EU – Enighet för frihet


Federalismen är frihetens yttersta säkerhet. Att inte förstå detta är lätt att förstå. Frihet är inte något som uppstår ur tomma intet. Frihet är ett aktivt val. De politiska krafter som inte tror på frihetens kraft, är ofta krafter som i grunden inte tror på demokrati och den fria individens oändliga potential.

EU är ett fred och frihetsprojekt. En demokratisk funktion som förenklar handel, suddar ut gränser och låter individen ta plats. Ur detta perspektiv kan federalism låta positivt. Men det finns inget gott som inte har avigsidor. Det finns krafter som inte gärna ser att handel blir mera tillgänglig, att gränser blir otydliga och att individen tillåts blomma ut. Utvecklingen i Ryssland är ett sådant exempel. En stat som går i motsatt riktning.  Väljer en utveckling där frihet inte är självklart, där gränser bepansras och individens handlingskraft och utryck inte förväntas nå full potential.

EU är inte en plånboksfråga. Det handlar om något mycket större än så. Det handlar om hur framtiden skall utformas. Ur detta perspektiv är Brexit eller Bremain helt ointressant. Det handlar om att skapa ett starkt Europa som kan stå upp mot ondskan. När Putin och IS hotar det fria öppna samhället, då finns de som tycker att pengar har betydelse. Vem har glädje av en tjock plånbok om man inte fritt får tycka, tänka och älska.

Det är Sveriges ansvar att hålla frihetens fana högt. Nu är det Svenskarnas tur att idiotförklara Britterna. Att ens komma på tanken att lämna Jordens största fred och fredsprojekt med de banalaste av motiv. Endast en idiot kan bära fram en sådan tanklöshet.

EU har redan påverkats av tanken att länder kan lämna unionen. Det är en seger för Putin och dennes anhängare. Britterna har visat Putin att det inte behövs mycket för att spela honom i händerna. Det där med fred och frihet var tydligen inte så mycket värt trots allt. Med ett splittrat Europa står det Putin fritt att fortsätta sina offensiv. Ukraina kan då bara vara en försiktig början.

Det hög tid att Britterna börjar vakna upp. Lämna sina höga hästar och öppnar ögonen inför vad som är på väg att hända. Ett Storbritannien utanför EU, skapar ett EU som mycket snabbt kan hotas av mörka krafter. Allt handlar om vad som formar framtidens Europa. Valet är inte Bremain eller Brexit. Valet är kanske snarare Fred och frihet eller Putin..

 

 

Ett svar

  1. Några frågor:

    Hur kommer det sig att Europa är så splittrat?

    På vilket sätt är EU demokratiskt som sätter upp handelshinder mot andra länder, exempelvis afrika? Gärna handel men inte för alla uppenbarligen. På vilket sätt är det enande? Och för vem/vilka är det enande?

    Rörelsefriheten är i princip avskaffad i och med flyktingkrisen. Varför kan EU inte enas kring en av de kanske viktigaste frågorna? Visar inte just avsaknaden att gemensamt ta ansvar att EU är dysfunktionellt när det kommer till större frågor?

    Om du fick bestämma, hur skulle EU skötas på ett bättre och mer demokratiskt sätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: