Helgonförklaring


Leva livet i syfte att bli föredöme till andra. Lev livet på ett sätt så att mirakel uppstår. Att bli Helgonförklarad kan mycket väl vara det svåraste som kan uppnås. Ändå handlar det ofta om det enklaste i livet.

Maria Elisabeth Hesselblad är Sverige andra Helgon. Tillsammans med den heliga Birgitta är hon numera den andra Svensk att helgonförklaras.

Att viga sitt liv åt ett högre syfte. Att förstå, ta in och leva ut hela livets alla spektrum, så som livet verkligen utspelar sig. Förstå livets alla aspekter så som mänskligheten utspelar sig. Kunna ge kärlek, visa mod, skapa förståelse och trygghet i situationer som handlar om allt annat. Vårda stunder av lycka som om de varade i evigheter. Hantera lidande och fasor med en vårdande hand och ett medkännande sinnelag. Alla dagar under ett helt liv. Det skulle vara ett mirakel i sig, om det inte uppstod mirakel i närheten av en sådan person.

Stora ord som i grunden är mycket enkla att förstå, men tydligen handlar det om mänsklighetens största utmaning, nämligen att förstå sitt egna väsen.

Maria Elisabeth Hesselblad är en sann idol. Kunskapen om hennes liv och gärning borde finnas med i Grundskolans läroplan..

 

 

 

13 svar

  1. Slår vad om att Jan Björklund inte har en susning om vem Maria Elisabeth Hesselblad var…

  2. Lite tramsigt detta med helgonförklaringar, dessutom en spark i ansiktet på alla de som ber men som aldrig blir hörda från dem de vänder sina böner till. Att en pojke på Kuba blir frisk från sin obotliga sjukdom är förstås kul för pojken och hans anhöriga. Men tänk alla de som bett sina böner och bett om hjälp men som inte fått uppleva några ”mirakel” utan istället fått leva sin arma liv i lidelse eller i värsta fall dött. Det fanns säkerligen någon granne där på Kuba som bad samma böner men där miraklen uteblev. Snopet.

    • Hej Peter,
      Låt allt detta få vandra ytterligare ett varv i ditt medvetande. Det handlar inte om något som är övernaturligt. Det handlar snarare om en naturlig följd av det livet som levs. Ett helgon är inget annat än en människa som lever sitt inre liv på samma sätt som sitt yttre liv. Att alltid låta samvetet vandra först. Lever man sitt liv på så sätt, ”ramlar” man helt plötsligt över händelser som ser ut som mirakel. Händelserna uppfattas då som att ett ”under” uppstod. Sanningen är den att, vid i stort sett alla mänskliga möten som utfördes av den Heliga Elisabeth uppstod inget som kan liknas vid mirakel. Det är när det rena samvetet fått styra en människa tillräckligt länge som det uppstår mirakel.. Prova själv.. Lev en månad med att enbart följa din egen övertygelse.. Låt dig inte påverkas i någon riktning.. Följ enbart ditt renaste tänkbara samvete.. Faktum är det vanligtvis burkar uppstå mirakel just då .. 🙂

      Hälsningar
      Roger Södervall

      • Ahh…härligt. Och precis där sparkade du alla de som ”följt sin egen övertygelse” men där inga böner hjälpt och som du menar varit osanna mot sig själva och deras egna liv varit piss och helvete och de dog av sin brist på autenticitet, enligt ditt sätt att se på det. Din väldigt unkna människosyn visar åter sitt fula tryne. Lite äckligt måste jag säga.

      • Hej Peter,
        Det handlar om trohet inför sin övertygelse. När mirakel uteblir, finns inte trohet inför den egna förmågan alt så saknas trohet inför det egna samvetet.. Kan i vissa fall vara en och samma sak. Miraklets första grundsten är trohet inför individens grundläggande förmåga och vilka möjligheter som står till buds. Här brister många böner om miraklets undergörande kraft..

        Hälsningar
        Roger Södervall

  3. Så vad du säger är att alla mirakel som uteblir är för att de som bett sina böner inte är övertygade nog? Ja du Roger, vore intressant att se och höra dig tala om för alla de nästan 7 miljarder människor som tror på sina gudar att de inte tror tillräckligt hårt och att det är därför det skiter sig för de allra flesta av dem.

    • Hej Peter,
      Det är inte bönen som utför mirakel. Det är människan 🙂

      Hälsningar
      Roger Södervall

      • Så vad har den katolska kyrkan och Maria Elisabeth Hesselblad något att göra med den kubanska pojken som blev frisk från sin obotliga hjärnsjukdom? Vore det inte isåfall pojken som ska helgonförklaras?

        Och om den nu var Hesselblads förbön som gjorde pojken frisk, varför isåfall inte göra alla som är sjuka friska?

      • Hej Peter,
        Det finns inte någon som helst koppling mellan utförda mirakel och någon människa eller kyrka. Där emot finns människor som hela tiden kämpar för att följa sitt bästa möjliga samvete. När en sådan människa helt plötsligt kommer i kontakt med en person som oförklarligt blir frisk från en obotlig sjukdom, vill goda krafter kunna koppla denna händelse till att leva ett liv med rent samvete. Det saliga Helgonet som utför mirakel, är inget annat än marknadsföring av ett liv med höga värderingar, stark moral / medmänsklighet och ett rent samvete.
        Därmed inte sagt att det rena samveten och hög moral, tillsammans med stor medmänsklighet kan utföra mirakel.. 🙂

        Hälsningar
        Roger Södervall

  4. ”Det finns inte någon som helst koppling mellan utförda mirakel och någon människa eller kyrka” Jamen det var ju just av den anledningen som Hesselblad blev helgonförklarad, för att hon med en förbön lyckades få den kubanske pojken att bli frisk!! Kopplingen är väl fullständigt uppenbar??

    Fast Hesselblad hade ju ingen kontakt med denna kubanska pojke så jag kan ändå inte förstå varför hon blev helgonförklarad.

    Om Hesselblad med en förbön kunde bota människor, utan att träffat dem, varför då inte friskförklara alla människor med sjukdomar, om man nu besitter den förmågan??

    • Hej Peter,
      Du förstår verkligen inte. Det går att förenkla ytterligare.. Låt såga såhär; Lång och trogen tjänst med en fläckfri meritlista som håller för granskning, utifrån alla tänkbara perspektiv flera år efter sin död. Leder till saligförklaring i många år. Först därefter kan en Helgonförklaring komma på tal. Utförda mirakel är enbart att betrakta som ”lök på laxen”.. Trots att det egentligen handlar om lyckliga omständigheter.. 🙂 Vilket i efterhand är ett betrakta som ett krav för helgonförklaring.. Trots att sanningen är den motsatta.. 🙂

      Hälsningar
      Roger Södervall

      • Du talar alltså om Katolska kyrkan. Denna perverterade kyrka där pedofili är regel än undantag. Hur många opponenters huvuden har inte rullat i katolicismens namn under dess snart 2000-åriga historia?
        Hur många Påvar har inte startat krig? Hur många har inte fått plikta med sina liv, exempelvis på bål därför att de framfört åsikter som idag är allmänt vedertagna som fakta? Hur många barn har inte blivit utsatta för de vidrigaste övergrepp av katolska präster som när de ertappats endast har blivit förflyttade till nya jaktmarker där det kan förgripa sig ännu mer? Och miljontals AIDS-smittade katoliker har givetvis straffats av Gud snarare än av det faktum att de enligt sin religion inte fick skydda sig med kondom.

        Att denna kyrka helgonförklarar sig och de sina är i sig inget konstigt. Människor med mindre medvetande, som du själv, söker sig till sånt här. Har alltid gjort och kommer tyvärr göra länge till.

        Religion kommer från ordet religare. Av samma ord som reglera, vilket alltså betyder, att binda fast. Så varför behöver människor binda sig fast, det är ju motsatsen till att vara fri. Moral-filosofi måste inte vara bunden till en hierarkisk struktur liksom är fallet med religioner. Och du som alltid babblar om frihet, går det att vara en fri människa under en religion, oavsett vilken?

      • Hej Peter,
        Jag håller mig till grundfrågan.. Men du har misstolkat ordet religion. Med ordet Religion menas att alla är bundna till sina liv.. Livet består av att hitta den bästa vägen att leva..

        Hälsningar
        Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: