Socialt inkluderande plattformar ”SIP”


Det fanns i tid i Sverige då Folkparkerna spelade en central roll. Där möttes hög och låg på ett värdeskapande sätt. Under uppslupna förutsättningar kunde social utmaningar hanteras nära dess ursprung.

Denna typ av samhällsfunktion finns inte fullt ut idag. Är man bevandrad i olika beteckningar inom IT, finns något som heter ZIP. Det handlar om att kunna förpacka en fil i ett komprimerat skick för att enklare kunna skicka den till olika mottagare.

Skrivandes analys om Folkparkernas sociala betydels handlar om just detta. Att kunna förpacka större problem i ett mindre format som går att packa upp under trevligare omständigheter. Folkparksidén reducerad till minst möjliga förståbara format.

Hela detta tänk är kanske möjligt att lyfta upp till nästa nivå. På något sätt måste det växande utanförskapet hanteras. Denna samhällsfarliga trend måste på något sätt stoppas.

Dagens samhälle behöver kunna skapa social plattformar som klarar av att möte utanförskapets alla utmaningar. Plattformar som klarar av att ta emot, öppna, hantera och sprida information som kan bryta utanförskap. Alla insatser som klarar av att bygga broar mellan utanförskap och samhällsdeltagande måste uppmuntras.

Iden med ett generellt lönebidrag som faller ut vid varje passage från utanförskap till innanförskap är ett bra första steg. Men det behövs mycket mer. Skattelättnader som tillfaller alla inkomster under 20 000 i månaden är ett annat steg. Men det största steget att lämna utanförskap finns sannolikt att hitta på det sociala planet. Att bara reducera frågan till att handla om kronor och ören är antagligen en farlig förenkling.

Det behövs s.k. SIP-punkter i samhället, ställen där utanförskapets många uttryck och ansikten kan göra sig gällande. Hela bilden av att utanförskap handlar om missburk och social missär behöver nyanseras. Med betoning på ny.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: