Bollen är rund


Fotboll, detta spel som alla kan förhålla sig till. Spelets idé kan knappast vara den huvudsakliga orsaken. Ett antal män/kvinnor i korta byxor och linnen som sparkar en läderboll in i nätbeprydda ramar. Som inte detta skulle vara tillräckligt tråkigt, finns förutbestämda system som berättar var och hur de olika aktörerna skall befinna sig och agera. Spelare blir stjärnor om de slår bollen i mål vid upprepade tillfällen. De spelare som inte tillräckligt ofta slår bollen i mål kallas målvakter, backar eller mittfältare. Högst lön får den med arbetsuppgift att slå bollen i mål och faktiskt också lyckas med den uppgiften.

Det finns även ett regelsystem. Tillskillnad från andra sällskapsspel är fotbollen behäftad med ett regelsystem som nästen igen människa fullt ut förstår. Här följer en kort sammanfattning;

1, Bollen får endast spelas med fötterna, om man inte kallas Målvakt eller Boll Kalle. Alltså två undantag från spelats huvudregel så här i början.. Förvirrande.. Kan i stort sett bara bli bättre..

2, Boll som mottages av en spelare som befann sig bakom den bakersta spelaren i motståndarlagets backlinje, när den sparkades i väg, försätter mottagaren i offside. Spelet blir avbrutet och det försvarande laget får bollen. En regel som i huvudsak motverkar spelets idé, nämligen att göra mål.. Ytterligare en förvirrande paradoxal regel.. Utan denna regel skulle fotbollsmatcher bli mycket mera publikvänliga.

3, Varning. Drabbar en spelar som spelar på ett sätt som kan skada sina medspelare. När spelare fysiskt hindrar annan spelare från att springa, passa eller dribbla. Varning markeras gnom att domaren visar den varnade spelaren ett gult kort.. Vem som är domare och hur en sådan kan se ut förklaras i punkten 6.

4, Straffspark. När spelare hindrar annan spelare från att göra mål genom att hålla fast, dra i håret, sparka omkull eller dra i byxor eller tröjan. Tar bollen med händerna avsiktigit inom målområdet. Om man såklart inte är Målvakt eller Boll Kalle.. Vem som är Boll Kalle får förklaras i ett anat inlägg..

5, Utvisning.  Samma som 3 fast då värre utfört. Eller när två varningar utdelats. Utvisad spelar måste lämna  omedelbart lämna spelplanen. Det vet spelaren genom att den svartklädde domaren håller upp ett rött kort. Se även punkt 6.

6, Domare. Person i svarta kläder, utrustad med visselpipa, gul och röda kort samt ett anteckningsblock. Arbetsuppgiften består av att tolka regler samt att utdöma bestraffningar. Av publiken till det förlorande laget ofta kallad ”Domare djävul”.

7, Tränare. Person som ofta kommunicerar genom att skrika, vifta med armarna. Använder ofta ord som Domare djävul, spring för fan, kämpa, ligg inte där och gnäll, vi måste byta nu, vem fan skall vi sätta in?, nu vet jag inte vad som bör göras?, jag har ingen idé?, har du?, kan man ringa en vän?, etc..

8, Mål. När bollen av någon orsak hamnar i målet. När mer än halva bollen befinner sig i målet.. Det har ingen som helst betydelse hur detta moment sker. Bara att det sker. Det lag som lyckas med denna bedrift flest gånger under 90 minuter plus tilläggstid, bedöms som vinnare av en fotbollsmatch. Lyckas inget av lagen med denna bedrift avslutas ändå matchen som oavgjord. Konstigt..

9, Deltagare och spelplan. Varje lag skall bestå av 11 deltagare. En fotbollsmatch består alltid av två lag.. Aldrig 3 eller fler..? Spelet kan utföras på olika underlag. Underlagen är tre till antalet. Grus, naturgräs och konstgräs. Fotboll kan även spelas inomhus. I sällsynta fall även på asfalt. Alla underlag förekommer, trots att alla är eniga om att naturgräs är bäst. Konstigt igen..

Med denna kunskap är det bara att köra igång och följa tabeller, EM-turneringar, Allsvenskan etc. Eller så något helt annat. Varför inte en lång och uppfriskande fjällvandring så här i sommartider..

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: