Ett bättre Sverige för alla


Snart 2 år med Rödgrön regering. Vem minns idag Socialdemokraternas valslogan från 2014? Ett bättre Sverige för alla var ledstjärnan som gjorde Sverige Rödgrönt. Blev det bättre?

Sanningen handlar om något helt annat. Det som skapade valutgången handlade inte om att något skulle bli bättre. Valresultatet 2014 var frukten av vänsterretorikens demonisering av Alliansens framgångar.

Vänsterretoriken förvandlade nödvändiga samhällsförändringar till mänskliga tragedier. Lät alla företagare i välfärdssektorn framstå som fuskare. Lägre skatt kopplades till mindre pengar till välfärd. Att arbetslösheten vuxit under Alliansens tid vid makten.

Här handlar det om ideologiskt driven retorik som i mycket liten grad finner stöd i verkligheten. Idag står t ex vetenskapen enad bakom att det måste finnas gränser i sjukförsäkringen. Idag är det ett välkänt faktum att den bästa vården finns att hitta i privat regi. Trots att Sverige och Europa  genomgick en ekonomisk kollaps 2008, pikade Sveriges skatteintäkter. Det är sant att Arbetslösheten växte under Alliansens tid vid makten trots att politiken skapade ca 250 000 nya jobb. Vid en närmare kontroll av vad som verkligen inträffade går det lätt att se att utanförskapet minskade med ungefär samma siffror. Dvs arbetskraften växte i ungefär samma takt som nya jobb växte fram. Dessutom under samma tid som Europa genomgår en ekonomisk kollaps. Skattesänkningar och ovanligt höga reallöneökningar gjorde att alla har vant sig med mer pengar i plånboken.

Frågan som med rätta kan ställas, är vad alla trodde skulle bli bättre med en Rödgrön regering? Var det så att alla gick och bar på en längtan att betala högre skatt. När det är ett vetenskapligt faktum att högre skatt leder till mer svartjobb, skattesmitare, färre nya företag, färre jobb och mindre pengar till välfärd. Var det så att det fanns en längtan att inte kunna välja den bästa vården, skolan och omsorgen? Skapades det för många jobb? Minskade utanförskapet allt för snabbt? Fick välfärden allt för stora resurser? Upplevdes det betungande att behöva leva med mer i plånboken?

Den som säger att politik är lättbegriplig får vatten på sin kvarn. Eller var det så enkelt att många Svenskar lät sig förföras av smäktande vänsterretorik. En retorik som vände verkligheten ryggen. Nu står vi där, mitt i den rödgröna röran. Är det verkligen ett bättre Sverige för alla?

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: