Utanförskapets själsliv


Detta inläggs första och sista meningar kommer att handla om vänsterfloskler som förgiftar samhället. För det första; Utanförskap, kriminalitet och missförhållanden i samhället har huvudsakligen sociala orsaker. Dåliga skolor som föder frustrerade elever som inte hittar sin plats i samhället.

Visst finns där kopplingar. Men analysen är bristfällig. Alla dessa samhällsutmaningar uppstår utanför samhällsgränsen. Allt utanförskap vilar i en längtan att vara behövd och tillhörig. Känns det inte uppnåbart att bli samhällsbyggare, så börjar människor att bygga sina egna samhällen.

Det finns i stort sett bara två vägar att vandra. Antingen bestämmer politiken att det finns ett samhälle. Ett samhälle där det från början är bestämt att det skall omfatta ca 80% av befolkningen. Här finns en tydlig distinktion mellan landets geografiska gränsdragning och samhällets dito. En modell som saknar incitament att omfatta hela befolkningen. En samhällsmodell som i sitt grundutförande bygger på en strävan att skapa en medelnorm.

Så finns denna väg. En modell där individen hamnar i focus. Varje person i befolkningen är unik i sin särart. Här finns ingen skillnad mellan landets geografiska gränser och samhällets gränsdragning. Samhället byggs och planeras utifrån tankar om samhällsdeltagande utifrån alla tänkbara perspektiv. En ”gräv där du står” mentalitet speglar hela samhällslandskapet. En skola som utbildar samhällsbyggare. Ett skattesystem som belönar initiativ och ansträngning. En välfärd som underbygger, förebygger, förutser och stöttar. Men viktigast av allt är de faktorer som gör allt detta möjligt, nämligen jobbskaparna. Det är nya jobb, jobb ur alla tänkbara nivåer och positioner som skapar förutsättningar och bygger den så hett önskade välfärden.

Vänsterpolitiken grundläggande problem är oförmågan att se samhällets utmaningar ur djupet. I grunden handlar det om rad av direkt felaktiga och kraftfullt missvisande analyser som driver samhällsbygget åt del håll. För det första handlar det om klassamhället. Klassamhället ur ett vänsterperspektiv är felaktigt och enbart känslomässigt beskrivet. Människans över – underordning är en djupt känslomässig konstruktion. Där den underordnades lidanden har förtur. Här byggs tankar om att livet som överordnad skulle vara en vandring i evig lycka och ära. Med en ytlig, inte fullt vetenskaplig kontroll av detta faktum uppstår en bild, där lidandet är konstant oavsett över eller underordning. Det är absolut inte så att vägen till det lyckliga livet och evigt välbefinnande går ett koppla till samhällets över – underordning.

Sånt som verkligen påverkar livet är delaktighet och samhörighet. Det handlar om att känna delaktighet. Den som inte känner sig delaktig är olycklig. Olyckans stora utmaning är delaktighet. Sen kommer effekter därutav. Som t ex kriminalitet, sociala problem, missförhållanden etc. Eller den som så önskar lycka och välbefinnande.

Hur konstigt det än kan låta, så är ett samhälle med många sociala förmåner sämre utformat att skapa förutsättningar för delaktighet och samhörighet. I stället för att bygga upp ett socialt kontaktnät, är det bara att söka sig till kommunens socialtjänst och ansöka om bidrag. I framtiden bör socialtjänsten byta skepnad. Varför inte som kontaktförmedling. En plats där kontakter knyts, där förtroenden byter ägare. En socialtjänstförmedling där t ex RUT och ROT tjänster byter ägare..

Alltså, mycket av det som fram tills idag kallats vedertagen fakta, finns goda grunder att ifrågasätta. Det krävs nytänk. Samhället måste komma närmare människan. Samhällsdeltagandet skall inte vara ekonomiskt utan geografiskt. Husby, Rosengård, Hallonbergen, Angered etc, befolkas av framtidens samhällsbyggare. Politikens stora utmaning idag är att skapa förutsättningar så att alla kan vara med och bygga framtidens Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: