Rödgrön ”bubbelpolitik”


Här följer tre helt avgörande punkter som kommer att styra Sveriges framtida utveckling;

1, Delaktighet

2, Boende

3, Nya jobb

Efter snart 2 år med rödgrön politik har inte en enda reform utformats i syfte att stimulerar någon av dessa tre punkter. Faktum är att den rödgröna politiken bedöms öka utanförskapet, leda till färre jobb samt färre nybyggda bostader. Detta samtidigt som höjda skatter tar bort 60 miljarder från konsumtion. Det behövs inga djupare studier i samhällskunskap och matematik för att inse att detta inte kan föda fram positiva utvecklingsfaser i Sverige.

En eniga expertkår slår fast att den rödgröna politiken leder till färre nya jobb, färre nya bostader ett växande utanförskap. Det är naivt att tro att detta inte kommer att leda fram till negativa konsekvenser för välfärden och Sveriges ekonomi.

Den som använder sig av hälsosam oro, kan se att rödgrön politik skapar underlag för en ekonomi med bubblor. Vad händer med en samhällsekonomi när utanförskapet växer, när höjda skatter beskär invånarnas handlingskraft, när nya jobb inte växer fram, när trångboddheten breder ut sig?

I tidigare inlägg har denna blogg lyft fram ett begrepp som beskrivet detta fenomen. Vänsterpolitikens nedåtgående samhällsspiral, ett begrepp som mycket väl sammanfattar det som idag händer i det rödgröna Sverige. Ökande kostnader för att befinna sig i utanför samhället, när det är dyrare att jobb och svarare att få en bostad. Det är sånt som skapar bubblor i ekonomin. När allt färre har råd att bo i färre och dyra bostäder. När en växande skara människor befinner sig utanför samhället, förskjuts samhällets resurser på ett sätt som inte blir långsiktigt hållbart.

Då skapas ett samhälle som blir mer sårbart. Några procent högre ränta kan för mycket allvarliga konsekvenser. Det kan leda till att 10 000 tals människor måste lämna hus och hem. Ett flöde som då stressar det obefintliga och dysfunktionella bostadsbyggandet. Det är då inte sannolikt att detta kommer leda fram till att goda idéer och initiativ grundlägger nya företag som skapar nya jobb.

Sverige kan bättre än så. Därför behövs en ny regering. Har vi råd att vänta?

 

 

5 svar

 1. Vem/Vilka är den eniga expertkåren du refererar till?

  Du vill ha en ny regering säger du. Vem ska regera då? Vilka partier ska ingå i den regeringen?

   • Ptjae…det finanspolitiska rådet skriver att den internationella ekonomin och ekonomin i OECD-länder faller och inte orkar ta fart. Samtidigt skriver rådet att Sverige går in i en högkonjunktur!! Intressant med tanke på att Sveriges exportindustri står för 50 procent av BNP…

    Jag har sagt det förr och säger det igen. Att Sverige ”går bra” beror på att vi belånar oss i allt högre grad och vi tillhör de länder som är högst belånade sett till privata skulder. Vi shoppar på kredit. Som du också vet, är du satt i skuld är du icke fri.

    Och vilka anser du ska kunna regera? Vilka partier ska ingå i nästa regim?

   • Hej Peter
    – Den frågan ställer du till mig.. Skäms på dig 🙂

    Hälsningar
    Roger Södevall

 2. Du väljer att inte svara. För att du inte kan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: