Curling-föräldrarnas barn


Välfärd till varje pris. Allt till alla. Var det verkligen bra tankar. Visst, låter det bra. Nu kommer fakturan i dubbel bemärkelse. Först i form av en rödgrön regering som tror att samhällets alla utmaningar handlar om skatteintäckter. Sen kommer problem i välfärdens andra generation. Ungdomar som inte finner någon mening med att anstränga sig. Som inte fått förmånen att lära sig hur en människa fungerar.

Förståelsen om hur samhället fungerar måste kanske ställas på högkant.  Sannolikt går det att spåra ”välfärdsfällor” i nästa alla samhällsutmaningar som kommer att uppstå och som redan idag existerar.

Ett sådant exempel är ett växande utanförskap i förhållande till låg ränta och låg inflation. Det växande utanförskapet gör att samhällets kostnader för att försörja inaktivitet skjuter i höjden. Vilket i sin tur skapar oönskade effekter på marknaden. En växande skapa människor som försörjs via bidrag grundlägger att efterfrågan bromsas. Det i sin tur skapar effekten av att fler och fler väljer att söka krediter. Det bygger en lånefinansierad samhällsmodell som är som gjord för att skapa bubblor i ekonomin.

Men det är inte allt. I botten finns något helt annat. Här finns helt andra problem som grundlägger dessa effekter. Det handlar om tron på sig själv som en presterade individ. Curling-föräldrarnas äldsta barn är idag 30 års åldern. Det sägs att landets fallande skolresultat handlar om bristande skolresurser. Men det är att förenkla utmaningarn i mycket grova drag. Sanningen är kanske den diametralt motsatta. Att det satsats för mycket pengar på fel saker i skolan. Kanske bygger det på ett grundläggande fel-tänk. Resurser och ideologisk kraft har satsats på att bygga en trygg och bra skola där alla skall trivas. I stället för att låta skolan följa individens behov och succesivt bygga en skola där alla kan utvecklas utifrån sina förutsättningar. Det handlar inte om att låta alla göra som de vill och önskar. Det handlar om att hitta samverkansformer med en minsta gemensam nämnare som låter alla växa utifrån ett unikt perspektiv.

Curling-generationen berövade sina barn denna möjlighet genom att beröva sina barn lyxen av att få utvecklas genom att lära av sina misstag. Det handlar om en klassikt ”välfärdsfälla” som lurar utövaren att tro det finns universallösningar på alla problem som passar alla. I grunden handlar det också mycket om en övertro om vad som kan köpas för pengar. Då blundar man helt för vad som egentligen är värdeskapade effekter. Mycket få människor blir rika genom att kvittera ut en dagslön. Värdens skapas först när en större mängd människor bestämmer sig för att skapa värden, som kan är värdefulla för andra människor än dem som befinner sig i gruppen som skapade den värdeskapade effekten.

Välfärden däremot för ekonomin i motsatt riktning. Människor som inte skapar tillräckligt mycket värden är mottagare av värden som inte har något värde för människor utanför den värdeskapande gruppen.

Tiden är kommen att omvärdera vad som är välfärd. Det måste upp på debattagendan hur värden skall hanteras i samhället. Det måste redovisas hur mycket utanförskapet verkligen kostar. Det finns sansade bedömare som pratar om att utanförskapet årligen kostar det Svenska samhället ca 200 miljarder kronor. På samma sätt måste man kanske titta på den Svenska skolan. Är det kanske så att den Svenska skolan bedrivs på ett sätt som skapar en grund för ett växande utanförskap? Är det kanske så att sjukvården och sjukförskringen i själva verket gör folk sjuka och i förlängningen är en utanförskapsgenerator?

Som sagt, finns någon som är beredda att ta upp kampen för ett utanförskapsfritt samhälle? För en hållbar välfärd även i framtiden är det hög tid att agera nu…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: