Låt Bettan behålla EU


Alla som vuxit upp och klippt navelsträngen till mamma vet att det kan vara en jobbig process. Den 23 Juni står Europa inför en liknande process. Sannolikt är det så att utan Britternas kungahus med familjen Windsor i huvudrollen fans det inget EU. Att det idag finns en kvinnlig regent, skapar underlag att betrakta Britternas EU-medlemskap ur ett Oedipusperspektiv.

Det var Britterna som stod upp för fred och frihet sist det var krig i Europa. Med andra ord går det kanske att hitta grundstenar till det moderna Europa i Storbritannien. Symboliken med Queen Elisabeth är därför kanske extra spännande att belysa. Hon är inte bara Britternas Drottning och tillika regent. Hon är modersymbolen till hela EU. EU är barnet som funderar lämna mammans varma famn. Likt barnets inre kamp mellan självständighet och mammas kärlek, brottas nu en hel befolkning med ett komplicerat relationsdrama med Oedipustendenser.

Ett EU som står inför stora utmaningar behöver kanske mammans kärlek mer idag än på mången god dag. En moderskärlek på symbolnivå som kanske har större inverkan än någon kunnat tro. Vad som händer, den dag barnet lämnar sin mamma är alltid ett oskrivet kort.

Speciellt barn med djup relation till sin mamma, kan ha extra svårt med att hantera sin utveckling som självständiga individer. Kanske är det så att EU idag är ett omoget moderberoende barn som behöver sin mamma. Modersymbolen som ser till att Barnet känner sig tryggt.

Fred och frihet är sånt som många idag tar för givet. Men det finns elaka barn där uti i stora Världen, med onda avsikter. Putin är ett sådant barn. Han är det elaka barnet som pallar äpplen, krossar glasrutor, mobbar och startar slagsmål. Sådana barn gör ofta som de gör, beroende på att de saknar modernas varma kärlek. Queen Elisabeth står upp för värden som Putin kan lära sig mycket utav. Speciellt två; Fred och frihet är två ämnen som Putin och dennes administration inte prioriterar. Putins lekkamrater vill bestämma själva. Det tycker sig inte behöva det de verkligen saknar. De saknar mammas kärlek. Avsaknaden av moderkärlek, gör att de vill skapa samhällen, så som de själva upplever att deras liv gestaltar sig.

Det går inte att välja sina föräldrar. Men det finns alltid möjlighet att ta mot moderskärlek. Ett EU utan Storbritannien förlorar sin mamma. Någon som med en moderkärlek står upp för de största av alla värden nämligen fred och frihet. En kraft som kan stå upp och visa kärlek och omsorg när mörkrets krafter hotar de goda krafterna.  Hoppas Britterna skänker detta faktum en tanke innan de lägger ner sin valsedel i valurnan..

 

3 svar

 1. Och jag som trodde det var Fru Merkel som moderligt hållit ihop EU…

  • Hej Peter
   – Se, så fel man kan ha 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Så vad har Drottning Elizabeth gjort och bidragit med i sitt slott för EU som exempelvis Merkel inte har gjort?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: