(S)kuggor över välfärden


I all välmeningen skapades välfärd. Men inte allt för sällan när det kommer till socialism och kollektiva ideologier går förnuft, djupare insikter och handling inte med jämna steg. Allt är i stort sett bra ända fram till de steg som beskriver hur samhällen påverkas. Välfärdssamhället skapades som en universallösning till alla bondesamhällets och industrialismens utmaningar. Just då (1900 talet) och under rådande omständigheter fanns kanske ett stort behov av välfärd. Då tänkte få människor (Vi Moderater, vi var få på den tiden..) vad händer med välfärden i framtiden. Är den verkligen långsiktigt hållbar? Finns det en risk att en effekt av välfärdsivern, att den kommer att skapa nya behov av ännu mera välfärd. Att hela tanken på något sätt är som ett embryo som föder sig själv, skapar en odynamisk människa som lever igenom att vara en välfärdsidkare.

Kanske är det så att motsatsen till välfärd är utanförskap. Den som är utanförsatt finns inte i välfärden. Men så enkelt är det inte. Det är långt i från sant. Oavsett var i samhället man befinner sig som Svensk medborgare är man en del av samhället. Att befinna sig i utanförskap är även det en form av innanförskap. Utanförskapstanken är att den utanförsatte inte aktivt deltar i samhällsbygget med tjänster och varor.  Men det är fullt möjligt för den utanförsatte att uppbära sjukpenning, nyttja bidrag, nyttja sjukvård, vara i klammeri med rättvisan, ha kontakt med sociala myndigheter etc. För att tala klarspråk så är alla som jobbar med och betalar utanförskapet. Hypotetiskt är alltså en terrorist som bor i Sverige och planerar utföra terrordåd finansierad av Svenska skattebetalare.

Att idag betrakta Sveriges välfärdssystem från utsidan är en lätt verklighetsfrånvänd upplevelse. Säkert är det så att systemen upplevs naiva för den som just anlänt till Sverige. Hela den Svenska välfärden bygger på bilden av en godtrogen människa som tror alla om gott. En människa som blir upprörd över att någon försöker missbruka välfärdsystemen. Sanningen är den att systemen välkomnar även den lindrigt begåvade att prova lyckan som bedragare.

Det som saknas är tydliga gränsdragningar. Välfärdssystemen är utformade som rättigheter. Välfärdssystemen finansieras på ett sätt som inte enkelt går att relatera till hur pengarna förbrukas. Allt bygger på god tro. Lite enligt modellen att förvara stora summor i hemmet, tala om detta för allt och alla, för att sen blir förvånad över att blir utsatt för ett inbrott.

Här behövs en uppgradering till 2010 talet. Den övergripande uppgiften måste vara att focusera på de funktioner i samhället som skapar utanförskap. Att jobba med redan kända verktyg som att göra det mera lönsamt att jobba än att leva på bidrag är bara ett första steg. Men vi vet idag att det är mycket effektivt sådant.

Det nya måste vara att gräva djupare och därefter skapa nya samhällsfunktioner som klarar av att hantera dagens utmaningar. Det handlar om att samhället måste komma närmare det som idag inte kan hanteras. Det handlar även om att låta dem som befinner sig i utanförskap att komma närmare in i samhället. Det kan i sin tur mycket väl handla om att det blir tvunget att bryta upp välfärdssamhället så som det idag är utformat.

Dagens välfärdsmänniska har inte samma behov som lantarbetaren i bondesamhället. Industrialismens arbetarkultur kan bara i mycket begränsad omfattning jämföras med informationsteknikens mobila arbetsplattform.

Lantarbetaren längtade efter att få vila sin slitna kropp. Industrialismens människor drömde om semester och höjd timpenning. Samtidens människor är något helt annat. I en tid där nästan alla lever sina liv online finns helt andra utmaningar att bemöta. Det känns konstigt att dessa tider skall hålla 20% av befolkningen i utanförskap. Med teknikens hjälp borde det vara en spännande utmaning att aktivera allas samhällsdetagande.

Först behövs en utredning som slår fast samhällets totala kostnader för att 20% av Sveriges befolkning befinner sig i utanförskap. Här behövs en liknelse. När det stod klart att miljön måste räddas. Då uppfanns något som heter grön skatteväxling. Enkelt utryckt, ta pengar från handlingar och verksamheter som skräpar ner miljön och omfördela dessa pengar till handlingar och verksamheter som gör miljön renare. När detta arbete inleddes gjordes först en uppskattning hur mycket det skulle kosta att sanerar all nedsmutsning i Sverige.

Precis på samma sätt bör utanförskapet hanteras. En röd skatteväxling. Ett först steg är att låta utanförskapet bära sin egen budget. Upprätta en verksamhetsberättelse. Där det beskrivs i exakta tal utifrån glasklara kriterier hur många som omfattas av ett utanförskap, hur mycket denna verksamhet belastar Sveriges ekonomi.

Sen bör alla vägar i samhället som förlängningen leder till att människor hamnar i utanförskap kartläggas. Faktum är att många av dessa vägar redan idag är mycket välkända. Mycket talar för att det redan idag finns djup kunskap i ämnet. Problemet är att det inte finns verktyg att anta utmaningen på ett sätt som är effektivt. Men det i sin tur beror på en mängd olika orsaker. Den personliga integriteten är en sådan orsak. Sekretess och andra rent juridiska utmaningar finns även med på listan.

Kostnader som uppstår till följd av att utanförskapet växer fram skall bytas mot satsningar som förebygger handlingar och verksamheter som leder till utanförskap, att de inte utförs eller utförs på ett sätt som leder till samhällsdeltagande. Alla led i samhället som leder en människa ut ur utanförskap in i samhället skall vara billigare och alla vägar som leder i andra riktningen skall vara dyrare.

Det skall därför vara billigt/attraktivt att jobba, billigt/attraktivt att vilja ingå i en rehabilitering, billigt/attraktivt att söka och få hjälp i skolan, billigt/attraktivt att vilja lämna ett drogberoende/kriminalitet eller kanske till och med lönsamt etc. Tanken är att det tydligt skall kunna gå att se och följa dessa satsningar som avlastar samhällets kostnader för att upprätthålla ett växande utanförskap.

Tiden är slagen för att låta hela samhällsapparaten ta klivet in i samtiden. På tal om App, varför inte skapa en sådan där alla som så önskar kan ta del av utvecklingen till följd av handlingar som leder in i samhället, ut ur utanförskap. Hitta den billigaste, bästa och mest lönsmamma vägen in i samhället online..

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: