Trumps triumf skapar trubbel


Leicester City är Premier League-mästare 2016. Donald Trump kan bli President. Om det är någon som ser Jultomten flyga omkring med sina renar, finns idag inte orsak att rekommendera ett besök hos en optiker. Tydligen är det ett tecken i tiden att det fullkomligt otänkbara helt plötsligt är fullt möjligt.

Donald Trump tycks inte kunna skilja på sina personliga åsikter och vad som är politik. Han tal uppfattas nästan som spontana. Han grubblar lite över något som händer en stund innan talarstolen. Sen går han upp och skjuter från höften. Kanske kan hans agerande liknas vid Tage Erlanders gamla vits, där åhörarna i en kyrka rekommenderas att huka sig i bänkarna, ”För nu laddar han om..”

Denna blogg har tidigare spekulerat i maktpersoners olika dilemman. Att det många gånger är svårt att vara ideologisk och upplevas som ett fördömme, samtidigt som det måste kunna balanseras mot verklighetens alla vardagliga utmaningar. Det är frestande att låta Donald Tramp byta plats med Mona Sahlin. Låta Donald Tramp för en dag kämpa med att uppbära socialismens enormt höga ideologiska ideal. Mona Sahlin för en dag köra politiskt rally i bästa Donald Trump anda. En Mona som säger precis som det är. Typ, jag är en jäkligt bra politiker. Jag tjänar mycket pengar, men jag trasslar in mig allt som över huvudtaget går att trassla in sig i. Jag är kund hos Kronofogden. Jag skriver ut intyg till den som betalar bäst. Jag drar mig inte för att köpa Toblerone på Riksdagens konto. Men väljer ni mig då djävlar skall det osa hett. Då ser vi till att göra Sverige stort igen. Då får vi återuppleva storhetstiden under 1600 talet. Då slänger vi ut alla Islamister. Sen bygger vi en mur runt Skåne. Jag skall se till att Bashar al-Assad betalar bygget.. etc..

Det som händer är att ingen förväntar sig att denna politiker har speciellt mycket att förlora vad gäller ideologisk höjd. Det är en person med höga ambitioner, men för egen del bara en stackare i mängden.

Här suddas anståndet ut mellan maktens språk och vanligt s.k. gatuspråk. Det finns ingen krånglig ideologi eller medmänskliga ideal att leva upp till. När Expressen eller Aftonbladet konfronterar Donald Tramp med att han har skrivit ut ett tvivelaktigt intyg, hand bara sagt typ; Skit på dig. Du är den fulaste människa jag någonsin sett. Du äter som en gris, för den delen ser du även ut som en gris.

Kan det komma ut något gott ur allt detta? Det enkla svaret måste bli: Nej. Samhället kan aldrig vinna på att företrädarna sänker sina ambitionsnivåer vad gäller ideal, frihet och medmänsklighet. Men där finns mycket att lära av det som idag utspelar sig. Donald Trump och Mona Sahlin är på något sätt den moderna samhällets felande länkar. De befinner sig någonstans mitt emellan makten och folket. Deras fel och brister diskvalificerar dem som fullvärdiga makthavare. Men deras ambitioner är obrutna. Kanske är det så att en kloning av dessa två människor skulle skapat en ultimat politiker; ”En nära inkännande överdrivet snäll och godtrogen fullständigt egocentrisk narcissist.”

 

 

 

2 svar

  1. Vad gäller den felande länken i Mona Sahlins fall har ju faktiskt Birgitta Ohlsson och Reinfeldt ett finger med i leken då det trots allt var dom som handplockade Mona till jobbet som Samordnare mot våldsbejakande extremism. Snacka om dåligt omdöme från deras sida med tanke på att alla i det här landet känner till Monas track record i att trassla in sig i diverse affärer.

    Det enda goda(?) som kommer ur den senaste Mona-affären är att vi förhoppningsvis slipper henne för gott i några högre och viktiga sammanhang. Möjligtvis kan hon jobba för Rädda Barnen istället för Veronica. Och utan betalaning. Och utan plastkort 😀

  2. Toblerone är gott fast då får hon köpa det själv.
    Hur många bottennapp kommer ske innan hela regeringen får avgå, den som lever får se, ett som är säkert är ladan är tom hos Stefan Löfven 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: