Röda utflykter i det gröna


Återigen har en rödgrön budget drabbat Sverige. Med vackra ord som samhällsbygge och välfärd får nu Sverige känna av när den rödgröna snaran dras åt. I snarans ena ände finns landets finansminister Magdalena Andersson. Så som dagens budget är utformad kunde hennes titel lika gärna varit Fantasiminister.

Denna gång bygger hela det rödgröna luftslottet på det faktum att det idag går bra för Sverige. Nu finns det pengar att sätta sprätt på. Detta faktum har dagens rödgröna röra med Stefan Löfvén och Magdalena Andersson inte minsta lilla med att göra. De pengar och den jobbtillväxt som landet idag erhåller beror huvudsakligen på två saker. Det ena är landets välskötta finanser under allianstiden och så en positiv konjunktur.

Som alltid när socialism är inblandat i någon form måste det alltid finnas någon som betalar. Men som alla vet kommer helt plötsligt den tid då socialismens pengar tar slut. Det har hänt och kommer att hända på nytt. Magdalena Andersson slår sig för bröstet och säger det går bra för Sverige. Men sanningen är något helt annat. Idag finns ett växande utanförskap och skenande ohälsotal. Lägg där till ett par hundra tusen nyanlända som skall integreras i samhället. Till att bemöta denna utmaning väljer den rödgröna röran att göra det dyrare att jobba. Svårare att anställa. Samtidigt som många företag börjar söka sig ut ur Sverige beroeden på det dyra kostnadsläget i landet. Det var så Socialdemokraterna slog ut varvsindustrin och textilindustrin från Sverige. Skall man tro Spotify-grundaren Daniel Ek så är det kanske IT-branschen som idag står på tur att behöva lämna landet.

Dagens rödgröna budget är vackert skriven och många av posterna helt korrekt återgivna. Men när det kommer till landets verkliga utmaningar saknas insikt och då också så klart även relevanta åtgärder. Hela budgeten känns 1900 tal. En nostalgisk tillbakablick. Till något som kanske låter bra i retoriken, men som vi alla lärt enbart leder till växande utanförskap, orättvisor, underskott och arbetslöshet. Som om det inte är nog så kommer det även att leda till att företag lämnar landet, och att fler och fler finner för gått att börja jobba svart.  Drömmar om mer pengar till välfärd kommer mycket snabbt att vändas till att bli mindre pengar till välfärd. Så som det var förra gången en rödgrön röra var inblandat i landets styrning.

Det går inte att få in mer pengar till statskassan genom att skapa högre skatter. Mer pengar till statskassan sker enbart när fler är med och bidrar till det offentliga. Så som det har varit landet under alliansens styre, när fler och fler varit med och fyllt på statsfinanserna har skämt bort Svensken. Nu kommer stålbadet. När det blir dyrare att jobba kommer det att bli mindre och mindre pengar till det offentliga. Den som är nyfiken kan fråga Sverige förre Statsminister Göran Persson vad som händer när det blir för dyrt att jobba. När det lönar sig att vara sjukskriven alt jobb svart. Då får man som statminister åka över Atlanten och med mössan i hand be om lov att få höja statsskulden. Denna gång är det Stefan Löfvén som för stå med mössan i hand.

Det är två år till nästa val. Sannolikt lyckas inte den rödgröna röran köra Sverige i sank under denna tid. Även om dagens budget är ett seriöst försök..

 

 

 

 

 

16 svar

 1. ”Som alltid när socialism är inblandat i någon form måste det alltid finnas någon som betalar.”

  Nu vevas H&M:s affärsverksamhet i media( igen) och där får vi veta(igen) att de människor som arbetar åt miljardären Stefan Perssons imperium tjänar 7 kronor i timmen och måste arbeta 12 timmar om dagen för att överleva.

  H&M gjorde en vinst på 27 miljarder kronor i fjol. Att vinsten kunde bli så stor för Persson berodde förstås på att någon annan betalade med usla löner och arbetsvillkor.

 2. Hej Peter
  Först vill jag passa på att lyfta Östersunds FK. Har sett klubbens matcher i Allsvenskan. Jag är smått imponerad. Ser fram emot kommande möten med mitt KFF. Spännande fotboll och spännande spelare.
  Jag är en hängiven tolkare av olika politiska ideologier. Kanske är det så att ideologier så som de idag framställs, inte riktigt synkar med samtiden. Kanske är tiden mogen för en mera pragmatisk syn på samtidens alla utmaningar.
  Du vill demonisera Stefan Persson för att han tjänar pengar på barn som jobbar åt honom för 7kr/timma. Här använder du en klassisk vänsterretorik. Jag menar att retoriken var trovärdig när det fanns ett vänsteralternativ. Den tid då det talades om att revolution, och proletariatets diktatur var vägen ur dessa utmaningar.
  Jag ser dagens vänsterideologier som tomma skepp på oceaner utan vatten. Faktum är att dagens vänsterpolitik än mer vidgar klyftan mellan bemedlad och obemedlad. Jag har dagsaktuella exempel här hemma i Sverige. Landets rödgröna regering väljer att stänga ut 100 000 tals människor ur samhället beroende på det faktum att man gör det dyrare att vara aktiv i samhällsbygget. Speciellt olyckligt just i dag med tanke på att 100 000 tals nya Svenskar knackar på dörren och vill vara med och bygga framtidens välfärd i Sverige.
  Låt säga att du är Stefan Löfvén. Du skall göra livet bättre för alla Barn som jobbar åt Stefan Persson. Du tror inte längre att revolutionen är en tänkbar lösning. Vad blir din första åtgärd (Fråga 1)?
  Sen har faktiskt denna utmaning fler olika perspektiv. Har du själv vid något tillfälle inhandlat ett klädesplagg från HM? Ur ett filosofiskt perspektiv är du isf i exakt samma position som Stefan Persson. I någon mening är du arbetsgivare åt dessa barn. Du gör bedömningen att det är lönsamt ur något perspektiv att utnyttja deras tjänster.
  Så till fråga nummer 2; Måste man har ett företag som går med 27 miljarder i vinst för utnyttja barn som jobbar för 7kr/timma?
  Fråga nummer 3; För hundra år sedan jobbade Svenska barn i landets alla jordbruk för motsvarande summor? På viket sätt har Svenska barn tagit skada av detta?
  Fråga nummer 4; Barnarbete är såklart förkastligt. Men hur skall vi vuxna göra för att våra ungdomar skall må bättre, komma igång med fysisk aktivitet, för att undvika ett liv som förtidspensionärer som 19åringar?

  Hälsningar
  Roger Södervall

  • Nu är jag partipolitisk obunden till skillnad från dig…

   Nå, till frågorna.

   1. Om jag vore en Löfvén i Kambodja där H&M har sin tillverkning skulle jag demokratisera landet. Jag skulle låta människor ges utbildning (idag är majoriteten av kambodjas befolkning outbildad). Om jag vore en Löfvén i Kambodja skulle jag låta medborgarna veta sina rättigheter och skyldigheter.

   Och nej, jag är inte arbetsgivare åt dessa barn. Lika lite som jag är arbetsgivare åt exempelvis Nordea som skatteplanerar åt skrupelfria skattesmitare…

   2. Nej, man måste inte utnyttja barn för 7kr/timmen för att tjäna 27 miljarder. Stefan Persson och hans HM& behöver tydligen det.
   Google gjorde en vinst efter skatt på $14.444 miljarder. Personalen på Googles Sverigekontor tjänar näst bäst bland företag i Sverige. Genomsnittslönen för de 93 medarbetarna på drygt 1,3 miljoner kronor överträffas bara av Nordeas börsmäklare…

   3. För hundra år sedan var Sverige inte en demokrati fullt ut och alla fick inte fick rösta i allmänna val. Det fanns ingen välfärd utan då existerade bara ett kallt och rått klassamhälle. Barnarbete var vanligt förekommande och arbetarna fick inte sällan jobba tio-tolv timmar i sträck, och det i en farlig arbetsmiljö. Det fanns inga pensioner, barnbidrag eller studielån. Föräldraledighet var inte att tala om. Sverige präglades av orättvisor. Om dåtidens Stefan Persson och H&M-företag hade fått fortsätta bedriva sina verksamheter under slavliknande förhållanden hade vi fortsatt varit där Kambodja är idag.

   4. Exempelvis skulle man satsa mer på idrott och andra fysiska aktiviteter i skolan istället som för nu, dra ner på dessa aktiviteter. Föräldrar borde ta ett större ansvar för sina barn att röra på sig. Liksom föräldrarna själva.

   • Hej Peter
    Du avsäger dig ditt globala ansvar. Du svarar inte på frågan vem som skall betala. Du säger att samhällets tillkortakommanden beror på folket misstag. Du påstår dig vara politiskt obunden. För mig låter du som en klassisk vänsterpolitiker.
    Trots allt detta tycker jag att Östersunds FK spelar en elegant fotboll. Min tidigare självsäkra inställning vad gäller 3 st´säkra KFF poäng har numera intagit en något mera darrig hållning. 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Du förstår inte.
  Jag tolkar ditt svar som att du önskar vi hade kvar skråväsendet. På vilket sätt skulle ett sådant samhälle vara att föredra?

  Stefan Persson tillhör den rikaste procenten som äger mer än vad hälften av jordens människor gör tillsammans. Läs den meningen tills du förstår vad den handlar om.

  • Hej Peter
   Att Stefan Persson kunnat bygga upp sin förmögenhet, beror på att sådana som du och jag köper hans produkter som till stora delar tillverkats av barnarbetare. Det finns alltid någon som betalar.. Ägna detta påstående lite eftertanke.. Min känsla är att det är just här som din förståelse brister..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Som sagt, genomsnittslönen för Googles arbetare i Sverige är 1,3 miljoner. Det är en månadslön på i runda slängar 108.000kr i månaden. Och Google tycks ändå kunna tjäna miljarders miljarder…

   • Hej Peter
    Jag kan inte riktigt se relevansen i denna kommentar i förhållande till sammanhanget. Men här råder samma förhållande. Det måste alltid finnas någon som betalar.
    Vänsterpolitikens stora misstag är att demonisera profitörerna. När det i själva verket är här vi har alla hjältar. Profitörerna är inget värda om de inte lyckas hitta människor som är dumma nog att betala. Ska Världen bli en bättre plats, handlar det om att skapa bättre kunskap om konsumtionens underliggande väsen.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Märkligt att du inte kan se och begripa sammanhanget.

  Ja, det är alltid någon som betalar. Korrekt.
  Det kommer uppgifter om att de inhyrda arbetarna på Mall of Scandinavia tjänar 30kr/timmen och måste arbeta 48 timmar i sträck. Är man med i facket får man överhuvudtaget inget jobb. Kräver man sina rättigheter får man sparken med omedelbar verkan. Vilka tjänar på dessa slavliknande arbetsvillkor tror du? Knappast arbetarna.

  Varför är det på det viset Roger att du anser att det enbart är arbetare som ska betala med usla villkor? När du går och handlar på Mall of Scandinavia stödjer du detta. Är det något du är stolt över? Är det något du vill ska gälla på hela arbetsmarknaden?

  • Hej Peter
   Har finns en stelbent syn som bygger en över och – underordning. Som dessutom bortser från s.k. blinda aktörer. Samhället omfattar alla. Allt som sker gör det av orsak att det finns möjligheter.
   Vad är då en blind aktör? Det är en aktivitet som utförs av syften som inte beaktar alla effekter som handlingen skapar.
   Det kan också betraktas som en ensidig konsumtionspsykos. Eller med en enklare vokabulär. Kortsiktigt agerande till följd av viljan och drivkraften att konsumera.
   I framtiden måste lagstiftningen träda längre in i konsumtionen.
   Som t ex en lagstiftning om redlighet gentemot konsument. Typ en T-shirt som är tillverkad av en barnarbetare skall har en konsumentmärkning som antyder just detta förfarande. Byggarbetsplatser som inte i alla led använder Svenska kollektivavtal, måste gå ut med denna information för att få göra skattinbetalningar i Sverige.
   Här är det bara fantasin som sätter gränser.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Samhället omfattar alla. ”

    Well, enligt din syn på samhället så omfattas ju inte alla utan en liten klick ska och kan få göra lite som de vill.

   • Hej Peter,
    Det är faktiskt din syn som möjliggör att vissa kan /Som du uttrycker/ ”Göra som de vill”.
    Du och dina handlingar är direkt kopplade till det som du anser vara fel i samhället. Du förstår inte att ditt ”vänsterperspektiv” bara cementerar din position som missnöjd. Du är ingen passiv mottagare av de rikas förtryck. Du är den gödkalv utifrån var rikedomar skapas. Din utmaning är att lära dig att förstå detta spel. Förstå att det är via dina handlingar/hårda jobb och inte via dina åsikter som du kan uppnå en förändring.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 5. Du säger det själv, det är ett spel. Alltihop. Ett spel jag vill ändra på.
  Du själv Roger är en spelpjäs på schackbordet. En bonde som inte kan tänka själva, som lätt kan offras. Och du begriper det inte själv.

  • Hej Peter
   Kan en del om psykologi. Upplevelsen av andra människor är till stor del självupplevd. Nog om detta.
   Det är fullt möjligt att se livet som ett spel. Första tanken som kommer upp hos mig är att det finns olika strategier att angripa detta ”spel”. Jag får känslan att du avser den delen av livet som handlar om olika ekonomiska förhållanden människor emellan. Ekonomi kan tolkas på många olika sätt. Men vissa saker är självklara. Det måste finnas människor. Det måste finnas människor som har ett intresse av att värden förflyttas dem emellan. Det är något som kallas värdekedjor. Här finns grunden till det som i bokföringstermer kallas ”omsättning”. Detta är ett mycket avancerat förhållande som bygger på att kunna hantera stora volymer av varor och tjänster. Det ställer samtidigt mycket stora krav på den som ha för avsikt att kunna upprätthålla en omsättning som s.a.s. bär sig själv. Finns sen ambitionen att denna omsättning även skall generar viss typ av avkastning ”Vinst” uppstår ett mycket känsligt förhållande som bygger på omsediga förtroenden. Ur ett psykologiskt perspektiv är vinst ett förhållande där en part i en relation hela tiden får ut något mer än en annan part i samma relation.
   Om den s.a.s. miss prioriterade parten av någon orsak ändrar sitt beteende. Slutar att agera på ett sätt som är förutsägbart. Uppstår en obalans som försvårar att omsättning övergår till att genrerar vinst.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 6. Hej Peter
  Jag kan utläsa att du inte är nöjd med mina svar. Min avsikt är att vända och vrida på ditt uppenbara vänsterperspektiv/Som du dessutom avsäger dig/. Jag vill belysa de faktorer i samhället som du påtalar på ett sätt som kanske mer förklarar min hållning. Jag tolkar dina kommentarer som kritiska mot det faktum att aktörer i samhället genererar vinster.
  Att jag inte tror på vänstermodellen lyser kanske lite väl tydligt :). Men därmed inte sagt att jag inte ser utmaningar med att vinster i förhållande till nytta inte alltid går s.a.s. hand i hand. Jag, till skillnad från dig tror på min förmåga. Jag ser inte mig själv som en bonde att offra (Även om det är så 🙂 ). Jag tror på konsumentmakt. Jag tror att det är möjligt att agera på ett sätt som jämnar ut maktförhållanden. Men då krävs att vara smart. Då duger inte vänsterslogans. Då krävs en kraftfull högerpolitik som verkligen gör skillnad. Bara en sådan sak som att vänsterpolitik genererar utanförskap, befäster den rådande maktbalansen. Vi Moderater agerar för allas frihet, när ni vänstermänniskor gör revolution. Vi jobbar hårt för att skapa jobb så att alla får chansen. Vi tror inte på utanförskap. Vi tror på ett samhälle där alla är med och bygger/skapar sin frihet..

  Hälsningar
  Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: