Med aptit på livet


Det vimlar av livsfilosofier och filosofer för den delen. Alla med det gemensmat att med hjälpa av Aforismer få kloka ord att framstå överjordiskt kloka. I stort sett alla österländska religioner tävlar om att avge alla tänkbara goda råd till den som har för avsikt att leva ett liv i ständigt lycka, med god hälsa och i ett oändligt välbefinnande.

Med en lite vidare blick ut över Världen kan alla dessa råd uppfattas som musik för den som inte har hörsel. I en Värld där fredapostlarna tävlar med krigshetsarna om uppmärksamheten är fortfarande alla de stora frågorna obesvarade. Varför livet på Jorden uppstod, hur livet på Jorden kan utvecklas, samt vart är livet på Jorden på väg? Nu är det säkert någon som tänker att denna blogg spårat ut på allvar. Kan en liten oansenlig blogg i från ett litet land som Sverige ställa sådana frågor?

Men frågorna går ett reducera till personnivå. Vad är syftet med mitt liv, hur vill jag utvecklas, vart är jag på väg? Men frågan mår bra av att återigen lyftas på till högsta tänkbara nivå. Väl här uppkommer den klassiska frågan, vad är meningen med livet? Orsaken till att många har svårt med att hitta ett svar beror till stora delar på att frågan är ryckt ur ett större sammanhang. Då behövs att ta en titt i backpegeln, så blir det kanske lättare att förstå vad som menas.

Svaret på fråga nummer ett, varför levet uppstod på Jorden är som följer. Livet på Jorden uppstod av den enkla orsaken att det var möjligt. Har fanns alla beståndsdelar plus en näst intill en oändlig tidsrymd. Allt enligt den enkla ekvationen tid + möjligheter.

Låt säga att det vara möjligt att byta plats med den första levande organismen som har ett medvetande här på Jorden. Sannolikt var denna organism inte driven av högstående Aforismer som målade upp spännande framtidsvisioner. Nej, det var något annat som fick denna organism att bilda ett grundfundament till allt liv på Jorden. Organismen hade med största säkert bara en enda drivkraft och det var att se till att få mat i magen. Drivkraft nummer tre var något så enkelt som aptit. Hungern i sig gjorde att organismen hittade mat. Sannolikt helt ovetande om att vara den första levande organismen här på Jorden. Med facit i hand kan lugnt säga att det gick ganska bra för organismen. Så här några miljarder år senare kan man lugnt säga att avkommorna förökat sig med god aptit på livet. Ändå bygger denna framgång så här långt endast på tid + möjligheter + aptit.

Men det känns ändå som om något saknas i ekvationen. Det saknas något som visar vägen framåt. Vad är då den stora avgörande beståndsdelen som krävs av en organism som har för avsikt att fortleva. Jo, den organism som vill ärva vidare sina gener måste överleva så länga att reproduktionen hinner inträffa. Helt plötsligt fick vi den fjärde beståndsdelen. Livets minsta gemensamma beståndsdelar är alltså; Tid + Möjligheter + Aptit + Överlevnad. Den organism som lider brist från någon/eller flera av dessa fyra komponenter har lite att fundera över. Hitta balansen och lyckan står redo att komma i bruk…

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: