gällande denna skara människor skenar på alla tänkbara områden. Men värst är att debatten inte på något sätt förmår att beröra samhällets förmåga att hjälpa alla som befinner sig utanför samhällets gräns.

Samhället är en gång huvudsakligen skapat för människor som kan jobba. Kanske var det så att utgångspunkten var att antigen så jobbar man eller så är man sjuk i något avseende. Sen fanns en grupp som ansågs vara försvinnande liten som av andra orsaker inte platsade på arbetsmarknaden. Vilka som befolkade denna grupp är dock något diffust. Tittar man i gamla skrifter fanns t ex dagdrivare, kringvandrande, sinnessvaga etc. Det är i denna anda som socialtjänstlagen i en avlägsen tid, för första gången såg dagens ljus.

Bortom den bortre gränsen idag ser det mycket annorlunda ut. Under tiden som rödgröna ministrar anstängar sig att undvika sanningen i denna fråga växer utanförskapet.

Det finns inga dagdrivare, kringvandrare och sinnessvaga. Det finns bara människor som av diverse olika orsaker hamnat på fel sida om samhällets bortre gräns. En gräns som inte på något sätt speglar det Svenska samhällets behov av idag. Samhället är ingen viloplats, samhället är en plats som skall klara av att förädla och hantera mänskliga behov.

Bevisligen klarar dagens rödgröna samhälle inte av att hantera denna uppgift. Fastnar konstant i frågor om siffror och statistik, när det egentligen handlar om människor av kött och blod. Glömmer bort att det är människor som helt utan kontroll och omtanke försvinner in bakom samhällets bortre gräns.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: