Framtiden är ett oskrivet kort


Vad händer med samhällen som slutar att utvecklas? Trodde verkligen Homo sapiens små föregångare att deras ras skulle blir dominant på Jorden. Tänk vilket perspektiv. Små däggdjur som levde samtidigt som de enorma Dinosaurierna regerade planenen. Sanningen var nog den att människans små föregångare, var säkert glada varje dag de undvek att bli aperitif åt en Velociraptor.

Lite så fungerar faktiskt dagens rödgröna politik. Här finns ett tydligt Velociraptor perspektiv. Det spelas upp en bild av Sverige typ; ”Det går bra nu” eller ”Allt till alla”. Men är det verkligen så det ligger till? Eller är det så att mycket handlar om ansamlingar av chimärer?

Det heter att ”Fånga dagen”. Men det var verkligen så Dinosaurierna levda. Det fångades dagar. Men så helt plötsligt inträffade det som ingen kunde tro. Dagarna tog slut. Det var kanske en stor meteor som blev Dinosauriernas öde. Men där fanns andra olösta utmaningar som dessa våra förgångare drogs med. Känslan är ett även här fanns utmaningar vad gäller miljö, på det sociala planet, hushållning med livsmedel, sjukvård, utbildning och säkert en hel del annat. För att inte tala om lag och rätt. Tyrannosaurus Rex var säkert ingen stor anhängare av t ex människliga rättigheter. I dennes ögon var människan huvudsakligen en maträtt. Kanske mest som en förrätt?

Det är såklart patetiskt att dra paralleller mellan rödgrön politik och Dinosaurierna. Men där finns likheter. Det spenderas som om varje dag vore den sista (Där finns faktiskt ett framtidsperspektiv, om än ett hemskt sådant). Det finns en näst intill fullständig blindhet inför samtiden. Borde faktiskt mynta ett nytt begrepp, ”rödgrön samtidsblindhet”. Det fångas dagar i en omfattning som om dagarna aldrig kan ta slut. Framtiden behandlas enligt modellen, det som inte kan ses, upplevas eller är tänkbart är inget bry sig om. Framtiden är framtiden. Den finns där. När vi kommer dit får vi se vad som händer.

Kanske är det så att samtiden idag är mera ödesmättad än vanligt. Kanske är det så att det behövs nya djärva, kloka, djupt insiktsfulla grep som berikar det Svenska samhället nu och i framtiden. Det borde vara uppenbart att ett växande utanförskap, bestående av en miljon Svenskar, inte kan bäras upp av dagens samhällsmodell i framtiden. Det behövs  nytänk.

Det handlar kanske också om något helt annat. Det handlar kanske mer om politiker än politik. Kanske är det så att här finns en tråd som får allt att s.a.s. hänga ihop. Vi ser idag s.k. ”politiker drev”. Politiker som gör tillsynes små och inte allt för sällan stora misstag. Men straffen är oändligt mycket större än brottens natur.

Två mycket tydliga handelser under detta tema är Håkan Juholt och Åsa Romson. Politiker med det gemensamt att de har en tydlig ideologisk förankring. Det är såklart trevligt med kunniga och ideologiskt drivan politiker. Men denna drivkraft måste vägas upp av verklighetsförankring och samtidsinsikter, samt en bild om vad som måste göras inför framtiden. Ideologisikt drivna politiker som inte har förmågan att kombinera dessa olika delar hängs ut. Testas på ett näst intill omänskligt sätt. Men kanske är det så att här finns det som urskiljer människan från Dinosaurerna. Vi ställer medvetna krav, hämtade från våra överlevnadsinstinkter, om hur och vem som leder oss in i framtiden. Vi slår oss inte enbart till ro med att ”Fånga dagen”. Vi låter rimliga tvivel driva samhället framåt. Både Håkan Juholt och Åsa Romson må vara duktiga politiker. Men de klarade inte av att lyfta frågor som verkligen tryggar samhället inför framtiden. Åsa Romson är en politiker som alla förväntar sig att skall kunna driva frågor som tryggar vår miljö inför framtiden. Håkan Juholt bar förväntningar om att driva frågor som ökar trygghet och sammanhållning i samhället. Men samtidens och dom ekar/ekade iskall runt dessa två politiker.

Skapar man bort allt brus är det kanske här sanningen vilar. Mediadreven är en dynamisk process som driver fram de frågor som människans överlevnadsinstinkter vill se. Det är en form att ultimat demokrati som blir en smärtsam upplevselse för den som drabbas. Men långt i från så smärtsam som om samhället fortsätter att blund inför framtidens stora utmaningar för samhälle i smått och mänskligheten i stort.

 

5 svar

 1. Lite festligt när du målar med dina urtidspenslar. Tyvärr blir dina tavlor ganska tråkiga och illa målade.

  Vad vi ser idag är hur idépolitiker förvandlas till maktpolitiker när de väl hamnar vid köttgrytorna. Som exempelvis Romson&Fridolin. I den politiska näringskedjan blir de förstås en munsbit då deras överlevnadsförmåga uppenbarar sig som ganska liten pga att de helt enkelt inte är några T-Rex:s. Vilket vi kanske ska vara glad över, trots allt.

  Går man över till den borgerliga djurparken så hade vi Maria Borelius som inte ens var någon idépolitiker utan gick över direkt till att vara maktpolitiker. Borelius åts ju upp därför att hon anlitat svart städhjälp. Sen hade vi Cecilia Stegö Chilò, inte heller hon någon idépolitiker utan ett styrelseproffs som genast blev en munsbit av T-Rex drevet då hon inte betalade tv-licensen under 16 år. Går vi vidare i det borgerliga politiska hägnet träffar vi på Sven-Otto Littorin. Visserligen en politiker men som blev påkommen med skumma diplom från Fairfax University. Littorin blev till slut uppäten då han valde att tänka med det lilla huvudet mellan benen. Den enda borgerliga politiker som avgick av egen vilja och med äran i behåll var försvarsminister Mikael Odenberg med motiveringen att hans chef, landsfader Reinfeldt inte höll måttet på en enda punkt vad gäller försvaret. Odenberg tog sitt politiska ansvar och avgick hedersamt. Sviterna av Reinfeldts och moderaterna paradfråga försvaret ser vi ju idag…

  Så, kasta inte sten i glashus blir väl sensmoralen här.

  Vad gäller den rödgröna röran kan jag bara instämma. Regeringen låter statliga bolag ta stora lån för att sen göra ”utdelningar” till staten för att på så sätt ”fylla på ladorna”. Nu tar sittande regim detta ett steg till och låter statliga myndigheter som exempelvis Trafikverket ta stora lån för att dela ut till staten. Trängselskatten i Göteborg går nu till statskassan för att finansiera asylmottagandet och Trafikverket ska istället låna pengar till Västlänken och de andra projekten i Göteborg. På så sätt kan Magdalena Andersson bokföringstrixa och siffrorna ser bra ut, Sverige går som tåget och ladorna fylls på. En chimär.

  Rött eller blått. Höger eller vänster. Well, skillnaden är inte så stora i dagens politiska djurpark där det är hög tid att den politiska spelplanen reformeras och demokratiseras där medborgarna ges möjlighet att påverka mer och bättre. Först då kan vi bli av med de politiska jättedinosaurierna som fortfarande härskar på jorden…

  • Hej Peter
   Är det inte så att vi redan är där. Det blir en form av politisk evolution, där människans instinkter driver utvecklingen. Hoppas bara vi vet vart vi är på väg.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Om det vore så att det är den stora majoriteten medborgare som styrde och driver utvecklingen och inte den lilla procent maktgalna skulle jag känna mig betydligt lugnare.

 2. Ligger det inte i polirkernas natur att fjärma sig från verkligheten?
  Ni prövade era teorier under några år och utanföeskapen växte , även om ni kallade det för sysselsättning
  Nu orövar dom sina med samma dålga resultat.
  Nästa regering blir väl ni och SD i ljuv förening och då blir det väl er ledare som får bita ihop käkarna precis som Löween, för så blir det när man ska samregera med enfrågepartier.

 3. Man har inget förtroende för någon politiker längre som sitter i sandlådan utanför regerings och riksdagshuset.
  Huvudet på spiken om Littorins lilla könsorganshuvud eller Romsons grodor som kommer ur hennes mun.
  Rödgrön röra eller tidigare blåttelände 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: