Det rödgröna eländet


Miljöpartiet står för politik som i sitt ursprungliga format är självklart. Det som partiets företrädare inte tycks förstå är hur politik och verklighet skall förenas.

Limbo är en dans, där den vinner som kan sänka sig lägst och fortfarande hålla sig på fötterna. Dansen kan aldrig utövas liggandes på marken. Följaktligen finns absolut ingen chans att utifrån denna position avgå med segern i hand.

På många sätt går denna metafor att använda, att förklara varför rödgrön politik i längden är ohållbar. Limboismen är en omöjlig position så länge utövarna inte lyckas hålla sig på fötterna.

Carl Schlyter och Valter Mutt är miljöpartister som förstår detta faktum. Den gröna ideologin är ett reaktivt miljöperspektiv. Här finns önskemål om att förändra samhället genom att vrida tillbaka tiden. Blunda för välfärd och utveckling. Blunda för tillväxt och välstånd. Vilket i sig är en ståndpunkt som är värd att respektera. Men absolut inte att samtycka med. Här handlar det om ideologi. Att Miljöpartiet är aktiva med försäljning av brunkol, skulle kunna liknas en Moderat som tycker att Marxismen har sina fördelar. Här finns en avgrundsdjup ideologisk diskrepans.

På samma sätt som en Moderat alltid står upp för frihet, välfärd och nya jobb, skall en sann Miljöpartist stå upp för sin gröna ideologi. En Moderat lägger sig inte på rygg när det kommer till grundläggande ideologi. Men ledningen inom Miljöpartiet har tydligen inga som helst problem med att lägga sig på rygg i fråga efter råga. Stätta REA-pris på den egna ideologin.

Miljöpartiet med dagens ledning har tappat sin själ. Mycket talar för att Carl Schlyter tar höjd för ett nytt miljöparti. Ett mera rättroget sådant. Utifrån dagens opinion finns utrymme för ett andra miljöparti. Säg att det finns ca 8-10% opinionsutrymme för dessa frågor. Med tanke på låga förtroendesiffror för Gustav Fridolin och Isabella Lövin, är ett utbrytningsförsök väl grundat och troligt.

 

 

Ett svar

  1. Har vi rödgrön politik idag? Nu när det Meningslösa Partiet MP övergivit sin ideologi för att det blev mysigare vid köttgrytorna har vi väl snarare enbart röd politik?

    Du skriver: ”En Moderat lägger sig inte på rygg när det kommer till grundläggande ideologi”. Well, nu var det ju bara ett par månader sedan AKB spände ögonen i Jimmie och sa att han minsann var rasist, främlingsfientlig och stod för allt det AKB och Moderaterna inte stod för. Idag några månader senare för Moderaterna och AKB en politik som SD bara kan drömma om. Är det någon som ligger på rygg så är det väl AKB, tillsammans med Löfvén och Fridolin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: