Politik är ingen lek


Dubbeltydlighet. ”Politik är ingen lek” kan syfta på att det är svårt att jobba med politik. Kan också syfta på att politik är något som måste angripas med största möjliga allvar och seriösitet. En person som uppbär förtroende att företräda andra människor i Sveriges Riksdag förväntas vara kompetent, tar uppdraget på allvar och jobba hårt för allt som gynnar landet idag och i framtiden.

Det som idag utspelar sig inför öppen ridå i Svensk politik är mycket allvarligt. Den rödgröna röran i full färd med underminera politikens förtroenden i grunden. Helt utan minsta lilla självinsikt uppvisar landets högsta ledare brister i ledarskapet som är häpnadsväckande.

Landets alla unga ledare som är aktiva inom idrotten har ofta en högre komptensnivå. För det första, ha en strategi som är väl förankrad, uppmuntra delaktighet, var tydlig, ge understöd, uppmuntra, följ upp, korrigera avvikelser och kanske viktigast av allt var tydlig med ditt ansvar och dina handlingar som ledare.

En organisations styrka handlar om förmågan att förhålla sig till den svagaste länken. När utmaningen kommer /-och den kommer, var så säker/ då är det inte alla framgångar som hamnar i blickfånget. Då riktas alla blickar mot den svagaste länken. Den gode och högt aktade Carl Bildt såg denna länk i ett tidigt stadium. Han visste för sitt inre att skulle olycka vara framme, de rödgröna kommer till makten. Då blir bristerna tydliga, då uppstår rödgrön röra.

Miljöpartiets ledning brister på alla punkter. Ungefär samma mönster utspelar sig inom socialdemokraterna. Inkompetensen är häpnadsväckande. Illojaliteten är högst påtaglig. Ungefär som om en idrottsledare skulle lägga ansvaret för utblivna framgångar på sina utövare. När det dessutom är helt uppenbart att ledaren är inkompetent. Att ledaren redan från början inte visat något större intresse att lära känna sina utövare. Strategin som utformades var tagen ur luften, baserad på ett ålderdomligt tänk. När ledareren tillfrågas pratar hen rappakalja. När en utövare har det svårt, ges rådet att sköta sig själv. Går något fel utförs ingen åtgärd, görs något över huvud taget, utförs det godtyckligt och helt utan transparens.

Mycket av det ovan nämnda är kanske ingen direkt överraskning. Men vad händer när en hel organisation är den svagaste länken?

Kanske handlar allt i grund och botten om utgångspunkt.. En organisation likt miljöpartiet är inte utformad att utöva ledarskap. Här handlar det om en önskan att driva frågor som ensidigt handlar om miljön. Här har aldrig funnits en koppling till samhällets komplexitet.

Ingen människa med ett sunt förnuft vill leva i en dålig miljö ur något enda perspektiv. Det är självklarheternas självklarhet. På samma sätt förstår alla och en var ganska tydligt vad som är bra respektive dåligt för miljön. Allt annat är en underskattning. Det finns kanske människor som förnekar detta. Men i stort finns stor medvetenhet, många synpunkter och åsikter.

Vägen till en bättre miljö handlar förvisso om politik. Men de stora förändringarna finns att inhämta i vardagen. Valsituationer, inköp och vardagsrutiner kan utföra underverk. Bara en sådan sak som om fler är med och bygger samhället. Att inte 100 000 tals människor befinner sig i utanförskap. Här finns mycket som kan påverka miljön. Att statfinanserna är intakta. Att det finns möjlighet att reformera för en bättre miljö som gynnar alla.

Då behövs ledarskap. Ledare som visar vägen i vardag och ur det stora perspektivet. Ledarskapet skall vara ur ”du och jag” perspektiv. Ledskapet skall vara könsneutralt. Ledarskapet skall vara den svagaste länkens coach. Ledarskapet skall stimmulera handlingar som gör den fria ekonomin grön. Ledarskapet skall uppmuntra delaktighet. Då finns i stort sett bara ett enda parti.. Vilket? Gissa..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: