Ögonblicken som skapar framtid


Alla människor kan säkert återge ögonblick i livet som haft extra stor betydelse. Såväl positiva som negativ upplevelser som påverkat livet har kanske därför fått extra stor plats i minnet. Det är lätt att leva med villfarelsen att det är de stora visionerna som formar framtiden. Det går att planera mycket i livet. Men de stora övergripande händelser som verkligen påverkar de som lever, är allt som oftast helt utanför människornas kontroll. Ett förfluget ogenomtänkt ord som påverkat ett förhållande. En plötslig sjukdom som påverkat en lysande karriär. En person som ingen egentligen trodde på, blev Världens bäste fotbollsspelare.

Det fanns en person som drömde om att flyga som fåglarna. Hen delade drömmen med andra. Plötsligt lite senare var det en annan person som faktiskt flög. Det drömdes om att kunna segla västerut i syfte att nå Asien. Ur detta uppstod något helt annat. Det fanns en tid då Världens största datortillverkare tvivlade på idén om persondatorer. Här kan man lugnt säga att något helt annat inträffade.

Antingen är det så att människan är inkompetent som visionär. Eller är det så att hela detta område styrs mer av rädslor än mod. Kanske fungerar det som följer; Mänskligheten står inför stora utmaning. Det saknas en lång rad insikter. Det finns därför helt enkelt inget som tyder på att utmaningen kan lösas under överskådlig tid. Tidigare fanns i stort sett bara en enda lösning och det var att starta krig. Hitta en syndabock och så gå till anfall. Det löste kanske inte några problem. Men mänskligheten fick andra saker att ägna sig åt. Därför behövde samhället inte hitta några bra lösningar.

Det kan mycket väl vara så att många krig startats, beroende på att landets ledare inte haft svar på komplicerade samhällsfrågor.

Idag fungerar det att helt ignorera samhällsutmaningar. Gräva ner dem i olika utredningar. Det finns t.o.m. politiska partier i Sveriges Riksdag som ägnar sig åt modellen med att hitta syndabockar. Vissa skyller på invandring, vissa på miljö och klimat, vissa andra tror att det handlar om sociala utmaning.

Men kanske är det så att det som verkligen är avgörande, är att vårda de där ögonblicken. När idéer delas. När idéer får vingar. När det sker som i förlängningen leder fram till bestående utveckling.

Alla människor kan tänka. Alla har säkert en idé som mycket väl kan vara mänsklighetens nästa stora steg. Kanske är det så att tänkandet är indelat i olika områden. Vissa människor använder sitt tänkande att förvalta. Medans andra fungerar bäst när nya tankar skall födas. Men några mycket få befinner sig i en situation där de nya tankarna om framtiden kan formas. Mycket få stora tänkare är hämtade ur den sociala medelklassen. Det stora tänkandet finns i marginalen. Ögonblicken där den fria tanken ställs inför det oväntade, överraskande i en miljö med stora utmaningar.

Det behövs t ex byggas ca 700 000 nya bostäder i Sverige. Det behöver skapas 500 000 nya jobb. 250 000 nya Svenskar skall in på arbetsmarknaden. Ca 1 000 000 Svenskar befinner sig i utanförskap.

Sen kanske den största utmaningarn, en Rödgrön regering som säger att det går bra för Sverige.

Det är nu de verkliga samhällsbyggarnas idéer skall sjösättas. Det är kanske i större utsträckning en fråga om var idéerna tänks, än vilka idéer som tänks. Här behövs att utmana gamla tankemönster. Här behövs delaktighet som hämtas ur ett mycket brett samhällsunderlag.

Ta det där med viljan att flyga som en fågel. Den första frågan som säkert väckte denna nyfikenhet, var säkert att hitta en kopplingen mellan fåglarnas vinkar och deras aerodynamiska färdigheter.

I ett land med 1 000 000 människor som befinner sig utanförskap, bör rikta nyfikenheten på ett sätt så att det blir begripligt hur man handgripligen kan skapa samhällsdeltagande. Det är i själva utanförskapet som idéerna om hur samhällsdeltagande kan skapas. Det är här tankarna finns. Det ligger i människans natur att ständigt föda nya kreativa idéer om framtiden.

Tankarna och Tänkarna finns redan. Nu handlar det om att bygga vingar. Vingar som i framtiden skapar det samhälle som alla tar för givet.. Osv… Osv… i alla evighet.. Amen..

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: