Det goda livets outgrundliga längtan


Rikedomar, lyx, lycka och stora framgångar. Allt vilar i samma skål som välfärd, välbefinnande och omtanke. Men hur fungerar detta i verkligheten. Vilka är samtidens stora ideal? Kanske är det så att allt sånt som lyx och flärd inte står skrivet länger överst på önskelistorna.

Mycket talar för att ”Det goda livet” är normbildande. Vad är då ett gott liv? Kost och motion säger säkert många. Men med en djupare kontroll uppenbarar sig något helt annat. Aldrig tidigare har vi Svenskar skänkt så mycket till välgörenhet som idag. Aldrig tidigare har våra hjärtan mera på mera ”vid gavel” än idag. 2015 tog vi emot 160 000 människor som behövde skydd.

Kanske är det så att Jantelagens småaktighet och avund, idag bytts ut mot öppna hjärtan. Ett gott liv idag är vissheten om att även grannen och dennas nära, lever ett gott liv.

De goda livet idag är en social upplevelse i vardagen, som i huvudsak beskriver det egna och närmsta omgivningens välbefinnande. Men också hur samhället utvecklas. Individualiseringen har kanske sina avigsidor. Men den stora fördelen med dagens social nätverkande, är möjligheten att snabbt få koll på hur de närmsta mår, samt få en bild av den stora helheten i en och samma stund.

Det goda livet kan inte levas utan en omgivning. Individens koppling till helheten är en avgörande faktor som är aktiv när välbefinnandet skall skapas.

Motsättningen mellan kollektiv och individ är en vänster-chimär. Kollektiv och individ är en och samma sak. Bara tolkat ur olika perspektiv. Samhällen byggs av individer som är beroende av kollektivet och vice versa. Välbefinnande uppstår när individer är engagerade i sin grannes välbefinnande och vice versa..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: