Det självklara med Påsk


Gamla traditioner som sitt kvar. Tiden då ljus vinner över mörker. Tiden som kan bära alla typer av metaforer. Något som alla religioner lagt beslag på och dra nytta utav i marknadsföringssammanhang. Kristendomen valda att spela vidare på metaforen genom att låta sin förgrundsfigur, både dö och återvända till livet under denna period på året som kallas Påsk.

Det känns verkligen som om denna tid på året kan användas till betydligt mera moderna syften. Det råder en mängd olika trender i samhället där människor av diverse olika orsaker ändrar inriktning i livet. Säkert är detta i sig kopplat till att alla nu levenade förbereder sig på att längre liv än tidigare generationer kunde förvänta sig. Det har alltid varit så att vi människor varit tvungna att rätta oss efter årstidernas skiftningar. Det finns en direkt koppling mellan kemiska reaktioner i våra kroppar och det som händer i naturen. Under den mörka och kalla tiden går kropp och sinne ner i ett lugnare tempo. När sen ljuset kommer i skarven mars – april händer något i sinne och kropp. Vissa upplever kanske inget speciellt, andra blir nedstämda, vissa andra blir glada och får mera energi. Men det är så att tiden som kallas Påsk är en tid där många ser fram mot Ljusare och Varmare tider. Här står det fritt att skriva en personlig metafor utifrån andemeningen; ”En framtid med förhoppning om positiv förändring”.

Det behöver nödvändigtvis inte vara så att lämna över detta ansvar till olika religiösa tolkningar. Alla kan göra tiden då ljuset återvänder till sin egen tid. En tid att stanna upp och låta ljuset utföra sin magi med kroppens hormoner. Låta reaktionerna komma och gå. Använda tiden till att skapa nya visioner, generera ny energi, ny kraft att plocka fram när värmen och ljuset lockar med krävande aktiviteter i högt tempo.

 

2 svar

 1. Fast vi slår rekord just nu i både självmord ( hormonflrändringarna gör de som legat i depression får mer kraft nu) och hjärt- kärlsjukdommarna ökar också

  • Hej Birgitta!
   Jag tror verkligen att det kan beror på alla Kristna värderingar. Vi tyngs av bilder om hur livet bör vara i stället för att skapa mera nära bilder av förväntningar, krav och prestationer. Om alla människor istället skapade en egen bild av den ”ljusa” framtiden och hur den förväntas vara, i en mera maklig takt skapas nya möjligheter. När kropp och själ tillåts följa sitt naturliga mönster, det mönster som evolutionen faktiskt skapade människan utifrån. När en depression, nedstämdhet eller ångest inte är något speciellt annat än något som vem som helst kan drabbas av. Något som alla i omgivningen måste lära sig att hantera. På samma sätt som att drabbas av en förkylning. Kopplingen hjärt-kärl / Stress / Hormoner är ett välkänt sammanhang.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: