(S)amhällsklyftor


Det är irriterade att höra socialdemokrater som pratar om samhällsklyftor. Inte nog med det, det är även förvirrande. Socialdemokraterna har byggt upp ett varumärke, om att vara ett parti med en politik som bygger ett samhälle där alla skall känna sig delaktiga. Vill slå vakt om jobb, sysselsättning och en sund lönesättning.

Men när man hör Ylva Johansson debattera jobbpolitik tonar en helt annan verklighet fram. Här klamrar sig landets arbetsmarknadsminister fast vid en S-jobbpolitik som vi alla vet bygger ett växande utanförskap. I en tid då det måste matas fram nya jobb i en takt av sällan skådat slag, står landets arbetsmarknadsminister och framför betong-sosse politik. Hon vill med alla medel slå vakt om Sveriges skyhöga trösklar in på arbetsmarknaden.

Att tala om samhällsklyftor är en sak. Men vad är det egentligen som avses när en Socialdemokrat talar om samhällsklyftor? Precis som det inte finns en klyfta mellan att befinna sig i utanförskap och att vara delaktig i samhället. Socialdemokraterna blundar tydligen helt inför denna klyfta. Att befinnas sig inom ramarna för det Svenska samhället är en ganska behaglig resa. Dagens stora utmaning enligt Moderaternas syn på samhället är att föra en politik som möjliggör att klyftan mellan samhällsdeltagande och utslagning minskas.

Att det måste löna sig att jobba för alla är moderaternas stora argument i jobbpolitiken. Att sänka skatten för dem som tjänar minst är ett framgångsrecept. Om skatten samtidigt sänks för dem med de lägsta inkomsterna. Den lägre lönen kombinerat med skattesänkningar innebär Status Que vad gäller nettoinkomsten, samtidigt som fler får möjligheten att lämna ett utanförskap.

Det är utan tvekan så att framtidens största samhällsutmaning är ett minskat och till sist helt utraderat utanförskap. Då behövs en borgerlig politik som tillåter att alla deltar i samhällsbygget utifrån sin unika position..

 

 

13 svar

 1. Apropå samhällsklyftor. Nu när Jan Björklund och hans politikerpolare vill tillämpa den sovjetiska samhällsmodellen där politiker bestämmer vad medborgarna ska tjäna så har idiotin nu gått hela varvet runt.

  När Björklund förminskar och raljerar över hela yrkesgrupper, exempelvis undersköterskor så kan och ska man inte bli annat än jävligt förbannad. Det borde du också bli. Du påstår dig vara liberal men hur liberalt är det på en skala att politiker går in och bestämmer löner? Trodde sån här skit tillhörde det historiskt förgångna och påhittat i kommunistiska politbyråer. Inte nog med att AKB flirtar hejvilt med rasisterna i SD. Nu kliver de över ännu en gräns och tänker köra med lite gammaldags kommunism också. Episkt korkat.

  Varför inte höja grundavdraget för de med låga löner och befria dem med exempelvis 15.000 kr i lön från inkomstskatt? Då kunde de åtminstone leva på sina lön.

  • Hej Peter
   Här finns ett ideologiskt djup som du kanske förbiser. Det handlar om att samhället skall bereda möjlighet där så många som möjligt kan delta i samhällsbygget. Skatter är bara en del i denna process. En lägre tröskel in i samhället är en förutsättning. Det handlar om kostnader för att delta, hur mycket delatagaren har kvar i plånboken efter skatt, ett bidrag system som gynnar deltagande, att deltagare får en bostad, att manliga och kvinnliga deltagare har samma villkor etc etc..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Här finns ett ideologiskt djup som du kanske förbiser.”

    Jag ser det väldigt tydligt.

    De fattiga ska ha lägre löner som incitament för ökad motivation att jobba mer. De rika ska ha lägre skatter som incitament för ökad motivation att jobba mer. Du vill ovanpå detta ha politiker som bestämmer människors löner.

    Att folk med mycket pengar har mage att sitta och säga att de som har otroligt mycket mindre ska ha ännu mindre. Ska det bli det man minns från vår tid när vi är borta? Kanske borde det vara så. Kanske borde det skrivas på gravstenarna: ”Här vilar en som var rik och ville att alla andra skulle ha mindre”.

   • Hej Peter
    Vad skall de utanförsatta göra?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Kunna leva på sin lön?
  Eller är det orimligt tycker du?

  Noterar att du inte ens vidrör ämnet att högerpolitiker nu vill bestämma hur lönerna ska vara, för en särskild grupp människor. Vilket visar ganska tydligt vad du egentligen tycker. Och du kallar dig för liberal. Pinsamt.

  • Hej Peter
   Har utanförsatta lön? Isf vem sätter deras lön?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ok, du erkänner att du tycker politiker ska sätta löner i Sverige. Bra. Då vet vi.

   • Hej Peter
    Jag är intresserad av att så många som möjligt skall få en lön att leva av. Det är hela mitt och moderaternas grundläggande budskap. Vilket är ditt budskap?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Eftersom det inte går att leva drägligt på en lön på 15000kr före skatt i månaden så är ditt budskap en chimär.

  Om Björklund nu vill gå in och peta i lönerna i det här landet borde isfåall grundavdraget också höjas. De som tjänar en pisslön om 15.000kr/mån befrias från inkomstskatt. Vad är din åsikt i det förslaget? Som mig veterligen ingen politiker i riksdagen ens funderat över.

  • Hej Peter
   Hela idén bygger på att sänka kostnaderna för att jobba. Skattesänkningar gör sen att nettolönen blir den samma för löntagaren. Alla blir vinnare. Fler kommer i jobb, utanförskapet minskar, statsfinanserna växer, välfärden får större utrymme etc etc..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Skattesänkningar gör sen att nettolönen blir densamma för löntagaren”

    Om man sänker lönerna, hur kan då nettokostnaden bli densamma om man hade en högre lön innan?

    Intressant att det stora fokuset ligger hos de som inget eller lite har. Som om det vore där hela avgörandet för samhällsutvecklingen låg. Tänk om vi vände blicken 180 grader och diskuterade det riktigt stora problemet. Då hade vi inte behövt ha den här diskussionen som hamnat precis där de som tjänar mest vill ha den.

   • Hej Peter
    Sänker man en lön blir bruttokostnaderna för löner lägre, vilket är bra för företagets konkurrenskraft. Sänker man skatten som påförs löner, växer den disponibla inkomsten i motsvarande omfattning. Vet inte om jag kan vara mycket tydligare än så..
    Sen det där med att tjäna mycket pengar, ha höga inkomster. Om du tittar bortom din avundsjuka, ser du ett ganska avancerat förhållande mellan den som uppbär en hög lön och det behov som samhället har av personer med hög kompetens. Förhållandet mellan NOKIA och ERICSSON är ett klassiskt sådant exempel. Nokia tog till en början marknad från Eriksson, beroende på att man lyckades rekrytera marknadens bästa kompetens. Vilket fick skapade många positiva effekter för Finland. Det är inte så att löner bara sätts utifrån en statisk lista, så som det beskrivs i din värld(Planekonomi). Löner skall variera beroende på var på marknaden behov uppstår. Något som socialismen inte klarar av att hantera, vilket i alla kända fall får förödande konsekvenser. 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Sorry, jag orkar inte mer.

  Skiter i dig nu. Ha ett fint liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: