Nu går det Ekologiska tåget


Tiden då Ekologiska livsmedel och produkter endast konsumerades av Gröna idealister är historia. Idag växer dessa produkter mycket snabbt på marknaden. Idag är 8% av alla livsmedel och produkter som finns på marknaden Ekologiska. 2010 var siffran ca 3%. 2020 ligger prognosen på ca 20%. I pengar räknat för 2015 omsätter EKO-produkter i Sverige ca 22 miljarder kr.  Prognosen för 2016 tangerar 30 miljarder kr.

Av någon orsak verkar detta faktum passerat alla marknadens bedömares intresse. Utan tvekan finns här en marknad som redan glöder. Som trots detta befinner sig i sin linda. Det finns i stort sett bara ett enda problem och det är att ta fram råvaror och produkter som kan svara på marknadens tillsynes omättliga aptit av Ekologiska produkter.

Detta sker parallellt med att Sverige Bönder går på knä. Bönder tappar tron på framtiden. Samtidigt som framtiden just nu passerar mitt framför deras fötter.

Risken som uppstår är att Ekologiska produkter importeras från länder som ligger före i utvecklingen. Nu finns risken att Sveriges bönder missar chansen, på samma sätt som man missade när det började komma in billigt kött i Sverige under 1990 talet.

Det är bara att göra en studieresa till Estland. Här ligger man 10 år före Sverige i utvecklingen. Här finns reda BIO-gården i stor omfattning. Här är BIO-gårdarna marknadsmässiga både i metod och när det kommer till produktionsvolymer. Här finns en spirande EKO-optimism.

Endast var tionden gård i Sverige är Ekologisk. Det är inte ofta en framtidsförutsägelse är så säker som att framtiden är Ekologisk. Det bygger på faktumet är det inte är en förutsägelse, utan redan idag en realitet.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: