Delaktighet enligt de rödgröna


”Jobb till alla” har varit en vänsterslogan sedan 1900 talets början. Varför vänstepolitiken tog denna slogan och ostört fick behålla den i nästan 100 år är för skrivande en obesvarad gåta.

Hela vänsterpolitkens grundtanke bygger på den direkta motsatsen. Vänsterpolitik skapar arbetslöshet, barnfattigdom, samhällsklyftor och orättvisor, sen tar man en slogan och påstår motsatsen. Det är kanske inte så konstigt. Det som däremot känns konstigt är att ingen under nästan 100 år kom på ideén att ifrågasätta ett sådant horribelt påstående.

Vänstepolitikens grundbult bygger på en villfarelse. Det beskrivs ofta att vänsterpolitik kan skapa en rättvis välfärd åt alla, nästan helt utan ansträngning och umbäranden för den enskilde.

Denna villfarelse om evig jungfrufödd välfärd, tvingar fram perioder där lånade pengar skapar konstgjord välfärd. Ett antal socialdemokratiska partiledare har gjort ett stort antal tappra försök under detta Tema. Senast i raden har vi Göran Persson, när han med mössan i handen fick krypa för storkapitalismen i New York. Sveriges ekonomi var körd i botten, 25% av befolkningen fanns i utanförskap, statsfinanserna i fritt fall. Den nedåtgående vänsterspiralen hade då landet i ett strupgrepp.

Hade det blivit ett fortsatt vänsterstyre i Sverige efter valet 2006, kunde mycket väl Sverige fått följa Grekland ner mot ruinens brant.

Idag har vi samma läge. Idag drivs människor ut från arbetsmarknaden. Det kommer snart att synas i statsfinanserna. Kostnaderna för det växande utanförskapet och utslagningen från arbetsmarknaden kommer att bli mycket kännbara.

Idag lånas redan 500 miljoner om dagen för att finansiera detta rödgröna korthus. Mycket snart är det Stefan Löfvén som får ge sig ut till Världens alla kreditinstitut. Låna pengar för att kunna upprätthålla de absolut nödvändigaste delarna i Sveriges välfärd. Låna till nedskärningar. Låna till ökad utslagning. Låna till att skapa en smutsigare miljö. etc.. etc..

 

 

26 svar

 1. Det här måste ju vara ett skämt? … alliansens bidragslinje med fas3 och sjuka i spetsen håller på att förvandla Sverige till ett slavbärande land där solidaritet är det sista ordet man ska använda på arbetsmarknaden.
  Svenska ekonomin går som på räls mycket på grund av regeringens ovilja att ta ansvar, något hundratusentals människor idag erfar, bortkastade ifrån sina försäkringar på bidragstippen.

  Människor, i synnerhet sjuka som tvingas ur sin sjukförsäkring tvingas till passivitet och dessutom bort från sina vårdplatser eftersom skattesänkningarna ger sådana enorma resursbortfall att man inte kan ta hand om dem alls.
  Alliansens grund, den sk arbetslinjen är en stor villfarelse som bygger på illusionen att befolkningen accepterar slavarbete och är beredda att försaka all trygghet för att de rikaste ska tjäna enorma summor pengar, likt feodalsamhällena innan renässansen i Europa.
  Nej du Roger Södervall, denna text kan inte ens sägas felaktig, eftersom det inte ens finns tillräckligt med fakta i den för att bedöma den som seriös.

  • Hej Magnus
   – Vad gjorde man innan den hemska alliansen komma med alla dessa påstådda felaktigheter och enligt dig farliga skattesänkningar – Vad gjorde man innan Sveriges statsfinanser blev ett av Europas starkaste? Vad gjorde man innan med de som idag får en andra chans på arbetsmarknaden via FAS 1-3? Vad gjorde man innan det börjad löna sig att arbeta? Till sist, vad är alternativet?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Man gjorde exakt samma sak, men man lät människor i det ha sin akassa eller sjukersättning så de kunde leva ordentligt, man lät heller inte företag få betalt för att ta emot slavar som blivit kickade från försäkringar de jobbat för i tiotals år och man hade alltid utbildningar på lut för att få ordning på arbetslösheten istället för att lämna dem vind för våg i bidragsträsket som dagens moderater gör.
    Dvs det enda alliansen egentligen gjort är att man tagit socialdemokratisk politik och tagit bort individens frihet och sett till att de pengar som skulle bekostat mat och mediciner hos patienter och arbetslösa istället hamnar i skatteparadis och riskkapitalbolag, tex jobbfabriken mm.
    Visa mig en enda socialdemokratisk regering de senaste åren som ”lyckats” hålla en arbetslöshet på 7% eller mer lika länge som dessa allianspajaser gjort och dessutom lyckats sänka BNP och öka barnfattigdomen på samma gång, med en faktalänk till en oberoende, erkänd källa tack.

   • Hej Magnus
    – Det man kanske bör fråga sig är hur det gick för dessa enligt dig eminenta socialdemokratiska regeringar – Hur var det nu man gjorde när man finansierade alla dessa förmåner? Och den springade punkten, vem var det som i slutändan fick stå där med mössan och plånboken i handen, och betala i form av nedskräningar och besparingar i offentligsektor, utanförskap när man inte längre hade råd med arbetsmarknadsåtgärder, och ett skyhögt skattetryck, när man inte längre ansågs kreditvärdig?

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Uppenbarligen Herr Roger så gick det alldeles förträffligt eftersom man lämnade över en sjukvård som ansågs som en av världens bästa, ett socialt försäkringssystem som var världens bästa och enorma budgetöverskott (70 miljarder) som hjälpte Borg och alliansen att klara första fasen i finanskrisen 2008.
    Vi hade ett samhälle som fungerade väl, vi hade låg arbetslöshet och väldigt liten utanförskap eftersom kontrollerna att sjuk och arbetslöshetsersättningarna inte missbrukades var 100 ggr flitigare innan alliansen började sin nedmontering som för övrigt påbörjades av Göran Persson eftersom han insåg att trots att sjukförsäkringen gjorde enorma vinster som den alltid gjort så höll arbetslöshetsersättningen på att kollapsa så han (i min mening felaktigt) flyttade en hel del människor till sjukersättningen istället, något som idag drabbar oss med arbetsskador som enligt neurologer mm inte är friska nog att återgå till våra gamla arbeten men som tack vare alliansen inte kan skola om oss eller få den rehabilitering som krävs för att studera på egen hand.
    Skattetrycket i Sverige är ett av världens högsta ja .. men vad får vi för pengarna idag och vad fick vi förr?
    Idag får vi FAS3 (största fiaskot i svensk politik sedan Ådalen 1931, vi har miljoner om inte miljarder som rinner iväg till ingen nytta alls i RUT, ROT, friskolefiaskot, FAS3 och snart restaurangmomsen där man vill betala uppemot 1,5 miljon per år för 1(!!) arbete..
    Vad har vi då offrat för att få förmånen att betala skatt till andras verandor, krogrundor och barnflickor?
    Sjukförsäkringen … arbetslöshetsförsäkringen … kaoset i elmarknaden … dvs saker som vi ARBETARE behöver i sämre tider, sjukdoms/skadetider och gemene mans trygghet ..
    Nu är det alliansens och moderaternas ideologi att man likt u-landet USA ska ha så lite skatt som möjligt och helst inte ha någon skattefinansierad sjukvård (möjligen akutsjukvård) och att de som inte kan försörja sig (sjuka mm) ska inte svälta, men sedan ska de lämnas vind för våg och helst bara försvinna.
    En civiliserad individ i ett modernt samhälle som är kritiskt tänkande kan aldrig acceptera det, och det vet herr Reinfeldt och har därför tagit så många steg åt vänster att högerfalangen i socialdemokraterna är mer liberal, det gör honom till dagens farligaste politiker eftersom han idag bara behöver fixa fiaskot med sjukförsäkringen så kommer moderaterna vara statsbärande parti så länge de önskar, det enda som kan hindra det är att han börja kliva åt höger igen, likt Bildt när han avfärdades som en blådåre på 90-talet.

    Så jag frågar dig Roger … nu när man kastats ut från den rehabilitering som var på väg att leda till arbete och tvingas sitta hemma tack vare regeringens politik istället för att upprätthålla den arbetsvana rehabiliteringen gav, vad ska man göra då när möjligheten till omskolning dödats av alliansen och det börjar bli riktigt svårt att ha råd med både mat och medicin?

   • Hej Magnus
    – Att ett mynt har många sidor, visar sig här inte bara vara ett talesätt utan även grunden till en upplevd samhällsbild – Dock kan man tidigt konstatera vissa intressanta aspekter – Om det nu var så att socialdemokratisk politik var så eminent, varför befinner sig då partiet i opposition? Varför får inte alla Svenskar njuta av detta mirakel av socialdemokrtisk gudomlighet? Varför väljer Svenska folket att sätta en borgerlig regering vid makten?

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Knappast Alliansen som fixade finanserna, snarare skördar man frukterna av tidigare regering.

   • Hej Klas
    – Isf är skörden mycket god – Dvs en skörd som omhändertas 6 år efter att den såddes –

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Det finns inget solidariskt alls i FAS3. Människor tvingas in i åtgärder där de enbart får en ersättning som motsvarar 65% av sin A-kassa och ibland t om så låga ersättningar som socialbidragsnormen. Samtidigt får arbetsgivaren c:a 5000 kr i månaden i ersättning för att ”ta emot” den arbetslösa. Inte bara gratis arbetskraft utan t om bidragsbetald arbetskraft serveras således arbetsgivaren -en total förnedring av den arbetslöse med andra ord. Roger Södervall, du verkar leva i en fantasivärld!

  • Hej Klas
   – Jag tror säkert att du har ett framarbetat finansierat verklighetsförankrat motförslag –

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • hej.
    Intressant att läsa dina kommentarer till alla. Men du svarar ju inte på frågorna, utan ställer bara motfrågor, misstänker att du är politker.
    Sen ditt första inlägg här, är det mest ogenomtänkta jag läst på länge.
    Folk i sverige idag, läs kvällstidnignarna, insändare, bloggar m.m.m.m. och se hur vanligt folk har det i fas3 sverige! Du verkar leva lite i en fantasibubbla, men det är ju ditt val att göra så.

   • Hej Stephen
    – Det jag försöker få fram är att någon skall komma med ett motbud till dagens FAS 1-3 (Jobb- och utvecklingsgarantin) – Ett bud som inte bara består av tomma löften, utan även långsiktikgt över tid finns där som en hjälp, åt dem som befinner sig längst ifrån arbetsmarknaden –
    – Med risk för att verka cynisk så går det nog inte att skapa en arbetsmarknadsåtgärd utan att stöta på kritik – Jag tror personligen att det ligger i sakens natur – Det är via de gemensamma initiativet som man underbygger en politik som är under ständig föränding och förbättring – Men det som verkligen är viktigt är att de som befinner sig i FAS 1-3 verkligen kan lita på oss borgare att ingen kommer att lämnas utanför. Vi vill att alla skall kunna hitta en plattform, där alla långsiktigt solidariskt skall vara med och bygga framtidens välfärd – Alla skall vara med, ingen skall lämnas utanför –

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Naturligtvis har jag det, men en bra början är ju att ta de pengar som kastas bort på jobbcoacher och som ges till arbetsgivaren för de i FAS3 och satsa dem på riktiga offentliga jobb istället.

   • Hej Klas
    – Bra, då står du för företagens kostnader – En liten tankenöt så här på eftermiddagen sänt till dig: Hur många företag tror du hade ställt upp och arrangera FAS 3 platser utan ersättning?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Oj, oj,oj…du verkar vara en totalt urblåst idiot du. Mjukstart via fas 1-3? Vad det handlar om är att man stigmatiserar och marginaliserar arbetslösa så de har ännu svårare att få jobb. Arbetsmarknadsutbildningar är vad som måste till om man ska öka chanserna för arbetslösa att få jobb. Och din beskrivning av vad vänsterpolitik står för, är ju precis det motsatta: det är ju högerpolitikens effekter som skapar arbetslöshet, barnfattigdom, samhällsklyftor och orättvisor. Att vi hade en kris i mitten av 90-talet berodde mest på att vi haft en borgerlig regering i början av 90-talet. Sossarna lyckades vända på det med priset att vi hade hög arbetslöshet och nedskärningar i ett antal år. Men om du tror att vår nuvarande regering ska få bukt med den arbetslöshet vi har i dag, så tror du fel!!

 4. Jag känner inte Roger Södervall, trots detta blir jag allvarligt oroad över hans hälsotillstånd och den isolering från vanligt folk som han måste befinna sig i eftersom han uttrycker de ”åsikter” som han gör. Hoppas innerligt att han en dag kommer ut från – var det nu är han befinner sig inlåst – blir bekant med människor utanför sin ev egen snäva krets och kanske får en glimt av verkligheten. ”Utanförskap”.. jag undrar jag vem som levt/lever i ”utanförskap”..

 5. Luktar Carl rowe och Goebbels lång väg…..

 6. Har sagt det förut och säger det igen. Ge dessa 5000:- som nu tillfaller arbetsgivaren/anordnare till den som utför jobbet, med andra ord till FAS3:aren. Ingen ökad kostnad för staten, tvärtom en inkomst eftersom dessa pengar då skulle beskattas vilket det inte gör idag. Anordnaren/arbetsgivaren får gratis arbetskraft, räcker inte detta.
  ”Mjukstart” Har du en aning om vad du pratar om. -Slaveri- är vad vi andra kallar det, Vi som vet hur verkligheten ser ut.
  Och du, prova med att svara frågorna som ställs på dessa kommentarer.

 7. Som vanligt när man läser svar från dig Roger så svarar du aldrig eller ytterst sällan, ställer bara motfrågor.

  Största skälet till det är väl att du inte har svar och försöker skyla den egna inkompetensen och okunnigheten med att försöka ställa andra i dålig dager.

  • Hej Kalle
   – Bara på skoj kollade jag i min statistik hur många kommentarer jag kommenterat sedan januari 2011. 1223 st. Varav mer än hälften handlar om arbetsmarknadspolitik. Jag tycker mig verkligen ha svarat på nästan allt rörande jobb- och utvecklingsgarantin och dess olika faser. Söker du svar så börja med att kolla mina tidigare inlägg och kommentarer i ärendet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Om du har svara på dom tidigare så ska det väl inte vara så svårt att göra det igen, det borde väl ta dig bara några minuter, men att läsa igenom alla dina kommentarer (1223) skulle ta evigheter.

    Låt oss göra ett räkneexempel: om det tar en minut (1 min) att läsa ett inlägg, då tar det 1223 minuter att läsa alla eller ca 20 timmar !

    Med detta fakta så borde det vara rimligare att du svarar, då det bara tar en bråkdel av tiden och DU KAN JU SVAREN säger du !

 8. Jag tycker du har en stor poäng i det du skriver Roger. Men utförsäljning av välfärden är något av det sämsta som finns. Genom att sälja ut vitala delar och släppa in marknaden, hindrar ni många människor från att våga rösta på er. Ni står med ert agerande kvar som ett rikemansparti utan något intresse för den gemene arbetaren och det är i sanning SYND!

  • Hej Jesper
   – Du talar här om vår absolut största fördel – Vi är ett rikemansparti utifån alla perspektiv – Du kan verkligen slå dig på bröstet, för sällan har Sverige varit rikare än vad landet är idag – Så välkommen till rikemanslandet Sverige – Du är en rikemansknös i högen av alla Svenskar med ett ständigt ökande välstånd – Ett välstånd som bara fler och fler är med och bidrar till med sitt engagemang och hårda jobb –

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: