TTIP-Istället för politik


Handel denna underbara företeelse som generar allt gott? Är det verkligen så? Europa har förärats med ett besök av den demokratiske presidentenet Barack Obama. Han vill göra affärer med Europa. Det handlar om ett desperat försök att påskynda TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Ett avtal som har i syfte att underlätta Transatlantisk handel. Men varför är Barack Obama så het på gröten? Svaret är enkelt. Ingen har väl missat att det är valår i USA. Barack Obama oroar sig över vad som händer med Världen om det är Donald Trump som skall avsluta TTIP. Sannolikt är inte Donald det minsta lilla intresserad av ett dito avtal. Om denna olycka skulle komma till makten är det sannolikt att TTIP skrotas.

USA brottas med enorma utmaningar vad gäller klimat och miljö. Det är lätt att utläsa vad som håller på att utspela sig. USA har allt i form av muskler och medel. Med det som saknas är miljöperspektivet. Det har ingen som helst betydels hur mycket guld det finns i Fort Knox om det inte går att odla på åkrarna. Om djuren i livsmedelsindustrin är sjuka. Om det saknas förmåga att skapa det ekologiska samhället.

Frågan är om Europa borde vara intresserat av TTIP? Det är USA som behöver TTIP. Europa med EU in spetsen har allt som behövs för att skapa det moderna Ekologiskt hållbara samhället. Skulle Barack Obama lyckas med sin charmoffensiv, då finns bara en enda förlorare och det är Europa. Sen är det även så att mycket av det som USA har för avsikt att förhandla om går inte att köpa för pengar. Det som behövs i USA är politisk vilja och politisk förmåga.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: