En frisk sjukförsäkring


Det är farligt att blanda samman höga ideal och verklighet. När välfärdstaten Sverige skapades var det i de godaste av intentioner. Alla skulle få det bra. Men bakom dessa ambitioner stod en vänster i fritt förfall, kämpandes efter en ideologisk framgång. Då helt plötsligt dök välfärdsbygget upp. Av någon orsak lyckades vänstern kidnappa detta projekt. Här kunde socialismens haltande ideologi helt plötsligt vinna ny kraft. Vänsterpolitiker kunde helt plötsligt vinna framgång enligt modellen ”allt till alla”. Varje person med ett intellekt förstå att så fungerar det inte i verkligheten. Dessutom var det fullt möjligt att sätta in allt som gick fel på kapitalismens konto.

Ur denna anda växte den Svenska välfärdsmodellen fram. Sjukförsäkringen gick i från att vara, precis som den låter, en försäkring åt den som är sjuk till att bli en unik form av medborgarlön. Ett stort system utan en ordentlig huvudman som kan styra ställa lite som stunden faller in. Att utvecklingen går mot att fler och fler kommer på iden att försörja sig genom att vara sjuk ligger såklart inte längre bort än runt nästa hörn.

Helt plötsligt utvecklas läkarens roll till att bli en modern form av Sankte Per. Här sitter makten som bestämmer om individen skall får vandra i himmeln som sjukskriven eller måste återvända till helvetet nere på jobbet.

Det behövs inte något bredare intellekt, eller extraordinära insikter för att kunna förutse denna utveckling. Skrivande förstod detta i samma stund (Som 13 åring) som socialismens skadeverkningar blev uppenbara.

Men så hände något. 2006 började Alliansen att skruva på sjukförsäkringen. Helt plötsligt blev det mer lönande att jobba i förhållande till att sjukskriva sig. I ställer för att söka det som är sjukt, började myndigheter och läkare söka efter det som friskt hos en människa. Kombinerat med att få mer i plånboken vid aktivitet.

Att kvinnor till stor del idag står för ökningen av sjukfrånvaror, lastar skrivande kvinnor jämställdhetskamp. Inte för att kampen i sig är fel. Det som är fel är hur den idag utförs. Det beror på att samhället är inne och petar i människor vardag. Låt familjerna själva styra och ställa över sin vardag. Här kanske en modell i föräldraförskringen utformas så att jobbet i hemmet uppgraderas. Det skall helt enkelt löna sig att jobba i hemmet. För det första. Utvidga ROT och RUT.  Kanske en modell där den i familjen som jobbar med hem, hushåll och barn kan göra egna avdrag i skatten.

Det är inte sjukförsäkringen som gör människor sjuka. Men den bereder en sådan möjlighet som är som klippt och skuren för att missbrukas. Det är antagligen inget större fel på dagens sjukförsäkring. Antagligen en av Världens bästa. Det som däremot måste utvecklas är en individs förmåga att syra och ställa över sitt eget liv. Vilken som är vägen framåt ur detta perspektiv kan alltid diskuteras. Men vad som är fel är ställt bortom alla tvivel. Det höjda skatter på jobb, kommunikationer, energi och produktion. Allt som får en individ att välja någon form av aktivitet framför passivitet är sånt som skapar delaktighet och det som långsiktigt bygger samhället starkt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: