Frihet som vanligt


Varför är frihet ett problem? Listan kan göras lång med ideologier som vänder friheten ryggen. Kommunism, socialism, nazism, fascism och religös renlärighet i alla dess avarter är exempel på ideologier som inte värderar människors frihet speciellt högt. Inte ens när det kommer in på området humanism visar dessa ideologier något större intresse.

Här talar historien sitt tydliga språk. Ett människoliv är något som har ett mycket sparsamt värde när dessa ideologier praktiseras. Här frodas alla former av förtyck, fördomar, misstroende och orättvisor i överflöd. Det som saknas och som ledare för dessa för dessa ideologier saknar är medmänsklighet, empati och frihet.

Åter till den inledande frågan. Varför är frihet ett problem? Kanske är frågan ställd i fel ordning? För vem är frihet ett problem? Vem har något att vinna på begränsad frihet? Det är nog så att problemet i sig inte är frihet, utan att friheten är något som alla drömmer om men som ingen kan äga. Frihet är något som bara kan skapas, vårdas och upprätthållas. Frihetens motpol är inte ofrihet. Frihetens motpol är när människor av olika orsaker är förhindrade att kämpa för frihet. Friheten är en ständigt pågående process alldeles oavsett i vilken riktning den färdas. Kampen kan dessutom utföras som inre själslig utveckling precis som den kan handla om samhällen som en yttre utmaning.

Det finns nog i stort sett bara två sanningar i detta ämne. Frihetskampen kan aldrig helt förloras precis som den på samma sätt aldrig fullt ut kan vinnas. Men som vanligt pågår alltid kampen för frihet på denna blogg..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: